(FK Partizan)
(FK Partizan)

Ima nešto u nauci o imenima: Partizan ne ume sa Dinamom

Vreme čitanja: 3min | sre. 24.07.24. | 16:55

Kijevski, bukureštanski, berlinski, drezdenski, čak i onaj i gruzijski… Svi su dobili crno-bele

Smrkne se Partizanu čim ugleda Dinamo. Bez obzira sa koje je tačke Evrope, redovno mu nanosi bol. Poslednji je to uradio kijevski velikan, tako što ga je isprašio u prvom susretu drugog kvalifikacionog kola za plasman u Ligu šampiona (6:2) i pokazao da su klubovi ovog imena istorijski fatalni po crno-bele.

Da li je u pitanju ukrajinski, gruzijski, hrvatski, nemački ili rumunski, svaki Dinamo je uzeo meru Parnom valjaku makar jednom. Zato će pred naredne žrebove za UEFA takmičenja u Humskoj gledati, ako je ikako moguće, da izbegnu klub ovog imena.

Izabrane vesti

Posebno iz Kijeva, koji je čak i na neutralnom terenu u Lublinu pokazao razliku u klasi i ogolio sve mane ekipe Aleksandra Stanojevića. Ujedno potvrdio da je decenijama neprijatan za sastav iz Humske. Meč u utorak veče bio je peti međusobni i svaki je dobio ukrajinski predstavnik. Počelo je u sezoni 1976/77, kad su se sreli u Kupu šampiona, a bilo je 2:0 u Beogradu i 3:0 u gostima. Onda u grupnoj fazi Lige Evrope u jesen 2017, pošto je na Topčiderskom brdu Dinamo preokretom slavio 3:2, a na svom terenu 4:1 i onda ovih 6:2.

Da Dinamo ima pik na Partizan nagovestio je onaj iz Drezdena. U pitanju je bio dvomeč Kupa sajamskih gradova iz 1970: u Humskoj nije bilo ni pobednika, ni golova, dok je u Nemačkoj domaćin slavio 6:0 što je do danas najubedljiviji poraz Parnog valjka u gostima na međunarodnoj sceni. Isti rivali su se sastali u prvom kolu Kupa šampiona 1978, oba rivala su dobila po 2:0 na svom terenu, ali su Nemci bili uspešniji prilikom izvođenja jedanaesteraca i tako prošli u naredno kolo.

U istom takmičenju pet godina kasnije naleteo je Partizan na još jedan Dinamo. Opet iz Istočne Nemačke. Ovoga puta berlinski. U konačnici nije bio uspešan, jer je pogotkom Dževada Prekazija trijumfovao pred svojim navijačima, ali je zbog poraza na strani (0:2) završio put.

Sastajao se i u dva ciklusa sa rumunskim Dinamom. Najpre marta 1990. u okviru Kupa pobednika kupova poražen u Bukureštu (0:2), a onda i u Podgorici, gde je bio domaćin usled kazne UEFA (2:1). Revanš je usledio leta 2004. kad se ekipa Vladimira Vermezovića probijala do grupne faze UEFA kupa, slavila u Beogradu 3:1 i rutinski odolela u Rumuniji (0:0).

Grobari pamte i Dinamo iz Batumija. Najviše po tome što su se u kvalifikacijama za Kup pobednika kupova radovali pobedi kod kuće (2:0), a strepili sve do kraja gostovanja u Gruziji, kad je domaćin pretio da eliminiše favorita, međutim, ostalo je 1:0.

Istorijske knjige ne prepoznaju još jedan Dinamo, mada je suštinski u pitanju baš taj klub. Privremeno prekršten u Kroaciju, koja se u kvalifikacijama za Ligu šampiona 1997. ispostavila nadmoćnom u odnosu na tadašnji sastav Ljubiše Tumbakovića. U Zagrebu je dobila 5:0 i tako lako “poništila” minimalac crno-belih golom Dragana Isailovića u glavnom gradu.

Sve skupa, 19 susreta, tek pet slavlja, uz 12 poraza Partizana od Dinama. Taman da se maltene zna šta može da sledi kad ih žreb opet spoji.


tagovi

kvalifikacije za Ligu šampionaLiga šampionaDinamo KijevFK Partizan

Obaveštavaj me

FK Partizan

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara