Feđa Dudić (©MN Press)
Feđa Dudić (©MN Press)

Feđa Dudić: Nećemo prodavati igrače ispod cene, bonus pravilo mnoge zabrinulo, ne i nas

Vreme čitanja: 5min | čet. 18.07.24. | 18:40

Kragujevčani spremni za start nove sezone u Mozzart Bet Superligi i duel sa pančevački Železničarom, koga će dočekati u Leskovcu

Sezona velikih izazova je pred fudbalerima kragujevačkog Radničkog. Sezona u kojoj Šumadince pored novih iskušenja na domaćoj sceni očekuje i premijerno učešće u Evropi, gde će predstavljati Srbiju u kvalifikacijama za Ligu konferencije. I dok navijači Radničkog nestrpljivo iščekuju 25. jul i vatreno krštenje Crvenih na međunarodnoj sceni, izabranici trenera Feđe Dudića pripremaju se za predstojeći okršaj sa pančevačkim Železničarom, kojim će otvoriti novu sezonu u Mozzart Bet Superligi.

Šumadinci u novu sezonu ulaze sa proverenim snagama. Tabor kragujevačkog superligaša ovog leta napustila su četvorica prvotimaca (Luka Zorić, Vasilije Đurić, Branislav Milošević, Pavle Ivelja), uz kapitena Nemanju Tomića koji je odlučio da stavi tačku na svoju bogatu igračku karijeru, dok su svi ostali igrači koji izneli teret prethodne sezone, koju je Radnički završio na visokom petom mestu prvenstvene tabele, ostali na okupu. U međuvremenu, Kragujevčani su svoje redove osvežili šestoricom novajlija (Luka Lijeskić, Miloš Rošević, Samir Zeljković, Vukašin Bulatović, Bogdan Mirčetić i povratnik Evandro da Silva), a postoje jake indicije da će do kraja prelaznog roka na „Čika Daču“ stići bar još dva pojačanja.

Izabrane vesti

„Drago mi je pre svega da smo uspeli da sačuvamo praktično ceo tim iz prethodne sezone. Doduše, otišla su nam dva-tri igrača koje smo imali nameru da zadržimo, ali su oni ipak izrazili želju da odu, što smo mi ispoštovali i poželeli im sreću u daljoj karijeri. Što se tiče prelaznog roka, mislim da smo postavili neke standarde kako po pitanju dovođenja igrača, tako i prilikom njihovog odlaska iz kluba, s obzirom da znamo koliko naši igrači vrede i sigurno ih nećemo prodavati ispod cene. Cilj nam je bio da dovedemo mlađe momke koji mogu da isprate naš stil igre. Da smo zaista doveli kvalitetna pojačanja možda se najbolje videlo na poslednjoj pripremnoj utakmici protiv Mladosti iz Lučana, koju smo počeli sa čak šestoricom „bonus“ igrača u startnoj postavi. To nam je jako bitno posebno sada kada krenu evropske utakmice kako bismo mogli da u prvenstvu promenimo jedno pet-šest igrača, a da se to ne oseti previše u našoj igri“, smatra strateg Crvenih Feđa Dudić.

Dobra izdanja u pripremnim utakmicama (tri pobede, jedan remi) uticali su na to da Šumadinci sa viškom optimizma dočekuju start novog prvenstva u kome će pokušati da dodatno podignu rezultatsku lestvicu. Ostaje samo žal što će Crveni premijernu utakmicu u novoj sezoni Mozzart Bet Superlige umesto na svom Čika Dači, kome predstoji „šminkanje“ i postavljanje reflektora kako bi ispunio superligaške standarde, odigrati 200 kilometara južnije, na novoizgrađenom stadionu u Leskovcu, koji će im biti privremeni dom u prvih par prvenstvenih kola, kao i na startu evropskog puta.

„Jako mi je žao što ne igramo na Čika Dači sutra. Jednostavno, situacija je takva da smo prisiljeni da sezonu počnemo u Leskovcu. Zamolio bih samo navijače da imaju razumevanja i da nas podrže u ovih par utakmica koliko ćemo igrati tamo. Sigurno da svi mi jedva čekamo da se steknu odgovarajući uslovi da se vratimo na naš stadion. Sa druge strane, ova utakmica dobro će nam doći da osetimo malo teren na kome ćemo odigrati našu prvu utakmicu u Evropi“.

Prve utakmice u sezoni su nekako najnezahvalnije za pripremu, posebno kada protivnička ekipa, kao što je to slučaj upravo sa Železničarom, pretrpi značajne promene u rosteru.

„Uvek je to prvo kolo teško za skauting. Nama će biti utoliko teže zbog toga što je Železničar za razliku od nas poprilično izmenio igrački kadar u odnosu na prošlu sezonu. Došao im je i novi trener, koga izuzetno cenim i poštujem još iz perioda dok je vodio Voždovac, a koji je ekipi dao jednu novu energiju. Jako cenim trenere sa vizijom koji stalno gledaju da urade nešto novo sa svojom ekipom. Nekad to bude dobro, nekad loše, ali mi se dopada takvo gledanje na fudbal. Pokušali smo da ispratimo par njihovih utakmica tokom pripremnog perioda. Ono što sam mogao da primetim, to je da su jako dobra i defanzivno kompaktna ekipa, koja nastoji da gradi igru iz svog peterca, što ja podržavam. Naravno, naš zadatak biće da ih u tome sprečimo. Od novih igrača koje su doveli ovog leta, Eze mi je posebno zanimljiv, kao i „bonus“ Jovanović. I novi desni bek je na mene ostavio dosta dobar utisak. Što se tiče „starosedelaca“, jako cenim Grgića i Romanića. To su dvojica igrača koje bih sutra bez razmišljanja uzeo u svoju ekipu“.

Utisak je da nas očekuje jedna otvorena i dinamična fudbalska bitka na leskovačkom Old Trafordu u kojoj će obe ekipe pokušati da nametnu svoj stil igre kako bi došle do prvih prvenstvenih bodova.

„Mi sigurno nećemo odstupiti od naših principa igre, iako ćemo u pojedinim trenucima utakmice morati da se prilagodimo protivniku. Želja nam je da prvenstvo otvorimo pobedom. Sigurno da to neće biti lako, posebno ako se ima u vidu da faktički nemamo prednost domaćeg terena, ali se ipak nadamo trijumfu i uspešnom početku sezone. Dobra vest je da su osim kapitena Mitrovića, koji je dobio jak udarac u mišić na poslednjoj prijateljskoj utakmici protiv Mladosti iz Lučana, svi ostali igrači zdravi i spremni za sutrašnju premijeru. Ovim putem bih pozvao naše navijače koji su u mogućnosti da dođu i da nas podrže kako bi smo nastavili tamo gde smo stali u prošloj sezoni“.

S obzirom da je nedavno vraćena obaveza o dvojici „bonus“ igrača, prisutne novinare na današnjoj konferenciji za medije zanimao je i Dudićev stav po tom pitanju.

„Nama to pravilo ne predstavlja nikakav problem. Prošle sezone bio je obavezan jedan „bonus“ igrač, a mi smo znali završiti utakmicu sa tri ili četiri „bonusa“. I da igraju tri „bonusa“ nas to ne bi previše zabrinulo, s obzirom da smo afirmisali toliko mladih igrača. I sada smo se prilikom dovođenja igrača trudili da imamo bar po jednog „bonus“ igrača u svakoj liniji tima. Sigurno je da će neki klubovi biti u problemu, videli smo to i u pripremnim utakmicama, ali je to njihov problem, a ne naš“, smatra Dudić.


tagovi

Radnički KragujevacMozzart Bet SuperligaFeđa Dudić

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara