Lamin Jamal u dresu Barselone (©Reuters)
Lamin Jamal u dresu Barselone (©Reuters)

Dortmund pre dve godine probao da ukrade Jamala

Vreme čitanja: 3min | pon. 15.07.24. | 13:45

Zanimljiv detalj je otkrio Artur Platek, nekadašnji skaut Milionera koji sada radi kao direktor u Botevu iz Plovdiva

Alternativna istorija je uvek zanimljiva tema. Kako bi izgledala planeta da su se neki bitni događaji drugačije odvili? Serija „Čovek u visokom dvorcu" se bavila temom kako bi planeta potencijalno izgledala da su sile Osovine pobedile u Drugom svetskom ratu, a Englezi će narednih dana, meseci i godina secirati među sobom šta je to u prošlosti moglo da se desi pa da pehar namenjen šampionu Evrope u fudbalu konačno završi na Britanskom ostrvu. Jednu od tema za razmišljanje dao im je Artur Platek, koji je otkrio da je jedan od junaka Španije na putu ka tronu u Nemačkoj, Lamin Jamal, mogao lako da ima potpuno drugačiji razvojni put.

Možda u tom slučaju, bez pomoći tinejdžera koji je proslavio u subotu 17. rođendan, Španija ne bi uspela da pobedi Englesku u finalu…

Izabrane vesti

Platek, koji je trenutno sportski direktor bugarskog prvoligaša Boteva iz Plovdiva, otkrio je tamošnjim medijima da je Borusija iz Dortmunda pre dve godine ozbiljno zagrizla da dovede Jamala i trudila se svim silama da ubedi njegovu porodicu da se presele u Nemačku. Naime, Platek je u to vreme radio u Borusiji kao skaut u Dortmundu, a na jednom turniru zapazio je tada još 14-godišnjeg Jamala.

Znam dobro kvalitete Lamina Jamala, jer pre dve godine sam hteo da ga dovedem u Borusiju Dortmund. Imao je svega 14 godina, ali već tada sam znao da je to dečak sa ogromnim potencijalom. Poseduje te kvalitete koje volim u fudbalu – igru jedan na jedan, brzinu, sve te sitnice koje prave razliku na terenu. Mada ima još mnogo toga na čemu mora da radi, pogotovo na fizikaliji“, rekao je poljski stručnjak.

Nemci nisu uspeli, Jamal je ostao u Barseloni i prošle sezone je direktno iz omladinskog tima promovisan u A selekciju, bez ikakvih pozajmica i sticanja seniorskog iskustva u nekoj manjoj sredini. Sa 16 godina je odigrao 38 utakmica u Primeri uz učinak od pet golova i osam asistencija, što je bilo dovoljno da dobije poziv selektora Luisa de la Fuentea na Evropsko prvenstvo u Nemačkoj. Na njemu je na sedam utakmica imao učinak od jednog gola, pobedonosnog protiv Francuske u polufinalu i čak četiri asistencije. To će zauvek ostati zabeležeo u istoriji.

Platek je tokom karijere bio trener Jagjelonije, Krakovije, Pogona i Varte, a od 2012. godine se više bavio skautingom. Najpre u Kajzerslauternu, pa potom šest godina i u Borusiji iz Dortmunda. Nekoliko godina je ovaj 54-godišnjak radio kao koordinator za sportka pitanja u Gorniku, a u Botevu je od prošlog leta, gde obavlja funkciju sportskog direktora. U prvoj sezoni je zajedno sa srpskim trenerom Dušanom Kerkezom osvojio Kup Bugarske.

„Fudbal je postao malo pragmatičan, da kažem kompjuterizovan… Sve je ukalkulisano, precizno, najvažnije je postalo samo da se ne napravi greka. Jamal je takav mađioničar da sa jednim potezom, jednim pomeranjem lopte, može da uradi mnogo. To je ono što ja najviše volim u fudbalu“, dodao je Platek, koji sada u Plovdiv pokušava da dovede neke nove Jamale, kako bi Botev jednog dana bio konkurentan Ludogorecu u borbi za titulu.


tagovi

Lamin JamalBorusija DortmundBarselonaFudbalska reprezentacija ŠpanijeBotev Plovdiv

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara