Navijači Torina (©Reuters)
Navijači Torina (©Reuters)

Dupla tuga u Italiji: Suze u Firenci, žal u Torinu

Vreme čitanja: 2min | čet. 30.05.24. | 00:02

Serija A, ipak, bez devet predstavnika u Evropi sledeće sezone; Olimpijakos poslao drugoplasirani AEK u kvalifikacije za Ligu konferencije

Zvuči neverovatno, ali malo je nedostajalo da se ostvari scenario po kom bi italijansko prvenstvo naredne sezone imalo čak devet učesnika na međunarodnoj sceni. Trijumfom u finalu Lige Evrope Atalanta je održala nadu, ali Fjorentina nije uspela da potpiše istorijski podvig jedne zemlje.

Ljubičasti su u finalu Lige konferencije poraženi od Olimpijakosa sa 0:1, pogotkom pet minuta pre kraja drugog produžetka, tako da će Serija A u takmičarskoj 2024/25 ipak imati osam klubova na međunarodnoj sceni..

Izabrane vesti

Zbog novog načina na koji se računaju koeficijenti klubova Italija je, uz Nemačku, dobila pet predstavnika u Ligi šampiona sledeće sezone, dok će je u Ligi Evrope predstavljati dve ekipe, a jedna će u kvalifikacije za Ligu konferencije. Taj poslednji klub je upravo Fjorentina, koja je večeras i drugi put uzastopno poražena u finalu istog takmičenja (prošle sezone od Vest Hema). Time je rastužila i svoje i navijače Torina, ostavivši ih bez Evrope i petu sezonu zaredom.

Kompletan pogled na učesnike Serije A naredne sezone u evro-kupovima izgleda ovako:

Liga šampiona (grupna faza): Inter, Milan, Juventus, Atalanta, Bolonja;

Liga Evrope (grupna faza): Roma, Lacio;

Liga konferencije (plej-of kvalifikacija): Fjorentina.

Istovremeno, zanimljiva je i situacija u Grčkoj, pošto je Olimpijakos večerašnjim trijumfom doneo sebi učešće u Ligi Evrope naredne sezone, a tamo će i osvajač grčkog Kupa Panatinaikos, što znače da će AEK i pored drugog mesta na tabeli predstojećeg leta morati da igra kvalifikacije za Ligu konferencije. Od drugog kola.


tagovi

TorinoSerija AFjorentina

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara