In Beom Hvan (Reuters)
In Beom Hvan (Reuters)

Dosije ”In Bom Hvan”: 29. septembar 2019.

Vreme čitanja: 5min | sub. 28.09.24. | 08:23

Južnokorejski reprezentativac otkriva zašto je izabrao baš ponudu iz Roterdama, a direktori i trener su impresionirani sa njim

Denis Te Kluse je u nedelju 29. septembra 2019. godine gledao meč američke MLS lige između njegovog Los Anđeles Galaksija u kojem je obavljao direktorsku funkciju i Vanukvera. Bio je impresioniran onim što vidi. Ali, ne od strane svojih zvezda poput Zlatana Ibrahimovića ili Kristijana Pavona, već onim što je prikazivao Vankuverov vezista In Bom Hvan.

Pet godina kasnije Te Kluse je kao direktor Fajenorda doveo Hvana iz Crvene zvezde i ostvario davnašnju želju.

Izabrane vesti

“Imao je tri asistencije tog dana. Pored toga je bio jak na lopti i bilo ga je na svakom delu terena. Pomislio sam da je interesantan igrač. Nedugo potom, Vankuver ga je prodao ruskom Rubinu. Od tada sam pratio Hvana gde god je bio. Bio je na pozajmici u Južnoj Koreji, potom je prešao u Olimpijakos, a prošle sezone je igrao za Crvenu zvezdu. Stalno sam ga pratio i uvek bio uveren da je dobar igrač”, kaže Te Kluse u razgovoru za holandski magazin VI.

Ali, Te Kluse nije prvi direktor Fajenorda koji je pratio Hvana.

“Veoma interesantan fudbaler. Baš me zanima kako će da se pokaže”, kaže bivši Fajenordov direktor Frank Arnesen koji je pratio Hvana 2020. godine.

18.45: (5,90) NEC (4,00) Fajenord (1,58)

Gde god je igrao, reprezentativac Južne Koreje je blistao i pojačavao utisak u kancelarijama holandskog velikana. Bio je igrač sezone u Vankuveru, Olimpijakosu, Crvenoj zvezdi. Konačno, Fajenordu se ovog leta ostvarila želja i kupio je Hvana za 7.000.000 evra.

Brajan Priske, danski strateg na klupi Fajenorda, je odmah gurnuo Hvana u vatru na meču Lige šampiona protiv Bajer Leverkuzena. Uprkos teškom porazu i nekim greškama kod primljenih golova, reprezentativac Južne Koreje je ostavio dobar utisak. Pretrčao je najviše u domaćem timu (11,8 kilometara), iza su ostali Kvinten Timber sa 10,5 i Santi Himenez sa 10,4. Osvojio je najviše lopti (5), dao najviše tačnih pasova na protivničkoj polovini (44) i bio treći u timu po broju kontakata sa loptom (81).

Ali, Hvan nije bio impresioniran onim što je doživeo na debiju. Holandski izveštači sa De Kajpa kažu da je smrknutog lica sedeo posle poraza od Leverkuzena.

“Na ovom nivou je nedopustivo primati ovakve golove. I moramo da koristimo male šanse koje ti se ukažu. Pokušavam da se brzo prilagodim. Ne samo na klub, već i na grad, zemlju i kulturu. Ovako loš rezultat nije od pomoći u toj adaptaciji. Iako sam srećan zbog debija pred ovakvim navijačima kojima želim da uputim izvinjenje. Obećavam da ćemo biti bolji. Kao tim. Prošle sezone sam igrao u Ligi šampiona sa Crvenom zvezdom i naučio jednu stavr: Pogrešiš li protiv velikih timova, ‘ubiće te’ sa lakoćom. Kada igraš u ovakvoj atmosferi i pred ovakvim navijačima, ne smeš da tako otvoriš utakmicu. Moramo da guramo jedni druge da budemo bolji. I da pomognemo mladim igračima kao što su stariji i meni nekad pomagali”, govorio je Hvan posle poraza od nemačkog šampiona.

Nekoliko dana kasnije je debitovao i u Erediviziji. I oduševio protiv Brede: 13 osvojenih lopti (duplo više od bilo kog igrača Fajenorda), najviše tačnih pasova na protivničkoj polovini i tri stvorene šanse saigračima. Postao je jedan od lidera tima.

“Bio je baš dobar. Posebno ako se zna da je malo trenirao sa grupom. Igrao je širom sveta i donosi nam ogroman kvalitet i iskustvo. Pokriva velike distance, jak je na lopti i zna kad treba da uspori ili ubrza tempo. Radna etika mu je jako dobra. Impresioniran sam Hvanom”, rekao je Priske.

Hvan je u Erediviziji debitovao u nešto drugačijoj ulozi na terenu sa više plejmejkerskih obaveza.

“Mislim da sam jedan od onih igrača kojima ne možete reći da igraju samo jednu poziciju. Mogu da igram kao ‘šestica’, ‘osmica’ ili kao ‘desetka’ ako je to potrebno. Igram tamo gde sam potreban klubu. Moja uloga je ona koju mi trener odredi”.

21.00: (1,78) Sparta (3,60) Fortuna Sitard (4,70)

Roterdam je šesta inostrana stanica u karijeri južnokorejskog veziste.

“Sve mi je novo ovde, ali moja karijera je jedno veliko putovanje i to iskustvo mi pomaže da se brže adaptiram. Kao igrač i kao osoba. Kada sam pre šest godina došao u Vankuver, nisam znao reč engleskog. Odmah sam počeo da ga učim i sada mogu da komuniciram na englesdkom. Jezik čini adaptaciju lakšom”.

Hvanovo veliko putovanje je počelo u drugoj ligi Južne Koreje gde ga ja primetio tadašnji selektor Paulo Bento i pozvao ga u reprezentaciju za Azijske igre.

“Osvojili smo to takmičenje, a srećom je igrao i Hjon Min Son koji nije morao u vojsku. Paulo Bento je malo pre toga postao selektor i gledao je neke moje utakmice. Odlučio je da neke od nas pozove u nacionalni tim. U Južnoj Koreji nije baš normalno pozvati u reprezentaciju nekog igrača iz drugoligaškog kluba. Ali, Bento je to uradio. Od tada sam za reprezentaciju odigrao više od 60 utakmica i skupio značajno iskustvo. I danas sam neizmerno zahvalan Paulu Bentu na ukazanoj šansi i na svemu što je uradio za mene”.

16.30: (11,00) Viljem II (6,75) PSV (1,23)

Otkriva da je Fajenord izabrao zato što je imao takav osećaj u srcu.

“Tako biram klubove. Na osećaj. I nikad nisam zažalio. Ljudi možda mogu da kažu za mene kako nikad nisam igrao u top ligi, a mogao sam. Ali, to je život. Uvek postoje druge opcije, ali osećaj za mene igra važnu ulogu. Vankuver, Rubin, Olimpijakos, Crvena zvezda. Oni su me zaista želeli. Kada me je Fajenord kontaktirao, imao sam „zum“ sastanak sa direktorom Denisom Te Kluseom i trenerom Brajanom Priskeom. Bio je to baš kvalitetan razgovor. Te Kluse mi je rekao da me je gledao u Los Anđelesu. I dalje se sećam tog meča i da sam dobro odigrao. Delom i zbog toga sam shvatio koliko me Fajenord zaista želi. Njihov interes se savršeno poklapao sa mojim ambicijama. Uživao sam u Crvenoj zveztdi, to je istorijski veliki klub, sa sjajnim navijačima... Ali, moje ambicije su bile da napravim korak napred. Tek sam kratko u Holandiji, ali već sada modu da kažem da je ovo najbolja zemlja u kojoj sam živeo. Naravno, ne računajuži moju domovinu Južnu Koreju. I trvdim da je Fajenord najveći klub u kojem sam bio“.

Zašto?

„Zato što na treninzima vidim ogroman kvalitet. Ovaj klub ima zaista, zaista dobre igrače. A koliko sam upoznat, nedostaje nam nekoliko povređenih igrača poput Stengsa i Buena. Ono što nam još fali je samopouzdanje. Zato je dobro što smo pobedili Bredu. Bitno je da rastemo i da pokažemo svima ko smo“, rekao je In Bom Hvan.

EREDIVIZIJA - 7. KOLO

Petak

Herakles - Herenven 2:1 (1:0)

/Mirani 25, Engles 87 – Ralis 58/

Subota

16.30: (11,00) Viljem II (6,75) PSV (1,23)

18.45: (5,90) NEC (4,00) Fajenord (1,58)

21.00: (1,78) Sparta (3,60) Fortuna Sitard (4,70)

Nedelja

12.15: (2,05) Zvole (3,45) Almere (3,60)

14.30: (2,20) Groningen (3,45) Go Ahed Igls (3,25)

14.30: (1,25) Tvente (6,50) NAC Breda (10,50)

16.45: (8,00) RKC Valvajk (5,30) Ajaks (1,35)

20.00: (1,63) AZ Alkmar (3,80) Utreht (5,70)

***kvote su podložne promenama



tagovi

Hvan In Bom

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara