(Star sport)
(Star sport)

Igor Duljaj vratio dug Partizanu

Vreme čitanja: 4min | pet. 02.02.24. | 10:40

Post festum prelaznog roka i boravka crno-belih na Kipru

Da su u pitanju letnje pripreme i da se bliži početak evropskih kvalifikacija, navijači bi verovatno bili u euforiji. Ovako su skoro ravnodušni posle igara i rezultata u kontrolnim utakmicama tokom boravka Partizana na Kipru. Mahom zbog snage – ili odsustva iste – rivala. Kad se pogledaju ishodi, izgleda savršeno, jer je lider Mozzart Bet Superlige dobio sva tri meča i nije primio gol, ali je i ljudima iz kluba, kao i igračima jasno da to može da predstavlja optičku varku na samo osam dana pred nastavak prvenstva.

Razlog je činjenica da su naspram crno-belih bili Mladost iz Lučana (4:0), Aja Napa (1:0) i Botev iz Vrace (1:0). Niko ne može da zna šta bi se desilo da je prema prvobitnom planu ekipa boravila u Turskoj, gde je izbor rivala širi i gde bi provera sa ukrajinskim Šahtjorom trebalo da pokaže čime sve raspolaže. Ovako, Grobari čekaju nastavak takmičenja i gostovanje u Ivanjici kako bi se uverili šta može dodatno osvežen tim. Uigravanje u Sredozemlju i provere sa skromnim rivalima ne mogu da ponude realnu sliku.

Izabrane vesti

U poređenju sa zimom 2023, sad su u klubu, od prvotimaca samo Svetozar Marković i Bibars Natho, dok je krvna slika promenjena u minula dva prelazna roka, uz napomenu da ovaj zimski, na teritoriji Srbije, i dalje traje. Mada, što se Partizana tiče, gro poslova je završen i skoro da je izvesno kako više neće biti dolazaka, a kad su u pitanju „izlazni“ transferi onda se očekuje samo da klub nađu momci na koje šef stručnog štaba ne računa ozbiljno. Otuda bi ovaj period godine mogao da se posmatra i kroz rad u Larnaki i kroz aktivnosti na tržištu, posle čega se kao jedan od utisaka nametnuo onaj da je Igor Duljaj vratio dug klubu.

Naravno, indirektno.

(Star sport)(Star sport)

Kad je letos Parni valjak ostao bez Evrope, posledično i novca od UEFA nagrada (godinama jedan od glavnih finansijskih izvora kluba), odgovornost za podbačaj nametnuta je Duljaju. Niko od čelnika to nije javno izgovorio, ali se stidljivo provlačila teza da je upravo struka zakazala, jer je Duljaj najpre sa drugog mesta „spustio“ Partizan na četvrto i onemogućio ga da se bori za plasman u Ligu Evrope. A onda stradao u dvomeču sa Nordsjelandom, primio šest golova i uskratio crno-bele za projektovanih 6.500.000 do 7.000.000 evra, koliko je trebalo da zarade od takmičenjau Ligi konferencije.

A onda je Duljaj uradio nešto što niko nije mogao da pretpostavi. Pod pritiskom, sa timom u koji maltene niko nije ni verovao. Između ostalog i što je lišen Evrope, pa je imao vremena da se posveti samo prvenstvu, izgurao je jesenji deo sezone tako da ju je okončao na prvom mestu na tabeli, dobio večiti derbi, što Partizan nije uradio četiri godine pre toga, a usput podigao vrednost igračima. Sve može da se posmatra iz različitih perspektiva, ali je činjenica da su kod Igora Duljaja napredovali Mihajlo Ilić i Kristijan Belić do nivoa prepoznatog i van granica države, te transferima doprineli stabilizaciji kluba. Štoper je posle nepunih godinu dana igranja za prvi tim (od čega je najviše mečeva baš pod komandom Duljaja) prodat Bolonji za 4.500.000 evra, dok je zadnji vezni naplatio sezonu u kojoj je kartone pretvorio u golove i asistencije i otišao u AZ Alkmar u poslu vrednom 3.700.000, samo što taj novac Partizan i Čukarički dele na pola. Tako je samo na dvojici igrača zaradio 6.350.000 evra.

Približno onoliko koliko je trebalo od Evrope. I tako nadoknadio minus u kasi zbog slabih letošnjih rezultata, a ujedno dobio zamajac za nastavak sezone.

Tu valja imati na umu da su se odnosi Igora Duljaja i čelnika promenili. Makar se takav utisak stekao na osnovu njihovih javnih oglašavanja, ali i mimo toga, niko ne pominje zamerke treneru, niti šef stručnog štaba šalje poruke rukovodstvu posredstvom medija. Tenzija je bila primetna pred kraj 2023, a sad je nema. Ima novca, zato je sve lakše, pa i da se prave planovi za odbranu prvog mesta u Mozzart Bet Superligi. Ako je ikako moguće.

Zato su i čelnici uradili ono što nisu letos i sami se odužili Duljaju, pošto su mu sve igrače angažovali na vreme. Za srpske prilike – pohvalno. Stigli su Denil Kastiljo, Leonard Ovusu, Miloš Krunić, Nikola Miličić i kao kruna Džung Jun Goh, od koga svi očekuju da bude kapitalno pojačanje. Prvo u sportskom, potom u ekonomskom smislu, pa da i to bude nagoveštaj bolje saradnje sportskog sektora i menadžmenta.


tagovi

FK PartizanMozzart Bet SuperligaIgor Duljaj

Obaveštavaj me

FK Partizan

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara