Ilustracija (©Shutterstock)
Ilustracija (©Shutterstock)

Drugoligaš naoštren da skine favorita za osvajanje Kupa Kolumbije

Vreme čitanja: 8min | sre. 27.01.21. | 23:20

Kindio u Jermeniji dočekuje Independijente u polufinalu ovog takmičenja. Gosti iz Medeljina jedini preostali gigant u trci za trofej. Domaćin je imao slavnu istoriju i želi novo iznenađenje

Prvi polufinalni duel Kupa Kolumbije, između ovosezonskog iznenađenja Deportes Kindija i Independijentea iz Medeljina, ekipe koja je preuzela ulogu favorita za osvajanje ovog takmičenja posle ispadanja pojedinih velikana, igra se noćas (01.40). Zbog prekida takmičenja i probijanja vremenskog perioda odigravanja istog, format je promenjin u vidu odigravanja samo jednog meča u okviru završnih runda. Uloga domaćina prepuštena je Kindiju, koji će na gradskom stadionu Sentenario u Jermeniji ugostiti ekipu iz Medeljina. Drugi polufinalni par čine Deportes Tolima i Deportivo Pasto, susret koji je na programu naredne večeri u Ibageu.

Deportes Kindio, najprijatnije je iznenađenje ovosezonskog izdanja nacionalnog Kupa i jedina je preostala ekipa iz Kategorije B. Popularne Kafedžije, do faze takmičenja dospele su, prvenstveno kroz baraž za drugoligaške ekipe, a potom su u osmini finala eliminisali Deportivo iz Kalija posle boljeg izvođenja jedanaesteraca. U četvrtfinalu savladali su Alijansu sa 2:0. Sve pogotke na poslednja dva susreta u ovom takmičenju, a bilo ih je ukupno tri, postigao je Diber Armando Kabido. Napadač je svoju dobru formu preneo sa mečeva iz druge kategorije u kojoj je protekle sezone zauzeo prvo mesto na listi strelaca, sa postignutih 12 golova. I ako su ligaški deo završili na trećoj poziciji, sa tri boda manje od vodeće Kortulue, u polufinalnoj grupi se nisu snašli baš najbolje. Ekipa koju predvodi argentinski stručnjak Oskar Ektor Kintabani, završila je na drugom mestu sa samo dva boda manje od Atletiko Uile, koja je kasnije u oba finalna meča savladala Kortulu. U novoj sezoni Kategorije B, Kindio posle dva odigrana kola ima polovičan učinak, poraz u prvom kolu od Valjedupara i minimalnu pobedu nad Ljanerosom, ali ono što je najbitnije, je da Kabido i dalje postiže golove.

Izabrane vesti

S druge strane, Deportivo Independijente početkom godine promenio je šefa stručnog štaba, pa tako u novoj sezoni klub iz Medeljina predvodi Ernan Gomez. Pored toga u tim su došla i neka zvučnija imena poput Urugvajca Matijasa Mijera koji je stigao iz La Ekvidada i moćnog veziste Hosea Ernandeza koji je nedavno doveden iz venecuelanskog Truhilanosa. Ipak glavni adut ekipe leži u mladom argentinskom napadaču Israelu Eskalanteu, kome se od ove sezone pridružio iskusniji zemljak, istina hrvatskog porekla, Agustin Vuletić iz otpisanog Deportivo Kukute.

Independijente je u Kupu startovao od osmine finala, gde je sa 2:0 eliminisao Deportivo Pereiru, dok je u četvrtfinalu bio bolji od Juniora rezultatom 2:1. Posle dva odigrana kola u Kategoriji A, najjačem rangu takmičenja u Kolumbiji, ekipa sa Atanasio Žirardota ima polovičan učinak. Novu sezonu otvorila je minimalnim porazom od Juniora koji se osvetio za eliminaciju iz Kupa, koju je doživeo samo četiri dana ranije i pobedom od 2:1 nad Patriotasom. Novo pojačanje u vidu Agustina Vuletića već je počelo da se isplaćuje. Argentinski napadač proteklog vikenda bio je dvostruki strelac ekipe, a isti igrač je u predhodnoj rundi Kupa Kolumbije, na debitantskom nastupu za novi tim postigao gol u pobedi nad Ajkulama iz Barankilje.

U pogledu trofeja, daleko uspešniji je Independijente sa šest naslova nacionalnog šampiona, a u dva navrata bio je i osvajač Kupa. Prvi još iz davne 1981. godine, kada je savladan Deportivo Kali sa 4:1, i drugi iz 2019. godine, kada je ponovo porazio Zeleni tim iz Kalija sa 4:3, a koji mu večeras daje ulogu branioca trofeja. Međutim, Kindio nije klub bez istorije. U period DIM-ove dominacije sredinom pedesetih godina prošlog veka, Kafedžije su uspele da se uglave između dve šampionske sezone i tako mu otmu titulu. Njima kao i ostalim klubovima iz Bogote, Kalija i Medeljina koje su ga u stopu pratile.

Kindio je jedini kolumbijski šampion koji nikada nije učestvovao u Kupu Libertadores, od kako je osvojio titulu te 1956. godine. Mada u to vreme još nije igran kontinentalni turnir, započet 1960. godine, ali ni kasnije se ekipa iz Jermenije nije kvalifikovala u izabrano društvo Zelenog kontinenta. U međunarodnim učešćima ima dva nastupa u KONMEBOL kupu, takmičenju koje je bilo preteča današnje Kopa Sudamerikane.

Klub je inače osnovan 8. januara 1951. godine, na jedan čudan i originalan način. Grupa uglednih ličnosti iz tadašnjeg Kaldasa odlučila je da formira fudbalski tim koji će zastupati interese grada Jermenije i regiona Kindio. U to vreme tim je bio sastavljen isključivo od unajmljenih argentinskih igrača iz klubova Atlanta, Tiro Federal i Rosario Sentral, a koji su dolazili na turneju po Kolumbiji, nastupajući pod imenom Atletiko Kindio. Naziv kakav nosi danas promenjen je 1953. godine odlukom gradonačelnika, kako bi se klub pojavio u nacionalnom prvenstvu, sa prvim lokalnim igračima u timu. Tri godine kasnije klub je po prvi i danas jedini put postao šampion Kolumbije.

Haime Giraldo (©AFP)Haime Giraldo (©AFP)

Dve godine po osvajanju šampionskog pehara, klub je zapao u tranziciono doba. Kindio je, uprkos ekonomskim krizama, jedan od retkih timova u kolumbijskoj profesionalnoj eri fudbala, koji nije napuštao najjaču kategoriju po nastanku finansijskih problema. Da bi preživeo, klub je bio primoran da proda svoje najbolje igrače, kako bi otplatio dugove. Čelnici koji nisu bili u stanju da odluče o budućnosti kluba, predali su ga na upravljanje gradonačelnikovom kabinetu. Tadašnji gradonačelnik, Alberto Gutijerez, dobio je kredite i ulaganja pojedinih privatnih kompanija. Lično on na mesto šefa stručnog štaba postavio je iskusnog stručnjaka Hulija Agresta koji je sa ekipom izborio treće mesto u prvenstvu odigranom 1968. godine, čime je okončana decenija tranzicionog doba.

Poslednji put kada je Kindio bio nadomak titule, bilo je to u kampanji 1996/97 godine koju je sa klupe predvodio Oskar Ektor Kintabanija. Klub je proživeo možda poslednji veliki san o tituli, koji je prekinut eliminacijom u polufinalu od Atletiko Bukaramange. Ovo dostignuće omogućilo mu je da u sezoni 1998. godine prvi put igra na nekom međunarodnom takmičenju. Prvu internacionalna pobeda došla je kroz KONMEBOL kup, kada su u osmini finala savladali venecuelanski klub Deportivo Italija. Iste sezone ispali su u četvrtfinalu od brazilskog tima Sampajo Korea. Sledeće godine klub je ponovo nastupio u pomenutom takmičenju, ali nije prošao dalje od prve runde gde je eliminisan posle jedanaesteraca od Estudijantesa iz Meride.

Zemljotres koji je pogodio region Kindio i grad Jermeniju, 1999. godine, u velikoj meri oštetio je dom Kafedžija stadion San Hose, koji se nije mogao da se obnovi, te je iste godine i srušen, a na čijem je mestu kasnije podignut trening kamp ekipe. Klub je zvanično ostao bez stadiona, kada mu je opština izašla u susret i ustupila na korišćenje gradski Sentenario sa kapacitetom od 25.700 mesta. Podrhtavanje tla kao da je nagovestilo događaje koji su usledili naredne sezone, kada je Kindio prvi put napustio najjači rang takmičenja. U sezoni 2000. godine našli su se na poslednjem mestu, sa 45 osvojenih bodova iz trokružnog sistema takmičenja, samo tri manje od mesta spasa na kome se našao Atletiko Bukaramanga. Nije prošlo mnogo, samo 10 meseci kasnije pod vođstvom Eduarda Lare, na proslavu 50 godina od osnivanja, klub se ponovo našao među kolumbijskom elitom. U povratničkoj sezoni, Prva divizija proširena je sa 16 na 18 timova, a Kindio je završio na 12. poziciji u generalnom plasmanu.

Fudbaleri Independijentea (©AFP)Fudbaleri Independijentea (©AFP)

Drugi put kada su se spustili u Kategoriju B, dogodilo se pošto su u sezoni 2013. godine u okviru formata Finalizasion završili na poslednjem mestu. Iste sezone klub je kupio kontroverzni biznismen Ernano Anhel. S padom Kindija u drugu ligu, prvi put u istoriji kolumbijskog fudbala dogodilo se da fizičko ili pravno lice poseduje dva tima u istoj kategoriji. Anhel je godinu dana ranije kupio akcije Universitario Popajana.

Od ispadanja, klub je već naredne godine bio blizu postizanja promocije u viši rang, ali nije uspeo. Na turniru Apertura 2014. godine, kvalifikovao se među prvih osam ekipa, ali je eliminisam u četvrtfinalu od Amerike iz Kalija. U drugom format, iste sezone, klub je dospeo do finala Klausure gde su savladali Leones FC. Kasnije u velikom finalu za promociju, poražen od prvaka formata Apertura, Jaguarsa iz Kordobe. Međutim, i kao poraženoj ekipi pružila mu se još jedna šansa, da kroz baraž izbore povratak u elitu. Ni ovu priliku nije iskoristio, jer je ekipa Uniaotonome, koja se borila za opstanak u najvišoj kategoriji, bila uspešnija rezultatom 2:0.

U sezoni 2017, u okviru oba formata Kindio je izborio učešće u eliminacionim fazama, i oba puta je zaustavljan pre samog finala. U Aperturi je završio kao drugoplasirani, ali je u polufinalu poražen od Real Kartahene, posle jedanaesterca, dok je u Klausuri završii na trećem mestu, a poražen je već u četvrtfinalu od Ljanerosa i to sa ubedljivih 8:1 (5:0, 3:1).

Poslednji pokušaj uspona, Kindio je imao u sezoni 2019. godine, kada je u format Apertura završio na deobi prvog mesta sa Real Kartahenom. U novoformirane dve grupe u kojima su se našli timovi sa prvih osam pozicija, Kafedžije su bile u okviru grupe B, gde su završili tek kao treći, dok su ispred njih sa ubedljivom prednošću od 10 i više bodova bile ekipe Deportivo Pereire i Bojaka Čiko. Iste sezone, samo u format Klausura, klub završava na prvom mestu, ali je u narednoj fazi, koja se takođe igrala po principu grupa, završio ubedljivo poslednji u grupi A, sa samo dva osvojena boda.

Kako se departman Kindio nalazi u regiji Vieho Kaldas, druge dve ekipe iz ovog dela zemlje smatraju se njegovim tradicionalnim rivalima, to su Onse Kaldas i Deportivo Pereira. Rivalstvo koje ove tri ekipe održavaju među sobom popularno se nazivaju Clasico Cafetero - Klasiko Kafe, jer je regija kojoj pripadaju, najveći uzgajivač kafe u Kolumbiji.

Pored toga, veliku pažnju privlači sam naziv grada u ovoj regiji, Jermenija. On nije nastao iz razloga doseljavanja jermenskog naroda. U ovom delu Južne Amerike gotovo i da ih nema, u odnosu na Buenos Ajres gde imaju veoma jaku zajednicu. Priča kaže da je grad osnovan 1889. godine, od lokalnog stanovništva koje je u godinama pre urbanizacije i povećanja populacije, svojim novorođenčadima davalo imena iz Biblije. Ona nisu morala biti striktno vezana za ličnost, već su to bila imena reka, predela ili pojedinih regiona. Tako se Jermenija pojavila u imenu jednog imućnijeg zemljoposednika na čijim imanjima je kasnije ponikao grad, nazvan upravo po njemu.

KUP KOLUMBIJE – POLUFINALE (JEDAN MEČ)

Četvrtak

01.40: (3,70) Kindio (3,00) Independijente Medeljin (2,10)

21.15: (1,93) Deportivo Tolima (3,20) Deportivo Pasto (4,00)

***kvote su podložne promenama

PIŠE: Đorđe RADONJIĆ


tagovi

Kolumbija 1KolumbijaIndependijente MedeljinKindio

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara