Luka Modrić (Reuters)
Luka Modrić (Reuters)

Hrvatska prešla igricu! Skinula je jedini veliki skalp koji joj je nedostajao

Vreme čitanja: 3min | sub. 08.06.24. | 21:27

Ekipa Zlatka Dalića tukla Portugalce u Lisabonu

Otkako je Hrvatska stekla nezavisnost i postala čanica FIFA 1992. godine, uspela je za ovih tridesetak godina da pobedi sve velike reprezentacije svetskog fudbala!

Danas je taj krug definitivno zatvoren jedinim velikim skalpom koji je nedostajao hrvatskom fudbalu. U Lisabonu je u prijateljskom meču sa 2:1 savladana Portugalija, jedina fudbalska sila koja je do sada odolevala Hrvatima.

Izabrane vesti

Hrvati su sa velikim skalpovima počeli 1994. kada su tukli Italiju u Rimu, a kasnije još dva puta u takmičarskim mečevima. Španiju su pobedili takođe 1994. u prijateljskoj utakmici, ali dva mnogo bitnija skalpa su usledila na EP 2016. i Ligi nacija 2018. Nemce su pobedili na Mundijalu 1998. i EP 2008. Holanđane su savladali u borbi za treće mesto na Mundijalu ’98 i u Ligi nacija prošle godine. Protiv njih čak imaju i pozitivan skora sa te dve pobede i jednim porazom. Engleze su tukli dva puta kod Bilića 2006. i 2007. godine, a onda i na Mundijalu u Rusiji. Prvi put su Argentinu pobedili u prijateljskom meču 2006. godine, a drugi put na SP u Rusiji. Dugo su čekali na skalp Brazila ali su i to dočekali u Kataru, a još duže da pobede Francuze. Uspeli su iz desetog pokušaja u Ligi nacija prošle godine.

Konačno, danas su nakon šest poraza i samo jednog remija, našli pobedničku formulu i za Portugalce. Pobeđivali su i ostale zvučnije reprezentacije poput Švajcarske, Meksika, Belgije, Rusije, Danske, Turske, Nigerije, Poljske i u većini slučajeva nemaju negativan skor.

Put do dugo čekane pobede nad Portugalcima im je danas u Lisabonu ovetlio kapiten Luka Modrić. U osmom minutu je pogodio iz penala koji je iznudio Kovačić. Hravti su počeli u najjačem sastavu izuzev nedovoljno spremnog Ivana Perišića, a čini se da je Zlatko Dalić odlučio i ko će mu biti prvi špicc u Nemačkoj: Ante Budimir.

I Portugalci su izašli u skoro najjačem sastavu. Bez Kristijana Ronalda, ali sa Dijašom, Mendešom, Fernandešom, Vitinjom, Paljinjom, Bernardom Silvom, Feliksom… Na klupi su ostali Kanselo, Leao, Žota…

I nakon vodećeg gola je Hrvatska igrala bolje i do kraja poluvremena bila bliža drugom golu, nego domaćin izjednačujućem. Zanimljivo je da najčešće u šansama bio Joško Gvardiol koji je igrao na poziciji levog beka. Zicer je propustio Majer, sjajnu šansu Budimira, a Hrvati su prokockali i obećavajuću kontru “4 na 2”.

Zato je Roberto Martinez nakon razočaravajućih prvih 45 minuta napravio na pauzi čak četiri izmene i ušli su Semedo, Leao, Kanselo i Žota. Izmene su dale ekspresan učinak u 48. minutu. Semedo je probio po desnom krilu i dao povratnu za Žotu koji je poravnao rezultat. Ali, radost domaćih nije trajala ni 10 minuta jer Ante Budimir nastavio sa sjajnom formom iz Osasune i u 56. minutu pogodio za 2:1 nakon što je Pašalić pogodio prečku.

Usledio je žestok pritisak Portugalaca, Leao je bio posebno opasan, ali su Livakovič i saigrači uspeli da se odbrane. Na kraju je mladi rezervista Sučić propustio zicer za 3:1 u 82. minutu kada je izašao sam na golmana Kostu, ali mu je ovaj odbranio.

Hrvatskoj je ovo bila generalna proba za EP u Nemačkoj i prvi meč protiv Španije koja po stilu igre i mentalitetu ima sličnosti sa Portugalcima. Portugalci za tri dana imaju poslednji ispit pošto u prijatljeskom meču dočekuju Irce i onda sledi grupna faza u kojoj ih čekaju Turska, Češka i Gruzija.



tagovi

fudbalska reprezentacija hrvatskereprezentacija PortugalaLuka Modrić

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara