Slavlje fudbalera Olimpijakosa (AFP)
Slavlje fudbalera Olimpijakosa (AFP)

Aja Sofija izgorela u 120. minutu! Čekić marokanskog stolara doneo Olimpijakosu prvi evropski trofej

Vreme čitanja: 5min | sre. 29.05.24. | 23:43

Viola je ponovo gubitnica u evropskim finalima...

Trese se Pirej, zemljotes je progutao čitavu Atinu! Jedno od najdosadnijih evropskih finala u 21. veku dobilo je triler rasplet u 120. minutu! Fiorentina je postala i ostala velika gubitnica evropskih finala, Olimpijakos zahvaljujući najboljem strelcu Lige Konferencije Ajubu El Kabiju podigao prvi evropski pehar u klupskoj istoriji dugoj 99 godina - 1:0.

Čovek koji je sa pet golova u dva meča torpedovao Aston Vilu u polufinalu i večeras je bio apsolutni heroj tima koji, ruku na srce, tokom proleća nije delovao kao kalibar za finalistu Evropske C produkcije. Pojeo je Nikola Milenković večeras El Kabija, nije mu dozvolio da diše, sve do 116. minuta. Tada ga je na nekoliko sekundi ispustio iz vida, ali ne svojom greškom, već zbog maestralne intervencije kojom verovatno sprečio gol upravo El Kabija. U tom haosu, promenili su se čuvari, usledio je novi centaršut, a nemoćni Ranijeri nije uspeo ono što je reprezentativac Srbije čitave večeri maestralno radio... I mreža Teraćana se zatresla, a Viola izgubila peto od ukupno šest evropkih finala koje je igrala od 1957. godine na ovamo.

Izabrane vesti

Grunula je Aja Sofija prvi put, urlikalo je preko 13.000 pirejskih crveno-belih, dralo glasne žice, da bi se ubrzo stišalo strepeći od poništavanja gola. U VAR sobi kovala se sudbina aktera trećeg finala Lige konferencije. Maltene tri minuta nakon što je El Kabi, popularni stolar iz Kazablanke, glavom zatresao mrežu, pala je konačna procena. Centimetri ili milimetri odlučili su u korist Olimpijakosa, a stolarski čekić zakucao je fudbalere Viole za travnjak Aja Sofije tako jako da u narednih pet minuta nadoknade nisu uspeli da se oporave i eventualno iznedre penale. Mogao je Ljubičastima da ih donese rezervista Žonatan Ikone, ali je njegov udarac sa nekih sedam metara, blokirao David Karmo samo potvrdivši da Oli nije bacio ni evro od ukupno 17.500.000 koliko ga je platio Portu.

Pelcer Olimpijakosovih omladinaca koji su nedavno osvojili Ligi šampiona za mlade primio se i u seniorskom timu! Fantastično odrađen letnji prelazni rok crveno-belih je dodatno dobio na težini iako su domaće prvenstvo završili na trećem mestu, a nakon večerašnjeg finala lovorike su pokupila još dva čoveka - trener Hose Luis Mendilibar i čovek koji ga je u februaru doveo na kormilo Olimpijakosa, sportski direktor Darko Kovačević! Čovek koji je prošle sezone doneo pehar Lige Evrope Sevilji, godinu dana kasnije podigao je još jedan trofej. A ko je mogao da veruje Špancu kada je Makabi iz Tel Aviva početkom marta u osmini finala rastrgao njegov Olimpijakosa na Karaiskakisu (1:4). Ali zbog tog poraza, te zbog preokreta grčkog velikana i šest golova u revanšu u Bačkoj Topoli, ovaj pehar je još veličanstveniji. Posebnu slast na nezapamčeni uspeh najtrofejnijem grčkom klubu daje mesto na kojem je pehar osvojen... Na strogo neprijateljskoj terioriji, u epicentru života jednog od najvećih mu rivala AEK-a.

Kada je reč o samoj utakmici, sve do produžetaka biće brzo zaboravljeno. Nije malo onih što su nakon osnovnih 90 i još sedam minuta u nadoknadi psovali aktere večerašnjeg finala i proklinjali sebe što su odlučili da potroše oko dva sata slobodnog vremena na festival sveopšte fudbalske dosode, monotonije i ništavila. Ali ostao je sigurno i priličan broj mazohista pred tv ekranima verujući da bi produžeci mogli da razmaknu guste oblake skromnih fudbalskih ideja i još skromnije realizacije istih. Oni što su televizore ostavili upaljenim, a nisu smanjivali ton, ipak nisu ostali uskraćeni za veče koje će se pamtiti. Bez obzira na to što se u obilju grešaka u dodavanju na obe strane, rodilo se tek treće finale u Evrokupovima u 21. veku u kojem ni nakon 90, ni posle 120 minuta nije bilo pogodaka. Počev od odnog u Ligi šampiona 2003. između Juventusa i Milana, preko 2014. godine i borbe za pehar Lige Evrope vođene između Benfike i Sevilje, do večerašnje uspavanke sa zaglušujućom bukom na kraju.

Ogromne zasluge za činjenicu da su pirejski crveno-beli za prvih 97. minuta fudbala u Atini isporučili svega dva udarca u okvir gola imao je štoperski tandem Viole Nikola Milenković - Lukas Martines Kvarta. Srpsko-argentinski duo je praktično anestezirao ofanzivni trio nominalnog domaćina u sastavu El Kabi, Podens, Fortunis. Putevi ka El Kabiju, autoru deset (na kraju 11) pogodaka i najboljem strelcu Lige Konferencije bili su zabarikadirani, dok se popularni Bleki prilično uspešno rvao sa Marokancem. Sveukpuno, jedan od stubova odbrane reprezentacije Srbije do produžetaka je dobio 12 od 16 duela. Na kraju je nedostajalo i malo sreće da Srbin sa kapitenskom trakom na ruci (nakon izlaska Biragija) podigne prvi pehar otkako je u Italiji.

Da se poput bokserskog meča bez nokauta odlučivalo na poene, za 90 i kusur minuta borbe, sudija bi podigao ruku Vinčenca Italijana. Viola je ipak bila za nijansu bolja, agresivnija i konkretnija. Dva zicera u razmaku od svega tridesetak sekundi sredinom prvog dela propustio je Đakomo Buonaventura. U drugom delu na prvu zreliju šansu čekalo se do 65. minuta. Tada je Milenković posle kornera Artura razneo Davida Karma, ali gađao daleko od stative. Koji minut kasnije i Kuame je upropastio zicer očajno zahvativši loptu, ali je i tako Colakis morao da se izvije i improvizacijom spreči pogodak. Mendilibarove izmene ubrzale su Olimpijakos, naročito ulasci Andrea Orte i Stevana Jovetića. Upravo je Ortin centrašut prethodio Iborinom trzaju glavom, ali lopta je prošla malo pored stative.

Početkom produžetaka Oli je tražio penal nakon što je Jovetić pogodio Martinesa Kvartu u ruku i grčki velikan imao je razloga za negodovanje nakon što ni sudija Artur Dijaš, ni VAR soba nisu razmatrali da bi mogao da bude penal. Minut kasnije, Jovetić je bio nadomak gola, ali je Violu spasla sjajna intervencija Teraćana koji u 116. minutu nije mogao ništa posle udarca El Kabija.

I zato večeras, tri dana nakon što je Panatinaikos postao šampion Evrope u fudbalu, Atina ponovo slavi, presvučena u druge boje. Za to vreme Firenca tuguje. Ponovo ju je u crno zavi gol u završnici utakmice, kao lani kada je Vest Hemov Džerod Boven pogodio u 90.


tagovi

OlimpijakosFjorentinaLiga konferencije

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara