GRUZIJA: Ruski zakon podelio narod, Vili i Hviča u misiji ujedinjenja

Vreme čitanja: 6min | pet. 14.06.24. | 08:11

Jedini debitant na Evropskom prvenstvu u Nemačkoj

"Saqartvelos Gaumarjos" iliti "Slava Gruziji" izraz je koji Gruzini koriste prilikom nazdravljanja. U utorak 26. marta 2024. ovaj usklik izgovoren je najmanje 2.400.000 puta, koliko okvirno Gruzija ima punoletnog stanovšništva, nakon što je Nika Kvekveskiri pogodio odlučujući penal u dramatičnoj seriji sa Grčkom. Golom veziste poljskog Leha, Gruzija se prvi put kao samostalna država plasirala na neko veliko takmičenje.

Nekadašnja članica Sovjetskog saveza biće jedini debitant na Evropskom prvenstvu u Nemačkoj, a igraće u grupi sa Portugalijom, Turskom i Češkom.

Izabrane vesti

Malo je nedostajalo da Gruzini stignu do podviga četiri godine ranije, ali tada ih je u baražu savladala Makedonija i ispisala najlepše stranice svoje istorije. Nisu se ekipi Vilija Sanjola davale velike šanse u mečevima baraža sa Luksemburgom i Grčkom, ali je francuski trener, nekadašnji desni bek Monaka i Bajerna, uspeo da usadi svojim igračima samopouzdanje i pobednički mentalitet. Ogromnu pomoć imao je u jednom od najboljih golmana Primere, Valensijinom (još kratko pošto je nakon dovođenja Stoleta Dimitrievskog sve spremno za prodaju) Giorgiju Mamardašviliju, te dvostrukom strelcu u pobedi nad Luksemburgom (2:0), napadaču Karlsruea Buduu Zivzivadzeu i, naravno, prvoj zvezdi ove ekipe - Napolijevom Hviči Kvaracheliji.

Veliku stvar napravila je aktuelna generacija gruzijskih fudbalera, ali daleko od toga da je to posledica sreće i nezaslužen uspeh.

DOĐI I UZMI ME!

Imala je Gruzija kroz istoriju neka značajna imena u reprezentaciji Sovjetskog saveza. Setimo se prvog Evropskog prvenstva 1960. kada je u finalnom meču igranom u Parizu savladana Jugoslavija sa 2:1. Deo pobedničkog tima bili su Givi Čoheli, Mihail Meshi i Slava Metreveli, strelac izjednačujućeg pogotka za SSSR. Bitne uloge na putu do finala Evropskog prvenstva 1972, gde ih je pobedila Zapadna Nemačka (0:3), imali su Revaz Džodžouašvili i Murtaz Hurcilava, dok je na Mundijalu 1982. u Španiji selekciju Sovjetskog saveza činilo nekoliko gruzijskih igrača, predvođenih kapitenom Aleksandrom Čivadzeom.

Tokom bivše države blistave dane imao je Dinamo Tbilisi, osvajač Kupa pobednika kupova 1981. i jedini sovjetski klub sa evropskih trofejom, ali nakon osamostaljenja 1991. gruzijski fudbal sveo se na tek nekoliko poznatih imena: Giorgi Kinkladze (Mančester Siti), Šota Arveladze (Ajaks, Rendžers, AZ, Trabzon), Temuri Kecbaja (Njukasl, AEK) i najuspešniji - Kaha Kaladze, dvostruki osvajač Lige šampiona sa Milanom.

  GRUZIJA DAJE NAJMANJE GOLOVA NA EP - KVOTA 9.00

►  GRUZIJA ISPADA U ČETVRTFINALU - KVOTA 13.0

Poslednjih godina situacija se menja nabolje. Fudbalski savez Gruzije, potpomognut donacijama iz UEFA, počeo je da ulaže novac u infrastrukturu i mlađe kategorije, što je 2017. donelo organizaciju Evropskog prvenstva za igrače do 17 godina, a prošle godine i ko-organizaciju kontinentalne smotre za fudbalere do 21 godine sa Rumunijom. Mladi Gruzini su na tom turniru iznenadili sve zauzevši prvo mesto u grupi sa Portugalijom, Holandijom i Belgijom. Potom ih je Izrael eliminisao na penale.

Četvorica od tih momaka deo su ekipe u Nemačkoj (Mamardašvili, Davitašvili, Gočoleišvili, Sigua) i uz Kvaracheliju i Mikautadzea odraslog u Francuskoj, očekuje se da u budućnosti nose A reprezentaciju koja je pre tri i po godine poverena Viliju Sanjolu. I angažovanje perspektivnog stratega pokazatelj je da se u Gruziji razmišlja na duže staze. Francuz je posle rada u nacionalnom Savezu i uspešnog vođenja selekcije igrača do 21 godine preuzeo Bordo sa kojim je u prvoj sezoni završio kao šesti u Ligi 1 i potom ga uveo u Ligu Evrope. Ipak, rezultati u francuskom prvenstvu nisu bili po meri, pa su Žirondinci u martu 2016. otpustili Sanjola. Nije mladi trener sedeo skrštenih ruku i jadikovao, već se vratio u Bajern Minhen da uči od najboljeg - Karla Ančelotija. Nakon četiri godine asistiranja trofejnom Italijanu stigao je poziv iz Tbilisija.

Vili Sanjol (©Reuters)Vili Sanjol (©Reuters)

Nekadašnji tandem Frajburga Levan Kobijašvili - Aleksandar Ijašvili danas je na rukovodećim pozicijama FS Gruzije. Kobijašvili od februara prošle godine gazi svoj treći mandat na mestu prvog čoveka gruzijskoj fudbala, dok je Ijašvili njegov zamenik. Zahvaljujući odličnim kontaktima u Nemačkoj, gde su godinama igrali za nekoliko bundesligaša, nije im promaklo da bi Vili Sanjol nakon stažiranja u Bajernu mogao ponovo da se posveti samostalnom radu. Zakazali su sastanak i uspeli da ubede Francuza da se prihvati velikog izazova.

"Razmišljao sam o ponovnom preuzimanju neke reprezentacije jer mi taj stil rada mnogo više odgovara nego u klupskom fudbalu. Kada su me pozvali ljudi koje znam iz igračkih dana brzo je uspostavljeno poverenje i postignut dogovor. Cilj je da gruzijsku reprezentaciju adaptiramo modernom fudbalu, da igra brže i ofanzivnije. Igračima je potebno da imaju samopouzdanje i veru u svoje kvalitete, kao i da se ne plaše rizika tokom utakmice. Ekipa kao što je Gruzija nema nikakve šanse osim ako ne rizikuje. Ne možeš stalno da se braniš i nadaš se da će protivnik napraviti neki faul pa da dobiješ šansu iz prekida. Moraš da isprovociraš grešku rivala tako što ćeš igrati ambiciozno i sa namerom da učiniš nešto u fazi napada. Kada sam došao u Gruziju svi su bili potišteni zbog neusepha u baražu za prošlo Evropsko prvenstvo, ali sam uvideo da su igrači željni promena. Gruzini su ponosan naradon i probaću to da prenesem na teren", pričao je Sanjol za sajt FIFA.

EUROFORIJA JE POČELA!

OVO JE 18 RAZLOGA ZBOG KOJIH JE MOZZART NAJBOLJI IZBOR ZA EP

Pod komandom 47-godišnjeg Francuza Gruzija ima 17 pobeda, pet poraza i 12 remija. Uspeo je Sanjol da formira ekipu koja više nema ulogu liliputanca u evropskom fudbalu, igranje na Evropskom prvenstvu dodatno će značiti za samopouzdanje igrača.

Do plasmana na turnir u Nemačkoj Gruzini su, doduše, stigli zaobilaznim putem. U kvalifikacionoj grupi su bili četvrti - iza Španije, Škotske i Norveške, a ispred Kipra. Takmičenje su završili sa osam bodova (dva puta pobedili Kipar, po jednom nerešeno sa Norveškom i Škotskom), ali im je uspeh u Ligi nacija omogućio pomenuti baraž. Sa sebi sličnijim rivalima osvojili su 16 od mogućih 18 bodova i kao prvi pored dodatne šanse za plasman na EURO 2024 obezbedili su i prolaz u B diviziju Lige nacija. Lako su Sanjolovi izabranici izašli na kraj sa Bugarskom, Makedonijom i Gibraltarom.

►  KVARACHELIJA NAJBOLJI STRELAC GRUZIJE NA EP - KVOTA 3,30

Za razliku od većine rivala, Gruzija je tokom junskih priprema odigrala samo jednu prijateljsku utakmicu. Bilo je to protiv Crne Gore u Podgorici, u kojoj je upisana pobeda 3:1 golovima Kiteišvilija i Mikautadzea za nešto više od pola sata igre, pa Zivzivadzeovim u finišu, nakon što je Jovetić smanjio zaostatak domaćina.

Nažalost, usled napete političke situacije u zemlji reprezentacija nije imala adekvatan ispraćaj u Nemačku. Umesto iz Tbilisija, na svoje prvo Evropsko prvenstvo Gruzija je otišla iz inostranstva zbog demonstracija koje se održavaju u toj zemlji povodom usvajanja zakona o "stranom uticaju", a kojim se od svake nevladine organizacije ili medija koji dobijaju više od 20 odsto sredstava iz inostranstva traži da se registruju kao organizacija koja sledi interese strane sile i da se podvrgnu administrativnoj kontroli. Zbog sličnosti sa zakonom o "stranim agentima" u Rusiji, ovaj zakon je u javnosti često označen i kao "ruski".

Slavlje navijača u Tbilisiju posle pobede nad Grčkom (©Reuters)Slavlje navijača u Tbilisiju posle pobede nad Grčkom (©Reuters)

U suštini, aktuelna vlast u Gruziji već neko vreme radi na normalizaciji odnosa sa Rusijom, koji su narušeni 2008. godine kada je Tbilisi izgubio kontrolu nad dva proruska regiona, Abhazijom i Južnom Osetijom. Opozicija je, međutim, više pro-evropski nastrojena i ne želi okretanje zemlje ka Rusiji, u šta se ubraja i usvajanje pomenutog zakona.

Neki od reprezentativaca javno su podržali proteste, među njima prve zvezde Kvarachelija i Mamardašvili, kao i 38-godišnji kapiten Džaba Kagava, koji je potom - nakon objave Sanjolovog spiska sa 26 imena za EP, na kojem je bio i Kagava - saopštio da se povlači iz reprezentacije i da će u Nemačku putovati samo kao navijač. Ne mora, ipak, da znači da je ta odluka politički motivisana jer se iskusni vezista već bio povukao iz nacionalnog tima 2022. godine, pa se reaktivirao za kvalifikacije.

Videćemo šta će biti u Gruziji na parlamentarnim izborima u oktobru, a makar ovog leta neka pobedi - fudbal.

Igraj EURO Prognozzer - osvoji svaki dan do 100.000 bez ikakvog uloga!


EVROPSKO PRVENSTVO, GRUPA F

1. kolo, utorak, 18. jun

18.00: (1,80) Turska (3,50) Gruzija (4,70)

21.00: (1,55) Portugalija (4,00) Češka (6,25)

2. kolo, subota, 22. jun

15.00: (4,70) Gruzija (3,50) Češka (1,80)

18.00: (6,00) Turska (4,00) Portugalija (1,57)

3. kolo,sreda 26. jun

21.00: (2,90) Češka (3,45) Turska (2,55)

21.00: (10,0) Gruzija (5,50) Portugalija (1,30)




tagovi

EURO 2024Fudbalska reprezentacija GruzijeVili SanjolHviča KvarachelijaGiorgi Mamardašvili

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara