(©Reuters)
(©Reuters)

Hrvati prosuli veliki preokret i prolaz, zaustavljeni i Portugalci

Vreme čitanja: 3min | uto. 15.10.24. | 22:44

Poljska bila na kolenima nakon što su izabranici Zlatka Dalića za sedam minuta okrenuli na 3:1, ali je živnula ulaskom Roberta Levandovskog i osvojila bod nade; Škotska odolela lideru grupe

Vatromet golova u Varšavi, a prazne puške u Glazgovu. U četvrtom kolu Grupe 1 A divizije Lige nacija Poljska i Hrvatska odigrale su 3:3, dok je duel Škotske i Portugalije završen bez golova.

To znači da je i dalje sve otvoreno kada je u pitanju plasman na tabeli. Odlučivaće mečevi poslednjeg ciklusa, kada se za mesec dana budu sastali prvo Portugalija - Poljska i Škotska - Hrvatska, pa Hrvatska - Portugalija i Poljska - Škotska.

Izabrane vesti

Veliku priliku propustili su Hrvati večeras na Narodnom stadionu u Varšavi. Iako je loše počelo po njih, pogotkom Zjelinskog već u petom minutu, uspeli su da sredinom prvog poluvremena preokrenu na čak 3:1. Prvo sjajan volej Sose u 19, pa Sučić u 24. iskosa u dalji ugao i Baturina u 26. kao kazna za loše dodavanje Davidoviča. Činilo se da je taj blick-krig gostiju rešio pitanje pobednika, ali uporni Poljaci odbili su da se predaju. Pogodak Zalevskog uoči odlaska na odmor vratio je samopouzdanje i probudio veru u pozitivan rezultat.

Domaćini su meč počeli bez svog najboljeg igrača (verovatno u istoriji reprezentacije) Roberta Levandovskog, kog je selektor Mihal Probjež ostavio na klupi. Zvanično je reč o lakšoj povredi napadača Barselone iz prethodnog duela sa Portugalijom, ali nezvanično je reč o disciplinskoj meri poljskog selektora zbog kritičkih izjava prve zvezde tima nakon poraza 1:3.

Kako bilo, ulazak Levandovskog pojačao je napad Poljaka, a da je od velike važnosti za ovu ekipu pokazao je u 69. minutu kada je sjajno kontrolisao loptu i odigrao povratno dodavanje za Šimanskog. Šut Fenerbahčeovog fudbalera sa ivice kaznenog pored dvojice Hrvata bio je precizan za, ispostaviće se, konačnih 3:3.

S obzirom na razvoj situacije tokom meča u Varšavi, Hrvati ne mogu biti zadovoljni bodom, ali su uoči poslednja dva meča zadržali tri boda prednosti u odnosu na večerašnjeg rivala od kog imaju bolji međusobni skor, pošto je u Osijeku bilo 1:0. Potencijalni problem za Dalića moglo bi da bude isključenje Dominika Livakovića, koji zbog direktnog crvenog kartona neće moći da pomogne ekipi protiv Škotske, a verovatno i Portugalije. Golman Hrvatske morao je da napusti teren zbog faula nad Levandovskim petnaestak minuta pre kraja, kada je istrčao daleko od svog gola da otkloni opasnost, ali je tom prilikom i zakačio po nogama poljskog napadača.

I Portugalci ne moraju da paniče uprkos remiju nakon tri pobede. Bili su bolji od Škotske, imali konstantnu inicijativu, ali nedovoljno ideja u završnici protiv disciplinovanog rivala u odbrani. Sa bodom iz Glazgova Kristijano Ronaldo i društvo ostali su na čelu tabele, imaju tri boda više od Hrvatske, ali ih u novembru čekaju dve veoma zahtevne utakmice: protiv motivisanih Poljaka kod kuće i gostovanje u Splitu.

LIGA NACIJA (A DIVIZIJA) – 4. KOLO

Utorak

GRUPA 1

Poljska - Hrvatska 3:3 (2:3)

/Zjelinski 5, Zalevski 45, Šimanski 69 - Sosa 19, Sučić 24, Baturina 26/

Škotska - Portugalija 0:0



tagovi

Liga nacijaFudbalska reprezentacija Poljskefudbalska reprezentacija hrvatske

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara