Krov Šalke arene (©Reuters)
Krov Šalke arene (©Reuters)

Gelzenkirhen, 16. jun: Ne ponovilo se! Iako je krov bio zatvoren - nebo nam se sručilo na glavu

Vreme čitanja: 3min | čet. 13.06.24. | 17:27

Srbija - Engleska igra se na istom mestu, istog datuma, gde je naša fudbalska reprezentacija pre 18 godina doživela najveći poraz u svojoj istoriji - 0:6 od Argentine

Načekali smo se 24 godine za novi plasman naših fudbalera na Evropsko prvenstvo i jedva čekamo prvu utakmicu sa Engleskom, samo što su datum i mesto njenog odigravanja možda mogli da budu nešto drugačiji nego što su 16. jun i Gelzenkirhen.

Tog dana, na stadionu Šalkea, reprezentacija tadašnje Srbije i Crne Gore doživela je debakl u susretu sa Argentinom - 0:6. Iako je krov u to vreme tek pet godina stare Arene AufŠalke bio zatvoren - kako sunce ne bi kvarilo kvalitet TV prenosa jer je utakmica igrana u dnevnom terminu - , našim fudbalerima nebo se sručilo na glavu. Očajno su izabranici Ilije Petkovića odigrali utakmicu drugog kola Grupe C Svetskog prvenstva i za to bili surovo kažnjeni. I to pred očima Dijega Armanda Maradone, koji je u loži slavio golove Gaučosa kao da je u kopu čuvene Bombonjere sa navijačima svoje Boke Juniors.

Izabrane vesti

Maradona slavi gol sa prijateljima (©Starsport)Maradona slavi gol sa prijateljima (©Starsport)

I dan danas je to najubedljiviji poraz naše reprezentacije, bez obzira na ime države, a potpisali su ga Maksi Rodrigez sa dva gola, Esteban Kambijaso, Ernan Krespo, Karlos Tevez i na kraju - Lionel Mesi. Bio je to njegov prvi takmičarski pogodak u dresu nacionalnog tima, drugi ukupno pošto je nekoliko meseci ranije u prijateljskom meču zatresao mrežu hrvatske selekcije.

Svega šest minuta trebalo je Južnoamerikancima da otključaju bravu gola koji je čuvao Dragoslav Jevrić, a već u 31. minutu duplirali su vođstvo pogotkom Estebana Kambijasa. Ta akcija je uoči Svetskog prvenstva u Kataru proglašena za jedan od 100 najboljih momenata u istoriji Mundijala. Počelo je tako što je Maksi Rodrigez ukrao loptu Mateji Kežmanu na polovini Argentine, a do trenutka kada je Ernan Krespo odigrao petom za Kambijasa, Argentinci su razmenili čak 25 dodavanja! Jeste na našu štetu, ali vredi pogledati:

Ne može se reći da je Kežman krivac za taj pogodak, ali je napadač našeg tima kasnije nepromišljenim potezom ostavio ekipu na cedilu. U 65. minutu je veoma oštro uklizao Havijeru Maskeranu i dobio direktan crveni karton, nakon čega su Argentinci još tri puta savladali Jevrića.

Utakmica u Gelzenkirhenu bila je jubilarna 100. za Sava Miloševića u dresu reprezentacije, ali su mu raspucani Argentinci pokvarili rekord kao prvog igrača sa trocifrenim brojem nastupa. Pokvarili su i planove tadašnjih Plavih, pošto su nakon tesnog poraza od Holandije (0:1) i debakla koji je usledio doživeli i treći poraz u grupi, od Obale Slonovače (2:3).

Bilo je to košmarno iskustvo naših fudbalera, ali što se kaže: "bilo, ne ponovilo se". U nedelju će na teren neki drugi fudbaleri, od kojih se većina jedva i seća da je gledala meč sa Argentinom. Imaće izabranici Dragan Stojkovića priliku da skinu svojevrsno prokletstvo 16. juna i Šalkeovog stadiona. Brzo bi taj datum i lokacija dobili drugu konotaciju kada bi Engleska pala pod naletom Orlova...

*********************

SVETSKO PRVENSTVO U NEMAČKOJ, GRUPA C - DRUGO KOLO

SRBIJA I CRNA GORA - ARGENTINA 0:6 (0:3)

/Rodrigez 6, 41, Kambijaso 31, Krespo 78, Tevez 84, Mesi 88/

ARGENTINA (4-3-1-2): Abondancijeri - Burdiso, Ajala, Hajnce, Sorin - Gonzalez (od 17. Kambijaso), Maskerano, Rodrigez (od 75. Mesi) - Rikelme - Saviola (od 59. Tevez), Krespo.

Selektor: Hose Pekerman.

SCG (3-5-2): Jevrić - Gavrančić, Dudić, Krstajić - Nadj (od 46. Ergić), Stanković, Duljaj, Djordjević, Koroman (od 49. Ljuboja) - Milošević (od 69. Vukić), Kežman.

Selektor: Ilija Petković.

Krespo proslavlja četvrti gol Argentine (©Starsport)Krespo proslavlja četvrti gol Argentine (©Starsport)
Duel Kežmana i Ajale (©Starsport)Duel Kežmana i Ajale (©Starsport)



tagovi

EURO 2024fudbalska reprezentacija Srbijefudbalska reprezentacija Argentine

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara