Ralf Rangnik (Reuters)
Ralf Rangnik (Reuters)

GOTOVO: Mančester Junajted ima novog trenera – Ralf Rangnik!

Vreme čitanja: 3min | čet. 25.11.21. | 16:11

Direktor Lokomotive se seli na Old Traford

Bomba sa Ostrva - Ralf Rangnik će naslediti Ole Gunara Solskjera na klupi Mančester Junajteda!

Ekskluzivnu vest je prvi javio ugledni Atletik. Mančester Junajted i nemački stručnjak su dogovorili privremenu saradnju do kraja sezone. Ali to nije sve. Dogovoreno je da Rangnik posle toga ostane još dve godine u klubu kao kao savetnik za fudbalska pitanja.

Izabrane vesti

Rangnik u Mančester Junajted dolazi iz moskovske Lokomotive u kojoj je na kraju prošle sezone preuzeo ulogu direktora za sport i razvoj kluba. Ipak, poziv sa Teatra snova nije mogao da odbije uprkos velikim planovima u Moskvi...

Junajted je u potrazi za novim trenerom od nedelje kada je i zvanično uručen otkaz Oleu Gunaru Solskjeru posle ubedljivog poraza protiv Votforda. Norvežanina je kao privremeno rešenje u Ligi šampiona zamenio njegov pomoćnik Majkl Kerik i ostvario pobedu protiv Viljareala, ali klub nije razmišljao da mu pruži dalju šansu. Tražio je jako trenersko ime, pominjali su se Zinedin Zidan, Maurisio Poketino, Erik ten Hag, Ernesto Valverde, a na kraju je pomalo iznenađujuće šansa pružena iskusnom Rangniku.

Prva želja je bio Poketino, ali Pari Sen Žermen nije hteo da usred sezone pusti trenera kojeg je doveo pre manje od godinu dana. Kada su i definitivno propali svi napori da se angažuje Poketino, Junajted je krenuo po Rangnika i brzo se dogovorio sa njim. Čeka se samo da Nemac dogovori uslove razlaza sa Rusima što neće biti neki ozbiljan problem. Ipak, zbog toga ga ne treba očekivati narednog vikenda na klupi Crvenih đavola protiv Čelsija. Ekipu će opet voditi Majkl Kerik sa pomoćnicima.

Rangnik je poznat kao veliki fudbalski stvaralac, "Kum nemačkog fudbala", čovek koji je više puta gradio čitave klubove iz temelja, ali i neko ko se nije naosvajao trofeja u karijeri. Počeo je u B timu Štutugarta, a put ga je dalje vodio kroz Rojtlingen, Ulm, prvi tim Štutgarta, Hanover, Šalke, Hofenhajm, opet Šalke i na kraju Lajpcig. Više ga cene kao menadžera, lovca na talente i operativca sposobnog da upravlja sistemima nego kao trenera.

"Ja sam trener, to je moje prvo i osnovno zanimanje, ali sam i menadžer. Sportski i ekonomski rezultati deo su istog projekta u modernom sportu. Glavni trener daje sve od sebe da bira igrače koji će odgovarati njegovoj fudbalskoj filozofiji i ne sme da dozvoli sebi da zavisi od odluka drugih ljudi. Pogledajte kako to radi Jirgen Klop u Liverpulu. I odmah su tu veliki rezultati. Svakom klubu potreban je održi srednjoročni i dugoročni projekat. A sve polazi od ključnog koncepta: jasne ideje fudbala koji želite da igrate", govorio je ranije Ralf Rangnik.

Najzaslužniji je za uspon Hofenhajma do Bundeslige. U drugoj epizodi u Šalkeu osvojio je Kup Nemačke i Superkup Nemačke (jedini trofeji u karijeri) i igrao polufinale Lige šampiona. Vrbovao ga je potom Red Bul, za svoj fudbalski projekat u Lajpcigu i Salcburgu, gde je radio kao direktor fudbala. Bio je ključni čovek u nesvakidašnjem rastu Red Bulove fudbalske imperije. Akcenat je stavio na angažovanje mladih i nedovoljno dokazanih igrača, razvio je skauting mrežu svetskih razmera, dok se na terenu insistiralo na napadačkoj igri. Red Bulovi klubovi su od njegovog dolaska doživeli neverovatan porast na tržištu, pa su od ukupnih 120.000.000 došli do 1.200.000.000 evra vrednosti.

"Identitet vas vodi ka sistemu. Primer? Red Bul! Sve ekipe igraju na isti način, nema veze da li su u Salcburgu, Lajpcigu ili Njujorku, Brazilu ili Gani. Uvek igraju isto i teže osnovnoj filozofiji".

Otkako je napustio Lajpcig minule godine, bio je povezivan sa ulogom sportskog direktora u Milanu, ali su Rosoneri na kraju poverenje ukazali Stefanu Pioliju. Stidljivo se šuškalo da ga prati i Roma, a prilično neočekivano je letos završio u moskovskoj Lokomotivi. U tandemu sa zemljakom Tomasom Cornom je počeo potpunu rekonstrukciju kluba i napravio je zaokret u klupskoj filozofiji. Odlučio se za dovođenje mladih i neafirmisanih igrača, a kasnije bio inicijator smene tadašnjeg trenera Marka Nikolića i dovođenja zemljaka Markusa Gizdola.


tagovi

Ralf Rangnik

Obaveštavaj me

Man. Junajted

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara