GOTOVO! Raspad Borusije u derbiju, Bajernu sedma uzastopna Salatara na tacni (VIDEO)

Vreme čitanja: 3min | sub. 27.04.19. | 17:22

Danijel Kaliđuri apsolutni heroj na Vestfalenu, uz dva crvena kartona igračima Dortmunda - 4:2

Početak iz snova, a košmarni kraj. Ništa od titule i ove godine. Vodila je Borusija iz Dortmunda bundesligašku trku, oduševljavala mladom i poletnom ekipom, pobraba simpatije širom sveta, pretila da ugrozi vladavinu Bajerna, ali će, kako sad stvari stoje, morati opet da čestita aktuelnom prvaku. Četiri kola pre kraja Milioneri gube dah, ispadaju iz trke i deluje da je jedina dilema kad će velikan iz Minhena proslaviti sedmu uzasotpnu šampionsku krunu.

Pre tri sedmice Borusija je pukla kao bas na Alijanc areni (0:5), da bi danas na Vestfalnu doživela još jedan bolan poraz, ovoga puta od lokalnog rivala Šalkea, koji ne samo da je sapleo tim Lusijana Favra u trci za prvo mesto, nego je obezbedio bodove koji mu verovatno garantuju opstanak. Iako je sezona bila razočaravajuća, Rudari će se spasti, a nema boljeg scenarija od slavlja na terenu najvećeg rivala – 4:2.

Izabrane vesti

Aposlutni heroj pobede Šalkea ja Danijel Kaliđuri, strelac dva i asistent za još jedan gol gostiju. Što je najinteresanije, sastav Huba Stevensa uopšte nije želeo ili mogao da igra fudbal – u jednom trenutku pred kraj prvog poluvremena imao samo 20 odsto vremena loptu u nogama – ali je sve prilike koristio. Ta efikasnot je upalila, baš zahvaljujući 31-godišnjem Italijanu, spretnom da najpre realizuje jedanaesterac (igranje rukom Julijana Vajgla), potom da centaršutem iz kornera namesti pogodak Salifu Saneu (nadvisio Aksela Vitsela), da bi u drugom delu izveo najlepši potez na meču i strelom iz slobodnog udarca srušio Žuti zid.

Kaliđuri je definitivno strah i trepet za Borusiju, u poslednja četiri derbija Rura dao je četiri i namestio tri gola, s tim da je danas imao obilatu pomoć Suata Serdara, jer je vezista gostiju iznudio dva isključenja – Marija Gecea i Marijuša Volfa – u razmaku od samo pet minuta. Na taj način ekipa Huba Stevensaza koju je 90 minuta odigrao Matija Nastasić u formaciji sa trojicom štopera – osvojila je spasonosne bodove, jer Štutgartu beži čak devet koraka, dok je iskusni stručnjak na najbolji način proslavio podadak za almanahe, postavši trener sa najviše učešća u „majci svih derbija“. Čak 19.

Što se Borusije tiče, nije vredelo ni početno vođstvo u režiji Marija Gecea, posle savršenog pasa Džejdona Sanča, niti to što je junak nemačkog slavlja na Mundijalu u Brazilu 2014. prvi put u derbiju bio starter zajedno sa Markom Rojsom, ni pomenuti posed lopte, u prvom delu, pa ni gol nade pred kraj u režiji Aksela Vitsela. Od komotne pozicije posle frtalj sata sve se pretvorilo u haos.

Borusija naredne subote ide u Bremen, pa čeka Fortunu, da bi u završnom kolu putovala na gostovanje imenjaku iz Menhengladbaha. Čini se da je današnjim rezultatom propustila šansu da prebaci pritisak na Bajern, koji možda ima na papiru teži raspored, ali posle ovog poklona ima bod više i ne bi smeo da ima sutra sa Nirnbergom u gostima, niti 4. maja kad na Alijanc arenu stiže Hanover, dok bi eventualno mogao da se oklizne protiv Lajpciga na strani ili Ajtrahta u Minhenu. Mada, u kakvoj je formi, deluje da će uzeti sedmu uzastopnu Salataru.

gallery

Od ostalih rezultata poponevnog programa 31. kola Bundeslige valja istaći da je očekivanom pobedom nad Frajburgom RB Lajpcig obezbedio plasman u Ligu šampiona, dok je Ajntraht očigledan pad forme platio joj jednim kiksom, ovoga puta kod kuće protiv Herte. Luka Jović i Ante Rebić su predvodili napad domaćina za koji je igrao i Filip Kostić (u protokolu nije bilo Mijata Gaćinovića), ali nisu uspeli da dođu do vrednog slavlja, iako su gosti iz Berlina poslednjih deset minuta imali igrača manje.

NEMAČKA 1 - 31. KOLO

Petak
Augzburg - Leverkuzen 1:4 (1:1)
/Danzo 12 - Voland 15, Haverc 48, Tah 60, Brant 88/

Subota

Ajntraht - Herta 0:0

Dortmund - Šalke 2:4 (1:2)
/Gece 14, Vicel 85 – Kaliđuri 18 pen, 62 Sane 28, Embolo 86/

Fortuna Diseldorf – Verder 4:1 (2:1)
/Raman 2, Karaman 23, Henings 56, Sutner 73 – Kruize 27 pen/

Hanover – Majnc 1:0 (0:0)
/Vejdant 66/

RB Lajpcig – Frajburg 2:1 (1:0)
/Verner 19, Forzberg 78 pen – Grifo 66/

18.30: (3,80) Štutgart (3,45) Menhengladbah (2,00)

Nedelja
15.30: (1,50) Hofenhajm (4,50) Volfzburg (6,00)
18.00: (15,0) Nirnberg (8,50) Bajern (1,15)

*** kvote su podložne promenama

FOTO: Reuters

 


tagovi

Borusija DortmundŠalkeDanijel Kaliđuri

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara