Dođi i uzmi ga, kad si tako moćan

Vreme čitanja: 27min | pet. 23.08.24. | 09:03

Utakmicom u Menhengladbahu između Borusije i vladajućeg šampiona Bajer Leverkuzena, večeras (20.30) kreće 62. izdanje elitnog nemačkog fudbalskog ranga

Zluradi i zaslepljeni ostrvskim fudbalskim ornamentima nazivaju je 'farmerskom ligom'; kao da nisu svesni da bi Premijeršip bez nemačke trenerske škole i bundesligaških proizvoda makar za 20 odsto bio siromašniji (mala napomena: u ovo 'matimatičarenje', a u interesu engleskog fudbala, ne računamo Jirgana Klopa, njegov lik i delo). Imate pravo da je ne volite, da vam bude dosadna, nezanimljiva, predvidljiva, ali ako ste pravi ljubitelj fudbala, onda biste morali makar da je poštujete.

Mada je njena najveća slava daleko iza nas (od početka sedamdesetih pa do polovine osamdesetih), Bundesliga je uspela da opstane u vrhu evropskog fudbala. I tu uspešno obitava skoro 40 godina. Istina, etablirala se u poslednjoj deceniji kao razvojna, međutim to je ne čini manje zanimljivom od Kalča ili Primere, u najmanju ruku.

Izabrane vesti

Sezona pred nama posebno će biti zanimljiva, pošto je Bajern nakon 10 godina izgubio krunu. Kad su svi očekivali da se onaj što ga je tako gadno ugrizao (Ćabi Alonso) povuče, prikloni mu se ili ode negde daleko, on je odlučio da prihvati još veći izazov i pokuša da uradi ono što je malo kome pošlo za rukom - da odbrani krunu pred večitim krvožednikom. Treba li veće i bolje preporuke za njegov prvi korak (večeras od 20.30)?

20.30: (5,50) Borusija Menhengladbah (4,10) Bajer Leverkuzen (1,60)

Najbolja nije i u skorije vreme neće biti. Verovatno nije ni najatraktivnija, što joj često pripisuju. Ali ove sezone dosadna sigurno neće biti. U krajnjem slučaju, vredi baciti pogled na dvojicu možda i najboljih mladih igrača današnjice uz Belingema i Jamala - Florijana Virca i Džamala Musijalu.

Naposletku, vredi uživati u pravom navijačkom ambijentu kakvog više nema gotovo nigde u Evropi. Pun stadion, korteo, tribina za stajanje, pivo, kobasice, pesma...

Fußball Bundesliga!

BAJER LEVERKUZEN

DOŠLI / OTIŠLI: Martin Terije (Ren, 20.000.000), Aleiš Garsija (Đirona, 18.000.000), Žanuel Belosjan (Ren, 15.000.000) / Adam Hložek (Hofenhajm, 18.000.000), Sardar Azmun (Šabab Al Ahli, 5.000.000), Patrik Penc (Brendbi, 2.550.000), Noa Embamba (Fortuna Diseldorf, pozajmica), Timoti Fosu Mensa (istekao ugovor), Josip Stanišić, Borha Iglesijas (istekle pozajmice).

VREDNOST EKIPE: € 655.550.000

PROSEK GODINA: 24,9

TRENER: Ćabi Alonso (Španija)

PROJEKTOVANIH 11 (za prvo kolo): Hradecki - Tapsoba, Ta, Inkapje - Frimpong, Džaka, Andrih, Grimaldo - Virc, Adli - Bonifejs

Da bi ostao na mestu trenera jedan od glavnih uslova Ćabija Alonsa bio je da šampionska ekipa ostane na okupu. I ne samo da su najvažniji igrači ostali, nego su stigla dva pojačanja na kojima je Španac insistirao. U pitanju su Aleiš Grasija iz Đirone i Martin Terije iz Rena.

"Imali smo skoro savršen učinak prošle sezone. Verujem da ćemo ovoga puta izgubiti neku utakmicu, ali naravno da želimo da odbranimo tron", kazao je Granit Džaka, jedan od najbitnijih Alonsovih aduta.

Bajer se odbranio od najžešćih napada tokom leta, zadržao Džeremija Frimponga, Aleksa Grimalda, deluje da će i središnjica odbrane ostati neokrnjena (ukoliko Džonatan Ta u poslednji čas ne pristupi Bajernu), pa sve to govori da će Verkslef ponovo biti glavni takmac Bajernu u borbi za titulu. Štaviše, Alonso ima pravo da se šepuri posle novog osvojenog trofeja (u Superkupu protiv Štutgarta) i da pozove Bavarce na megdan: "Mislite da ste najbolji? Dođite i uzmite ga"!

Da nije verovao da može da odbrani nemački tron Alonso sigurno ne bi ostao na Baj areni. Ostaje samo pitanje koliko će na šampionsku trku uticati učešće u Ligi šampiona. Njegova praksa prošle sezone bila je da igra Ligu Evrope maltene sa drugim timom. Sada će se to izvesno promeniti, što bi moglo da ima uticaja na rezultate u Bundesligi.

Neverovatan pobednički DNK šampion je pokazao po ko zna koji put u Superkupu protiv Štutgarta. Sve do 88. minuta Švabe su imale trofej u džepu, a onda je Patrik Šik odveo utakmicu u penal rulet i Alonso se okitio trećim peharom u poslednja tri meseca.

Da li će Bajer i ove sezone imati tu moć da lomi 'male timove' veliko je pitanje. Ali da će imati motiv da se i dalje dokazuje protiv najjačih - ne sumnjajte. Kako u Bundesligi, tako i u Ligi šampiona.

Čini se da od Klopovog Dortmunda Bajern nije imao ozbiljnijeg rivala u domaćim okvirima.

ŠTUTGART

DOŠLI / OTIŠLI: Ermedin Demirović (Augzburg, 21.000.000), Džef Šabo (Keln, 4.000.000), Ramon Hendriks (Fajenord, 1.000.000), Fabijan Rider (Ren, pozajmica, 800.000), Frans Krecig (Bajern, pozajmica), Janik Kajtel (Frajburg, besplatan transfer), Nik Voltemade (Verder, besplatan transfer), Džastin Dil (Keln, besplatan transfer) / Hiroki Ito (Bajern, 23.500.000), Valdemar Anton (Borusija Dortmund, 22.500.000), Seru Girasi (Borusija Dortmund, 18.000.000), Roberto Masimo (Grojter Firt, besplatan transfer), Genki Haraguči (istekao ugovor)

VREDNOST EKIPE: € 269.130.000

PROSEK GODINA: 23,6

TRENER: Sebastijan Henes (Nemačka)

PROJEKTOVANIH 11 (za prvo kolo): Nibel - Štencel, Ruo, Šabo, Mitelštet - Silas, Karazor, Štiler, Firih - Undav, Demirović

Štutgart je napravio čudesan rezultat prošle sezone i teško je verovati da tako nešto može da ponovi, posebno nakon što je ostao bez kapitena i najvažnijeg defanzivca, pouzdanog levog beka, odnosno prvog strelca.

Valdemar Anton, Hiroki Ito i Seru Girasi više nisu članovi Štutgarta.

Švabe su zaradile ozbiljan novac, ali su ozbiljno i uložile, pre svega u otkup ugovora Deniza Undava, te u u novog špica Ermedina Demirovića. Velika stvar jeste ostanak Krisa Firiha, kog je takođe, poput Girasija, meračio Dortmund, dok se od Francuza Enca Mioa očekuje da napravi ključni iskorak i postane neka vrsta vođe novog tima.

Štutgart je u Superkupu protiv Leverkuzena pokazao da neće odustati od ideja Sebastijana Henesa, igraće atraktivno, brzo, s puno golova i pucaće na visoko. Nije realno očekivati mesto viceprvaka, međutim borba za Ligu šampiona ne bi smela da izostane.

Na poslednja tri kontrolna meča Henesov sastav je zaista brijirao, postigao ukupno 14 golova! Kada su kladioci u pitanju, tandem Undav - Demirović trebalo bi da bude uzdanica, posebno za one što jure golove.

Obratite pažnju na činjenicu da Švabe kod kuće nisu poražene skoro godinu dana...

BAJERN MINHEN

DOŠLI / OTIŠLI: Majkl Olis (Kristal Palas, 53.000.000), Žoao Paljinja (Fulam, 51.000.000), Hiroki Ito (Štutgart, 23.500.000) / Matajs De Liht (Mančester Junajted, 45.000.000), Nusair Mazraui (Mančester Junajted, 15.000.000), Malik Tilman (PSV, 13.000.000), Frans Krecig (Štutgart, pozajmica, 500.000), Brajan Saragosa (Osasuna, pozajmica, 250.000), Erik-Maksim Šupo Moting, Buna Sar (istekli ugovori)

VREDNOST EKIPE: € 947.150.000

PROSEK GODINA: 25,4

TRENER: Vensan Kompani (Belgija)

PROJEKTOVANIH 11 (za prvo kolo): Nojer - Boe, Upamekano, Kim, Gereiro - Kimih, Pavlović - Gnabri, Musijala, Tel - Kejn

Posle više od deset godina na usnama navijača Bajerna na početku sezone nije Champions league, već Bundesliga! Bavarci su u poslednjoj deceniji uspostavili takvu dominaciju da se 'salatara' podrazumevala, pa se samo govorilo o napadu na Ligu šampiona. Ove jeseni, situacija se menja. Primarni cilj Bajerna je povraćaj domaće titule.

U tom cilju bavarski gigant pazario je bogato, međutim u isto vreme doživeo nekoliko teških poraza na pijaci. Počevši od onog da ga je odbio Ćabi Alonso, pa potom i svi ostali. Dezire Due, Dani Olmo, Ćavi Simons... Navodno, tim redom je Maks Eberl poređao prioritete ovog leta i nije uspeo da dobije nijednog?!

Hiroki Ito došao je za svaki slučaj, ukoliko se dogodi da Real odvede Alfonsa Dejvisa; Portugaalac Žoao Paljinja je dovršen posao započet još zimus, dok je Majkl Olis želja novog trenera Vensana Kompanija.

Matajs de Liht bio je promašaj, prodajom za 'samo' 45.000.000 evra Bavarci su to priznali, međutim zamena još nije stigla. Problema je, ipak, mnogo više od pojačavanja konkurencije na štoperskoj poziciji.

Maks Eberl susreo se s ozbiljnim mešanjem Nadzornog odbora u transfer-politiku, a to u prevodu znači da Uli Henes i Karl Hajnc Rumenige, reaktivirani iz penzije, ponovo žele da vode glavnu reč. Bajern se tako našao u veoma nezavidnoj poziciji, na pola puta od renoviranja ekipe - što zastupa Eberl - i želje da se starim nosiocima obnove ugovori.

Sve to dovodi do ozbiljne konfuzije u funkcionisanju, pošto Kimih, Dejvis i Sane postaju slobodni idućeg juna. A to u prevodu znači da Bajernu 'visi' oko 200.000.000 evra. Čak ni za takvu finansijsku silu to nije mala stvar.

Da li su i pored svega prvi favoriti za titulu? Zbog imena i svega što predstavljaju u Nemačkoj - da. Igrački - da. Ali ako svemu dodamo onu primesu hemije što je Lever trenutno ima... Pitanje je.

Uostalom, Kompani je ozbiljna kocka, zar ne?

BORUSIJA DORTMUND

DOŠLI / OTIŠLI: Maksimilijan Bajer (Hofenhajm, 28.500.000), Valdemar Anton (Štutgart, 22.500.000), Seru Girasi (Štutgart, 18.000.000), Paskal Gros (Brajton, 7.000.000), Jan Kouto (Mančester Siti, pozajmica, 4.000.000) / Niklas Filkrug (Vest Hem, 27.000.000), Tom Rote (Union Berlin, 5.000.000) Marko Rojs (LA Galaksi, besplatan transfer), Marius Volf (Augzburg, besplatan transfer), Mateu Morej (Maljorka, besplatan transfer) Mats Humels (istekao ugovor), Džejdon Sančo, Jan Matsen (istekle pozajmice)

VREDNOST EKIPE: € 509.600.000

PROSEK GODINA: 24,3

TRENER: Nuri Šahin (Nemačka)

PROJEKTOVANIH 11 (za prvo kolo): Kobel - Anton, Zile, Šloterbek - Kouto, Džan, Gros, Bajno Gitens - Zabicer, Brant - Adejemi

Verovatno neće prijati navijačima Borusije, no pošteno je reći da je ono što se dogodilo prošle sezone u Ligi šampiona bio ozbiljan i teško ponovljiv 'incident'. Ovo se, jasno, odnosi na plasman Milionera u finale elitnog takmičenja.

Odlaskom Marka Rojsa i Matsa Humelsa, te promenom u sportskom, rukovodećem sektoru, na Vestafelnu je započeta neka vrsta revolucije. Napadačka linija u potpunosti je renovirana, a sve u želji da se dođe do one ubojitosti koji su garantovali Džejdon Sančo i Erling Haland. Doduše, Maks Bajer i Seru Girasi moraće na neki drukčiji način da se uklope...

Posle dužeg vremena u Dortmundu neće moći alibi za neuspehe da traže u mladosti. Trenutni sastav i te kako je iskusan. Pozadi novajlija Anton i Zile, na golu Kobel, ispred njih veterani Džan i Gros, ispred veoma iskusni Marcel Zabicer i Julijan Brant. Nije teško zaključiti da je ovaj tim sastavljen da napadne vrh tabele. I da namuči mnoge u Ligi šampiona.

Jan Kouto mogao bi da bude otkrovenje poput Ašrafa Hakimija, svojevremeno... Takođe, vreme je da Bajno Gitens iskaže talenat na velikoj sceni, Duranvil takođe. Tako da Borusija od svoje filozofije prodaje najtalentovanijih za velike novce suštinski ne odustaje. Ovi stariji momci tu su samo kao ispomoć u primarnim ciljevima; podrška u razvoju proizvoda što idu u izlog. Ne zvuči baš lepo, ali tako je.

To je Borusijino oredeljenje godinama unazad.

RB LAJPCIG

DOŠLI / OTIŠLI: Antonio Nusa (Briž, 21.000.000), Marten Vandevort (Genk, 10.000.000), Asan Uedraogo (Šalke, 10.000.000) / Dani Olmo (Barselona, 55.000.000), Anhelinjo (Roma, 5.200.000), Janis Blasvih (Salcburg, pozajmica, 1.000.000), Ilaiš Moriba (Selta, pozajmica), Kristofer Lenc (istekao ugovor)

VREDNOST EKIPE: € 492.130.000

PROSEK GODINA: 25,1

TRENER: Marko Roze (Nemačka)

PROJEKTOVANIH 11 (za prvo kolo): Gulači - Henrihs, Simakan, Orban, Raum - Hajdara, Zajvald, Kampl, Simons - Openda, Šeško

Ekipa je najvećim delom ostala na okupu. Otišao je Dani Olmo u Barselonu, kao neka vrsta zamene stigao Antonio Nusa iz Briža, međutim najveća stvar u ovom prelaznom roku za RB Lajpcig zapravo je ostanak Ćavija Simonsa

“Pred poslednji meč u prošloj sezoni osećao sam nekakvu nelagodu. Bio sam uveren da smo mogli da postignemo mnogo više. Igrali smo dobro, dali sve od sebe, a opet... Mislim da nisam dovršio posao ovde, zato sam rešio da ostanem. Važno je to što smo zadržali skoro ceo tim na okupu”, izjavio je Simons.

Godinama unazad čeka se momenat kada će RB Lajpcig postati ravnopravni konkurent za titulu. Mladi Holanđanin veruje da je to moguće ove sezone. Objektivno - šanse za tako nešto nisu velike. Posebno jer će dosta pažnje i energije odvlačiti Liga šampiona.

Novi plasman u elitu postavljen je kao imperativ pred Marka Rozea. Sve preko toga biće bonus.

Bikovi su zadržali kompletnu odbranu na okupu i to nije mala stvar. Prošle sezone manje golova od njih primio je samo Leverkuzen. Tako da treba očekivati dodatni napredak u ovom segmentu.

Udarne igle biće Beni Šeško i Lois Openda. Sjajan napadački tandem potpomognut pomenutim Simonsom i Kristofom Baumgartnerom čini zaista ozbiljan napadački potencijal. Najveći iskorak očekuje se od slovenačkog centarfora, koji je 11 od 14 golova prošle sezone postigao u finišu šampionata. Realno je očekivati da ovoga puta ide preko 20 i bori se za Torjägerkanone.

Roze neće odustati od svog stila igre i formacije 4-4-2, iliti 4-2-2-2. Ona mu je donela puno pobeda u derbijima. Problem su ‘male utakmice’. Kad njih počne da dobija u nizovima, Lajpcig će imati šansu da se bori za titulu.    

AJNTRAHT FRANKFURT

DOŠLI / OTIŠLI: Džan Uzun (Nirnberg, 11.000.000), Kristijan Listeš (Ferencvaroš, 4.500.000), Oskar Hejlun (Kopenhagen, 1.350.000), Artut Teat (Ren, pozajmica), Rasmus Kristensen (Lids, pozajmica) / Vilijan Pačo (PSŽ, 40.000.000), Filip Maks (Panatinaikos, 1.000.000), Doni Van de Bek, Saša Kalajdžić (istekle pozajmice), Sebastijan Rode, Makoto Hasebe (završili karijere)

VREDNOST EKIPE: € 251.050.000

PROSEK GODINA: 23,2

TRENER: Dino Topmeler (Nemačka)

PROJEKTOVANIH 11 (za prvo kolo): Trap - Kristensen, Tuta, Koh, Enkunku - Skiri, Larson - Marmuš, Gece, Šaibi - Ekitike

Puno toga izdešavalo se poslednjih nedeja u Frankfurtu. Veliki trasfer Viijana Pača u Pari Sen Žermen najverovatnije će učiniti da Dino Topmeler promeni čitav sistem igre i pređe sa trojice na četvoricu u poslednoj liniji.

Novo imene u odbrani je Rasmus Kristensen, pozajmljen od Lidsa, a stigao je i Artur Teat iz Rena, standardni repretentativac Belgije, koji bi trebalo da pojača konkurenciju na štoperskim pozicijama. Navijači su posebno uzbuđeni zbog dolaska dvojice tinejdžera: Džana Uzuna iz Nirnberga, jednog od najboljih igrača Cvajte, odnosno talentovanog Mađara Kristijana Listeša. Za njih dvojicu plaćeno je više od 15.000.000 evra.

“Želimo dobar rezultat u Ligi Evrope, međutim nećemo zanemariti ni domaća takmičenja. Mislim da imamo dovoljno dobar i širok kadar za sva takmičenja”, poručio je Eljes Skiri.

Ukoliko uračunamo otkup napadača Uga Ekitikea, Ajntraht spada u klubove što su najviše trošili ovog leta u Nemačkoj. U skladu sa tim i ambicije - ostanak u TOP 6 je najmanje što se očekuje (i traži) od Topmelera i njegovih izabranika. Ukoliko treba tražiti iznenađenje za plasman u Ligu šampiona, onda je ekipa iz Frankfurta možda i prvi pik. 

Zanimljivo da se radi o najmlađem timu ove sezone u Bundesligi sa 23,2 godine u proseku.

HOFENHAJM

DOŠLI / OTIŠLI: Adam Hložek (Bajer Leverkuzen, 18.000.000), Aleksander Pras (Šturm, 9.500.000) / Maksimilijan Bajer (Borusija Dortmund, 28.500.000), Julijan Justvan (Nirnberg, 1.000.000), Robert Skov, Džon Bruks, Kasin Adams (istekli ugovori), Vaut Vehorst (istekla pozajmica)

VREDNOST EKIPE: € 138.950.000

PROSEK GODINA: 25,2

TRENER: Pelegrino Mataraco (SAD)

PROJEKTOVANIH 11 (za prvo kolo): Bauman - Dreksler, Štah, Akpoguma - Kadežabek, Premel, Grilič, Pras - Kramarić - Hložek, Bilter

Pelegrino Mataraco, cenjeni američki stručnjak, započinje svoju drugu punu sezonu na klupi kluba iz Zinshajma. Prošle sezone imao je neke ozbiljne skalpove: tukao Bajern (4:2), Dortmund (3:2), Štutgart (3:2) - sve učesnike novoformirane Lige šampiona. Njegov Hof igrao je uzbudljiv fudbal, sa puno golova (gol razlika 66:66), no nema sumnje da bi Materaco voleo da ova druga brojka u novoj sezoni bude značajno niža.

U tom cilju odbrana će biti korigovana, verovatno spuštanjem Antona Štaha ili Florijana Griliča na poziciju štopera, a za problematično mesto desnog spoljnjeg kupljen je talentovani Austrijanac Aleksander Pras iz Šturma za 9.500.000 evra.

Povređeni Turčin Ozan Kabak biće van stroja sve do kraja godine i to nije mali hendikep za Mataraca...

Hofenhajm će imati određeno opterećenje u vidu učešća u Ligi Evrope, ali za razliku od nekih drugih klubova njegov igrački kadar dovoljno je širok za borbu na tri fronta. Momci poput Ilhasa Bebua, Mergima Beriše, te povratnika sa pozajmica Atile Salaja, Didijea Samasekua ili Jakuba Brun Larsena, trebalo bi da dobiju novu šansu za dokazivanje. Pogotovo što Hof očekuje mnogo veći broj utakmica nego prošle godine. 

Očekivano, raspucanog Maksa Bajera nije bilo moguće zadržati posle čudesne polusezone i poziva Julijana Nagelsmana u nacionačni tim za Evropski šampionat. Kao zamena ozbiljno je plaćen Adam Hložek iz Leverkuzena.

Ukoliko se ispostavi da Čeh može da odmeni Bajera, Hofenhajm bi morao da se nađe u gornjem delu tabele, u novoj borbi za evrokupove.

HAJDENHAJM

DOŠLI / OTIŠLI: Mikel Kaufman (Union Berlin, 1.250.000), Sirlord Konte (Paderborn, 700.000), Leo Šienca (Ulm, 600.000), Paul Vaner (Bajern, pozajmica), Maksimilijan Breunih (Frajburg, besplatan transfer), Matijas Honsak (Darmštat, besplatan transfer) / Jan-Niklas Beste (Benfika, 8.000.000), Tim Klajndinst (Borusija Menhengladbah, 7.000.000), Kevin Sesa (Herta, besplatan transfer), Nikola Dovedan (Karagumruk, besplatan transfer)

VREDNOST EKIPE: € 46.150.000

PROSEK GODINA: 25,9

TRENER: Frank Šmit (Nemačka)

PROJEKTOVANIH 11 (za prvo kolo): Miler - Traore, Mainka, Gimber, Ferenbah - Kerber, Maloni - Šienca, Vaner, Honsak - Kaufman

Posle istorijske prve sezone u Bundesligi i spektakularnog plasmana na osmo mesto, to jest obezbeđenog izlaska u Evropu, Hajdenhajm je ove jeseni ozbiljna nepoznanica.

U najkraćem, ekipu su napustili najbolji strelac Tim Klajndinst, prvi asistent Jan Niklas Beste, te najkreativniji ofanzivac - Eren Dinkdži, koji je bio samo na pozajmici. Njih trojica postigli su 33 od 50 golova Hajdenhajma prošle seone?!

Ovo je verovatno najbolji podatak koliko je iskusni strateg Frank Šmit izgubio tokom leta. Ruku na srce, neke zamene su dovedene, međutim teško je verovati da bi mogle da nadomeste odlazak ove trojice.

Najzvučnije ime među pridošlicama je talentovani ofanzivni vezni Bajerna Paul Vaner, dok je najviše plaćeno za centarfora Mikela Kaufmana. On bi trebalo pre svega u golgeterskom smislu da odmeni Klajndinsta...

Sve oči ponovo će biti uprte u Franka Šmita, čoveka što već 17 godina vodi ovu ekipu. Na pitanje može li još jednom da šokira Evropu, kazao je:

”Nema ništa gore za mene u životu nego da naiđem na pokošen i sređen travnjak, što bi rekli Bavarci. Ne mogu bez izazova, volim ih, pogotovo kada svi sumnjaju u vas, a vi ste pritom okruženi znacima pitanja”.

Šmit je imao priliku da uči na iskustvima Union Berlina, Kelna, Frajburga... Svi su oni posle plasmana u evrokupove doživljavali ozbiljan pad. Keln je čak ispao iz lige u onoj sezoni kada je igrao protiv Crvene zvezde.

Imajući sve to u vidu, prvi i osnovi cilj ovog malog i simpatičnog kluba biće opstanak i još jedna sezona u nemačkoj eliti.

VERDER BREMEN

DOŠLI / OTIŠLI: Keke Top (Šalke, 2.000.000), Marko Gril (Rapid Beč, besplatan transfer) / Eren Dinkdži (Frajburg, 5.000.000), David Kovnacki (Fortuna Diseldorf, pozajmica), Nik Voltemade (Štutgart, besplatan transfer), Jirži Pavlenka (istekao ugovor), Kristijan Gros (završio karijeru)

VREDNOST EKIPE: € 107.250.000

PROSEK GODINA: 25,6

TRENER: Ole Verner (Nemačka)

PROJEKTOVANIH 11 (za prvo kolo): Ceterer - Štark, Fridl, Jung - Vajzer, Linen, Stage, Agu - Šmid - Top, Dukš

Za jedan slabiju gol-razliku od Hajdenhajma imao je Verder prošle sezone i zbog toga ostao bez plasmana u Ligu konferencije. Tokom poslednjih desetak meseci bilo je puno uspona i padova za tim sa Vezera. Prvo šest poraza u uvodnih osam kola sezone, pa stabilizacija; onda serija od sedam mečeva bez poraza početkom drugog dela šampionata, pa završnica u kojoj je čak pobeđen Bajern usred Minhena.

Ole Verner, jedan od najtalentovanijih nemačkih trenera, pisali su mediji u jednom času, bio je na ivici otkaza, ali uspeo je da stabilizuje ekipu i na vreme pobegne iz borbe za opstanak.

Sada bi trebalo da mu bude kud i kamo lakše. Okosnica tima je zadržena, odbrana praktično ostala nepromenjena, a Marvin Dukš je izgleda dobio pravu podršku u navali u liku 20-godišnjeg Keke Topa, kupljenog od Šalkea za 2.000.000. Na debiju za Verder ovaj momak je postigao tri gola u DFB kupu, i to za samo sat vremena igre.  

Ozbiljno pojačanje trebalo bi da predstavlja i Marko Gril, levo krilo iz bečkog Rapida, doveden bez obeštećenja posle sezone karijere, u kojoj je postigao 21 i namestio 12 pogodaka, a nije zanemarljivo ni to što je ostao Mičel Vajzer, desni spoljni što je učestvovao u 10 golova prošle sezone - tri dao i sedam namestio.

Prema nekim najavama iz nemačkih medija, srpski reprezentativac Miloš Veljković mogao bi da izgubi mesto startera.

FRAJBURG

DOŠLI / OTIŠLI: Eren Dinkdži (Verder Bremen, 5.000.000), Patrik Osterhage (Bohum, 4.800.000), Janik Hut (Paderborn, besplatan transfer) / Ugo Sike (Briž, 3.000.000), Keven Šloterbek (Augzburg, 2.500.000), Janik Kajtel (Štutgart, besplatan transfer)

VREDNOST EKIPE: € 181.500.000

PROSEK GODINA: 25,9

TRENER: Julian Šuster (Nemačka)

PROJEKTOVANIH 11 (za prvo kolo): Miler - Kibler, Rozenfelder, Linhart, Ginter - Doan, Egeštajn, Osterhage, Grifo - Heler, Adamu

Kreće nova era na Evropa park stadionu. Posle skoro tri decenije u trenerskom štabu Frajburga, odnosno 13 godina na čelu prvog tima, Kristijan Štrajh je odlučio da se povuče. Na njegovu preporuku zamenio ga je Julijan Šuster, momak koji je 10 godina igrao za klub podno Švarcvalda.

Trener jeste drugi, međutim Frajburg neće odstupiti od svog dobro razrađenog sistema funkcionisanja: minamlne promene u sastavu, promocija igrača iz sopstvene akademije, nepromenjena fudbalska filozofija kada je teren u pitanju.

Uostalom, projekcija startne postave za prvo kolo i duel sa Štutgartom najbolje govori o gore navedenom - očekuje se da počne samo jedan igrač što prošle sezone nije bio u rosteru ili makar trenirao sa prvim timom. To je Patrik Osterhage, pojačanje iz Bohuma za koga je plaćeno skoro 5.000.000 evra.

Od važnih igrača niko nije otišao, najvće pojačanje (uz pomenutog Osterhagea) jeste Eren Dinkdži, krilni napadač i ponajbolji igrač Hajdenhajma u potonjih 12 meseci. U pitanju je Verderov igrač, za čiju je slobodu plaćeno 5.000.000.  

Vinčenco Grifo, oporavljeni kapiten Kristijan Ginter, Ritsu Doan, Roland Šalai i Maks Egeštajn ostaju okosnica tima. Konkurencija za sam špic napada biće žestoka: Miči Gregorič, Lukas Heler i Žunior Adamu. Vratio se i Maks Filip iz Volfzburga, kao ‘lažna devetka’, a prema nekim nagoveštajima Merlin Rel će biti maksimalno isforsiran, jer se očekuje da bude sledeća velika prodaja Frajburga.

Do tada, kasu bi trebalo da popuni transfer mladog francuskog defanzivca Kilijana Sildilije, koji je na pragu prelaska u Olimpik Marselj za najmanje 15.000.000 evra.

Ali kao i uvek kada je Frajburg u pitanju imena nisu mnogo bitna. Sistem je postavljen poodavno i sve ‘fercera’ gotovo savršeno.

Ove jesni postavlja se samo jedno pitanje: da li početnik Julijan Šuster može da nastavi gde je legendarni Kristijan Štrajh stao? 

AUGZBURG

DOŠLI / OTIŠLI: Samuel Esende (Vizela, 4.000.000), Keven Šloterbek (Frajburg, 2.500.000), Nediljko Labrović (Rijeka, 2.500.000), Stiv Munije (Brest, besplatan transfer), Marius Volf (Borusija Dortmund, besplatan transfer), Dimitrios Janulis (Norič, besplatan transfer) / Ermedin Demirović (Štutgart, 21.000.000), Sven Mihel (Paderborn, 300.000), Dion Drena Beljo (Rapid Beč, pozajmica, 300.000), Patrik Fajfer (Jang Bojs, pozajmica), David Čolina (Vejle, pozajmica), Jago (Baija, besplatan transfer), Kevin Embabu, Pep Biel (istekle pozajmice), Tomaš Koubek (istekao ugovor)

VREDNOST EKIPE: € 104.650.000

PROSEK GODINA: 24,9

TRENER: Jes Torup (Danska)

PROJEKTOVANIH 11 (za prvo kolo): Labrović - Pedersen, Gouveleuv, Šloterbek, Janulis - Jensen, Jakić, Majer - Engels - Esende, Tic

U prvih sedam kola protekle sezone Augzburg je imao samo jednu pobedu. Enrika Masena na klupi je zamenio Jes Torup i stvari su krenule nabolje. Napravljena je dovoljno velika zaliha bodova da su Bavarci sebi mogli da dozvole luksuz da izgube svih pet mečeva u finišu.

Zanimljiv fudbal igrao je Augzburg pod Torupom, dao pet golova Hajdenhajmu, čak šest Darmštatu, dva puta tukao Volfzburg, po jednom Ajntraht, Frajburg, Gladbah... Ove četiri ekipe po imenima jače.

Danski stručnjak najviše je izgubio odlaskom Ermedina Demirovića. Nijedan od ostalih izlaznih transfera neće uticati na kvalitet startnih 11. Samuel Esende iz Vizele morao bi da nadomesti Demirovićeve golove i asistencije, partner u špicu biće mu najverovatnije Filip Tic

Augzburg je napravio dobar posao dovođenjem trojice slobodnih agenata - Marijusa Volfa, Stiva Munijea i Dimitriosa Janulisa. Nije isključeno da doskorašnji bekovi Dortmunda i Noriča budu starteri...

Od starosedelaca najviše se očekuje od 20-godišnjeg Arnea Engelsa.

Nije lako predvideti koliko ovaj sastav može. Zavisiće i od sudbine najvrednijeg igrača, Rubena Vargasa, koji je na meti Panatinaikosa.

Za Evropu nisu. Opstanak ne bi smeo da dođe u pitanje.  

VOLFSBURG

DOŠLI / OTIŠLI: Kamil Grabara (Kopenhagen, 13.500.000), Konstantinos Kulierakis (PAOK, 11.750.000), Mohamed Amura (Union Sen Žiloaz, pozajmica, 3.000.000), Marius Miler (Šalke, 1.500.000), Bence Dardai (Herta, besplatan transfer) / Vaclav Černi (Rendžers, pozajmica, 1.000.000), Bartol Franjić (Šahtjor Donjetsk, pozajmica), Koen Kastels (Al Kadisija, besplatan transfer), Luka Valdšmit (Keln, besplatan transfer)

VREDNOST EKIPE: € 219.450.000

PROSEK GODINA: 24,61

TRENER: Ralf Hazenhitl (Austrija)

PROJEKTOVANIH 11 (za prvo kolo): Grabara - Fišer, Bornau, Cesiger - Baku, Arnold, Kaminski - Majer, Gerhart - Vind, Vimer

Volfzburg već godinama unazad igra daleko ispod mogućnosti i plasira se daleko od vrha tabele, gde mu je po igračkom kadru i količini uloženog novca mesto. U klubu se nadaju da s povratnikom u Nemački fudbal Ralfom Hazenhitlom dolaze radikalne promene i daleko bolja vremena.

Od standardnih igrača iz prošle sezone otišao je samo iskusni čuvar mreže Koen Kastels. Njegova zamena je skupoceni Kamil Grabara, plaćen Kopenhagenu blizu 14.000.000.

Ozbiljan novac izdvojen je za mladog Grka Konstantinosa Kulierakisa. On će zameniti odlazećeg Maksensa Lakrou.

Ipak, najveće pojačanje trebalo bi da bude Mohamed Amura (24) iz Union Sen Žiloaza. Strelac 23 gola prošle sezone projektovan je za startera, međutim zbog problema s ligamentima neće biti spreman za start sezone.

Samo šest bundesligaša ima igrački kadar vredniji od Volfzburgovog. Lovro Majer, onda potencijalni reprezentativci Nemačke Ridle Baku i Maks Arnold, te Danci VInd i Mele, pa jedan od najboljih austrijskih fudbalera Patrik Vimer - sve su to igrači nivoa Lige Evrope u najmanju ruku. Dakle, sve osim mesta u nekom od evrokupova biće veliki neuspeh za Vukove.

Već na premijeri protiv Bajerna biće jasnije da li je i koliko Volfzburg napredovao u odnosu na eru Nika Kovača. Tim je manje-više ostao nepromenjen, tako da bi eventualne zasluge za tako nešto, jasno je, išle na račun bivšeg trenera Sautemptona, Ralfa Hazenhitla. U finišu prošlog prvenstva nije imao mnogo prostora za implementaciju svojih ideja. Nakon letnjih priprema trebalo bi da vidimo njegovih ruku delo. 

MAJNC

DOŠLI / OTIŠLI: Kaišu Sano (Kašima, 2.500.000), Nikolas Feratšnig (Volfzberger, 800.000), Armindo Zib (Bajern, pozajmica) / Brajan Gruda (Brajton, 30.000.000), Delano Burgzorg (Mildzbro, 2.750.000), Ludovik Ažork (Brest, pozajmica), Anvar El Gazi (Kardif, besplatan transfer), Leandro Bareiro (Benfika, besplatan transfer), Džošua Gilavogi (istekao ugovor)

VREDNOST EKIPE: € 79.350.000

PROSEK GODINA: 26,4

TRENER: Bo Henriksen (Danska)

PROJEKTOVANIH 11 (za prvo kolo): Centner - Kor, Lajč, Hanhe-Olsen - Kasi, Sano, Amiri, Emvene - Zib, Li - Burkart

Majnc je tokom zime napravio neke velike stvari koje će u ovoj sezoni verovatno biti krucijalne. Ako ništa drugo, ono za mirne vode.

Pod broj jedan - angažovan je danski stručnjak Bo Henriksen (Midtjiland, Cirih); pod dva - kupljen je kreativni vezista iz Bajer Leverkuzena Nadim Amiri. Ovaj prvi je, čim je došao, izgubio upravo od budućeg šampiona Bajera, onda primio osam komada u Minhenu, od Bajerna, da bi do kraja šampionata nanizao devet utakmica bez poraza, među kojima je trijumf nad Dortmundom od 3:0, odnosno nad Hofenhajmom od 4:1.

Ovaj drugi povezao je redove Majnca, postao igrač oko koga se sve vrti i učinio tim makar 20 odsto potentnijim i kreativnijim u završnici.

Majnc je po starom, dobrom običaju, napravio multimilionski transfer i ovog leta: Brajan Gruda posle šest dobrih meseci otišao je u Brajton za 30.000.000 evra. To znači da se na ušću Majne u Rajnu mirno spava, da nema ni najmanje finansijske problematike, a to je za ovaj klub najvažnije. 

Zarađeni novac, razume se, nije spiskan. Kupljeni su tek anonimni Japanac Sano, igrač sličnog renomea iz Volfzbergera - Nikolas Feratšnig, dok je iz Bajerna na zajam doveden Armindo Zib.

Kasi i Emvane i ove sezone biće ozbiljna snaga na bokovima, pomenuti Zib uskočiće na mesto Brajana Grude, dok je mesto centarfora rezervisano za Džonatana Burkarta, potencijalnog reprezentativca Nemačke.

Ima tu zanimljivih igrača i na klupi, za rotaciju, kao što su Marko Rihter, Karim Onisivo, Silvan Vidmer. Svi će oni dobiti svojih ‘pet minuta’.

Majnc s ovakvim kadrom ne bi smeo da uđe u problem, sredina tabele njegova je mera.

BORUSIJA MENHENGLADBAH

DOŠLI / OTIŠLI: Tim Klajndinst (Hajdenhajm, 7.000.000), Filip Zander (Holštajn Kil, 1.000.000), Kevin Šteger (Bohum, besplatan transfer) / Maksimilijan Veber (istekla pozajmica), Kristof Kramer, Mamadu Dukure (istekli ugovori), Patrik Herman, Toni Jančke (završili karijere)

VREDNOST EKIPE: € 162.450.000

PROSEK GODINA: 25,0

TRENER: Herardo Seoane (Švajcarska)

PROJEKTOVANIH 11 (za prvo kolo): Omlin - Skeli, Itakura, Elvedi, Nec - Rajc, Vajgl - Onora, Šteger, Plea - Klajndinst

Tradicija i renome kažu da bi Borusija iz Menhengladbaha morala da se bori za gornji deo tabele, konkretno - za izlazak u Evropu, ali realnost je nešto drukčija. Herardo Seoane za godinu dana u klubu (i dva pripremna perioda) nije uspeo da napravi prepoznatljivu igru, ne vidi se trenerski rukopis i njegov ostanak na klupi predstavlja ozbiljno iznenađenje nakon sezone u kojoj je slavni klub završio s bodom više od Bohuma, tima što je otišao u borbu za opstanak kroz baraž.

Sa svega 11 pobeda u 40 utakmica na klupi Borusije, njegov procenat uspešnosti iznosi tek 27,5 odsto?! Nikad i nigde nije lošije radio, ukoliko za relevantan faktor uzmemo ove brojke...

U prilično konfuznoj situaciji u kojoj se nalazi čitav klub, bez jasnog cilja, pravca, strategije - o čemu valjda najbolje govori prelazni rok i kupovina Tima Klajndinsta, igrača apsolutnih istih karakteristika kao Tomaš Čvančara, prošlog jula plaćenog preko 10.000.000 - Borusija teško može da se nada velikim stvarima, a pogotovo ne dopadljivoj igri iz vremena Lusijana Favra, Andrea Šuberta ili Marka Rozea.

Ovo je sezona u kojoj Gladbah planira maksimalno da ispromoviše Luku Neca, Roka Rajca i Džoa Skelija. Njih trojica trenutno su najveće klupsko blago i mogli bi da donesu ozbiljnu zaradu u bližoj budućnosti.

Ta, kao i činjenica da se na Borusija parku svojski trude da u finišu prelaznog roka prodaju najboljeg i najvrednijeg igrača - Manua Konea (23), nagoveštava da petostruki prvak Nemačke priprema neku vrstu zaokreta u poslovanju i funkcionisanju, što podrazumeva odustajanje od visokih ciljeva i transformaciju u klasičan razvojni tim. Samo na daleko nižem nivou od imenjaka iz Dortmunda, primera radi...       

UNION BERLIN

DOŠLI / OTIŠLI: Tom Rote (Borusija Dortmund, 5.000.000), Laslo Beneš (Hamburger, 3.000.000), Leopold Kverfeld (Rapid Beč, 3.000.000) / Aisa Lajduni (Al-Vakra, 4.500.000), Morten Torzbi (Đenova, 4.000.000), Mikel Kaufman (Hajdenhajm, 1.250.000), Aleks Kral (Espanjol, pozajmica), Robin Knohe (Nirnberg, besplatan transfer)

VREDNOST EKIPE: € 129.680.000

PROSEK GODINA: 26,6

TRENER: Bo Svenson (Danska)

PROJEKTOVANIH 11 (za prvo kolo): Renou - Duhi, Fogt, Kverfeld - Haberer, Šefer, Kedira, Gosens - Holerbah, Vertesen - Zibačo

Od Lige šampiona do borbe za opstanak - tako je izgledalo Unionovih proteklih 10 meseci. Potrudili su se u simpatičnom klubu da sastave ekipu dostojnu elitnog takmičenja, doveli ‘jaka’ imena, poput Kevina Folanda, Robina Gosensa, Lukasa Tusara, Josipa Juranovića... dobrano ispraznili kasu, a onda se našli u velikom problemu. 

Da su ispali, verovatno bi usledio totalni sunovrat. Ovako, ima nade za povratak u mirne vode. Pogotovo što jekasa rasterećena odlascima nekih od najvećih potrošača. 

Za užasne rezultate prošle jeseni platio je višegodišnji trener Urs Fišer. Njegov naslednik Nenad Bjelica uspeo je da obezbedi opstanak, međutim ubrzo je ion spakovao kofere (očito da mu ipak nije oprošten onaj fizički sukob sa Saneom), tako da je na klupu seo Bo Svenson - da zavede red. U Majncu je to i te kako dobro radio jedno vreme,čak sa slabijim timom nego što sada ima na raspolaganju.

Talentovani bek Tom Rote zanimljivo je pojačanje i verovatno najava da će do kraja prelaznog roka Kuću starog šumara napustiti još jedna zvezda - Robin Gosens. Laslo Beneš može da se pokaže kao kapitalac, ukoliko povrati formu iz vremena dok je igrao za Menhengladbah, a Leopold Kverfeld je ulaganje u budućnost.

Treba očekivati značajno drukčiji Union u odnosu na period pod Fišerom. Manje oslanjanja na prekide, te veću želju za kontrolom lopte.

Problem su povrede Folanda, Juranovića i Rusiona. Nijedan od njih neće biti spreman za prvo kolo.

Nezahvalno je davati prognoze, pogotovo što bi moglo da se desi da do kraja prelaznog roka još nekoliko platežno skupih igrača napusti Berlin, pa opet, čak i da se tako nešto dogodi, opstanak ne bi smeo da dođe u pitanje. 

BOHUM

DOŠLI / OTIŠLI: Majron Boadu (Monako, pozajmica), Jakov Medić (Ajaks, pozajmica), Aliju Balde (Nica, pozajmica), Ibrahima Sisoko (Strazbur, besplatan transfer), Dani de Vit (AZ Alkmar, besplatan transfer), Timo Horn (Salcburg, besplatan transfer) / Patrik Osterhage (Frajburg, 4.800.000), Kevin Šteger (Borusija Menhengladbah, besplatan transfer), Takuma Asano (Maljorka, besplatan transfer), Danilo Soareš (Nirnberg, besplatan transfer), Keven Šloterbek (istekla pozajmica), Filip Ferster, Kristofer Antvi Ađej (istekli ugovori)

VREDNOST EKIPE: € 57.280.000

PROSEK GODINA: 26,2

TRENER: Peter Cajdler (Nemačka)

PROJEKTOVANIH 11 (za prvo kolo): Dreves - Paslak, Losli, Mašović, Vitek - Losila, Sisoko, Bero - Dašner - Hofman, Boadu

Bohum se krajem maja na čudesan način izdigao iz pepela kroz doigravanje, pošto je uspeo da nadoknadi 0:3 iz prve utakmice kod kuće protiv Fortune iz Diseldorfa i trijumfom na strani, nakon penala, sačuva kožu.

Tokom leta klub je ostao bez važnih igrača. Pre svega onog najboljeg - Kevina Štegera (osam golova i 13 asistencija), ali ništa manje neće faliti ni Japanac Takuma Asano, Patrik Osterhage, standardni bek Danilo Soareš...

Istina, ekipu je pojačao Majron Boadu, jedno od zvučnijih imena računajući čitavu ligu, međutim pitanje je u kakvom stanju (psihološkom i fizičkom) dolazi Holanđanin koji se od potpisa za Monako pre tri godine, za 17.000.000 evra, uglavnom seljaka po pozajmicama. Za Kneževe je postigao samo 10 golova u 70 mečeva...

Bohum ni centa nije potrošio na nove igrače. I Boadu i Jakov Medić (Ajaks) i Aliju Balde (Nica) i Ibrahima Sisoko (Strazbur) došli su na zajam. Dani de Vit i iskusni golman Timo Horn potpisali su kao slobodni agenti.

Ambijent u klubu i oko njega remeti sudski postupak što se vodi protiv jednog odnajvažnijih šrafova već devet godina, golmana Manuela Rimana. Specijalac za penale odstranjen je iz ekipe, po njegovom mišljenju nezasluženo, pa je sve završilo na sudu.

Da stvari ne funkcionišu dobro pokazao je i poraz u prvom kolu DFB kupa od drugoligaša Regenzburga - 0:1.

Bohumu će i ove sezone glavni adut biti domaći teren. U prošloj je doživeo samo četiri poraza pred svojom publikom, koliko i, recimo, Borusija iz Dortmunda. Očekujte da mu mreža na strani često bude do vrha puna.

SANKT PAULI

DOŠLI / OTIŠLI: Fin Stivens (Brentford, 600.000), Morgan Gilavogi (Lans, pozajmica, 500.000), Robert Vagner (Frajburg, pozajmica, 200.000)  / Erik da Silva Moreira (Notingem Forest, 1.500.000), Marcel Hartel (Sent Luis, besplatan transfer)

VREDNOST EKIPE: € 37.780.000

PROSEK GODINA: 26,3

TRENER: Aleksander Blesin (Nemačka)

PROJEKTOVANIH 11 (za prvo kolo): Vasilj - Val, Smit, Mets - Stivens, Irvajn, Troj - Vagner, Metkalf - Egeštajn, Gilavogi

Mada nikada nije pripadao kremu nemačkog fudbala, Sankt Pauli je zbog svojih navijača (društveno veoma aktivnih i politički jasno opredeljenih - za ekstremnu levicu), te čuvenog stadiona Milerntor, sa čijih razglasa uoči svakog meča grmi AC/DC, a potom tokom svih 90 minuta ne prestaje navijačka pesma, postao praktično kultni klub i atraktivna turistička destinacija.

Posle 13 godina - otkako je Borusija iz Dortmunda uzela onu prvu od dve vezane titule sa Jirgenom Klopom - u Bundesligi ćemo ponovo gledati zastave duginih boja, crne majice sa kosturskim glavama i ukrštenim kostima. Piratima nisu strane bakljade, a ni kreativne koreografije, tako da će svaki meč na Milerntoru predstavljati poseban užitak.

E sad, koliko Pauli može igrački, to je veliko pitanje. Najskuplje pojačanje je Fin Stivens iz Brentforda za 600.000, Morgan Gilavogi iz Lansa, što je stigao na pozajmicu, zajedno sa Johanesom Egeštajnom, trebalo bi da garantuje golove, dok se od Roberta Vagnera, pridošlice iz Frajburga, očekuje da eksplodira i dokaže talenat.

Nijedan odlazak tokom leta nije zaboleo klub iz Hamburga kao trenerski. Mladi i supertalentovani Fabijan Hirceler (31), izdanak novog talasa nemačke fudbalske škole, preselio se u Brajton. To valjda najbolje govori kakav je fudbal Sankt Pauli igrao tokom prošle sezone...

Na Hircelerovo mesto došao je 20 godina stariji Aleksander Blesin, osvajač kupa sa Union Sen Žiloazom i stručnjak ovenčan priznanjem za najboljeg trenera Belgije u prošloj sezoni. 

Od prvaka Cvajte treba očekivati borbu za opstanak, ali i utakmice sa puno golova. Pobede i pripremnom periodu protiv Noriča (3:0) i posebno Atalante (3:0), daju nadu navijačima da bi ovo mogla da bude sezona za pamćenje. 

HOLŠTAJN KIL

DOŠLI / OTIŠLI: Armin Gigović (Rostov, 1.800.000), Magnus Knudsen (Rostov, 1.000.000), Maks Gešvil (Sandhauzen, 200.000), Timoteuš Puhač (Union Berlin, ?) / Filip Zander (Borusija Menhengladbah, 1.000.000), Tom Rote (istekla pozajmica)

VREDNOST EKIPE: € 32.350.000

PROSEK GODINA: 25,2

TRENER: Marcel Rap (Nemačka)

PROJEKTOVANIH 11 (za prvo kolo): Vajner - Beker, Eras, Ivezić - Porat, Holtbi, Puhač - Knudsen, Remberg - Pišler, Makino

Klub sa krajnjeg severa Nemačke i šampion iz davne 1912, godinama je već u samom vrhu Cvajte. Samo jednom, otkako je ušao u drugi rang (u sezoni 2016/17) nije završio u gornjem delu tabele. Dva puta je igrao plej-of za ulazak u Bundesligu i oba puta gubio. Spočitavali su mu neko vreme kako zapravo i nema ambiciju da se odmeri sa najboljim nemačkim klubovima, međutim proletos je ipak kao drugi prošao kroz cilj i obezedio direktan plasman u viši rang.

Kao po običaju, novajlije u Bundesligi ne rasipaju novac. Pa tako ni Kil nije duboko zavlačio ruku u kasu tokom leta. Potrošio je manje od 3.000.000 evra na nove igrače. Od važnih šrafova iz protekle sezone otišli su Filip Zander (u Menhengladbah) i Tom Rote (istekla mu pozajmica).

Najveći adut Kila je trener Marcel Rap, koji je tu pune tri godine i zna kako klub diše. Za razliku od prethodnika Ole Vernera više vodi računa o defanzivi. Preferira kontrolisani presing i voli da mu ekipa ima ‘glavu i rep’. Na sedam od poslednjih deset utakmica u protekloj sezoni Holštajn je sačuvao mrežu...

Najveće ime u sastavu je veteran Luis Holtbi, nekada premijerligaški igrač. Mnogi su sigurno čuli i za Jan FIjete Arpa, donedavno veliku nadu nemačkog fudbala. Predstojeća sezona biće verovatno njegova poslednja šansa da pokaže kako može da igra na najvišem nivou, jer ipak su mu već 24 godine.  

BUNDESLIGA FANTASY MANAGER 

Premijerligaški Fantasy postao je nenadmašna institucija, zabava miliona i miliona ljudi. Njegov bundesligaških pandan već godinama je u zapećku. Čak i u samoj Nemačkoj. Skoro deset godina postoji zvančni Bundesliga Fantasy Manager, koji malo toga ima zajedničkog sa premijerligaškim, pa bi možda nekima od vas mogao da bude zanimljiv izazov. Najveća razlika - da ne kažemo prednost - u odnosu na standardni Fantasy jeste sistem bodovanja koji u suštini omogućava da svaki fudbaler bude 'igriv'. Najprostije rečeno, kod premijerligaša postoje igrači koje nikada nećete izabrati jer 'nema trika' da vam donesu poene. Kod bundesligaša svaki pik može da bude 'bingo', pošto softver obrađuje daleko više segmenata igre. Pogotovo od ove sezone, gde će igrači dobijati bodove za svaki uspešan dribling, dobijeni duel, centaršut... Sve to uslovljava poznavanje ekipa u dušu, međutim naravno da je zabava na prvom mestu. Svi zaintersovani OVDE mogu da se detaljno upoznaju sa pravilima.

BUNDESLIGA – 1. KOLO

Petak

20.30: (5,50) Borusija Menhengladbah (4,10) Bajer Leverkuzen (1,60)

Subota

15.30: (1,30) RB Lajpcig (5,90) Bohum (9,00)

15.30: (3,70) Frajburg (3,50) Štutgart (2,00)

15.30: (1,65) Hofenhajm (4,00) Holštajn Kil (5,20)

15.30: (2,30) Augzburg (3,50) Verder (3,25)

15.30: (2,05) Majnc (3,45) Union Berlin (4,10)

18.30: (1,75) Borusija Dortmund (3,80) Ajntraht Frankfurt (4,60)

Nedelja

15.30: (6,50) Volfsburg (4,40) Bajern (1,50)

17.30: (2,25) Sankt Pauli (3,50) Hajdenhajm (3,40)

***kvote su podložne promenama


TABELA IZ PROŠLE SEZONE



tagovi

Bundesliga

Obaveštavaj me

Bajern
Dortmund

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara