(©Reuters)
(©Reuters)

Dinamo kruniše fantastičnu jesen na Rujevici, Rijeka želi da uhvati priključak

Vreme čitanja: 4min | ned. 13.12.20. | 14:03

Upitan je nastup Arijana Ademija, ali Mamić ima dovoljno duboku klupu da nadomesti eventualni izostanak reprezentativca Makedonije

Dinamo pobedom u derbiju 15. kola prvenstva Hrvatske ima priliku da se vrati na prvu poziciju koju mu je preoteo Osijek Nenada Bjelice. Ali, da bi se vratio na prvo mesto moraće da trijumfuje na gostovanju Rijeci (17.05), što neće biti lak zadatak.

Modri su na poslednja dva gostovanja na Rujevici dobili dva šamara. Rijeka je u Kupu Hrvatske slavila minimalnim rezultatom, a potom je u smiraj šampionata ponovo bila bolja - 2:0. Nije strano Riječanima da iz međusobnih dvoboja izađu kao pobednici, ali ni da Dinamo ostave bez titule. Rijeka je u sezoni 2016/17. prekinula desetogodišnju vladavinu Dinama, a Zagrepčani su ekspresno povratili primat u Hrvatskoj i prišili treću zvezdicu na grb.Ali, umeo je Dinamo da ponizi Rijeku na Rujevici. Minule sezone u 15. kolu naneo je Riječanima bolan poraz na domaćem terenu - 5:0.

Izabrane vesti

Prognoziran je pad Dinama i slabljenje imperije Mamić nakon rasprodaje i odlaska Danija Olma, ponajboljeg igrača Zegrepčana, u Red Bul Lajpcig u zimskom prelaznom roku. Sve se glasnije govorilo nakon što je Nenad Bjelica digao sidro da Modri nemaju šta da traže u evropskim takmičenjima i da će biti vreća za udaranje. Ali, ne da Dinamo nije bio tim protiv kojeg će se popravljati gol-razlika, naprotiv, završio je kao prvi u grupnoj fazi Lige Evrope ostavivši iza sebe Volfzberger, Fajenord i CSKA Moskvu.

Briljirali su Zagrepčani na evropskoj sceni, prošetali su se kroz grupnu fazu, a Koliko su dominantni bili govori podatak da su primili samo jedan gol. I to u poslednjem kolu od CSKA u završnih 15 minuta susreta pri rezultatu 3:0. Ko će kome ako ne svoj svome? Dete Slaven Belupa, Kristijan Bistrović, pokvario je besprekoran defanzivan učinak Modrih.


Rijeka je odličnom igrom i pobedom protiv AZ-a okončala nastup u Ligi Evrope. Nije tim sa Rujevice bio na razini Zagrepčana u drugom po snazi takmičenju na Starom kontinentu, ali jeste ostavila dobar dojam. U grupi sa Napolijem, Real Sosijedadom, te pomenutim AZ Alkmarom zauzela je četvrto mesto sa četiri osvojena boda.

Bilo je potrebno vrijeme Riječanima da zagreju motore, igrali su toplo-hladno. Rožmanovi momci zaigrali su bolje nakon reprezentativne pause I počeli su da se probijaju ka vrhu tabele. Prokrčili su put do četvrtog mesta, na kojem dočekuju susret sa zagrebačkim Dinamom. Imala je Rijeka velikih problema sa zaraženim igračima virusom korona, odložili su čak pet utakmica i nastave li sa igrama kao protiv Hajduka u Jadranskom derbiju kada su slavili 2:1, mogli bi se uključiti u borbu za naslov prvaka sa Dinamom i osijekom. Ali, prvo moraju pasti Modri na Rujevici.

“Znamo ko nas čeka, jedna vrunska ekipa. Znamo šta nam je činiti, želimo kontiuitet dobrih nastupa. Mladi smo i verujem da ćemo imati dovoljno energije da odradimo sve do kraja. Napravićemo sve da bodovi ostanu na Rujevici”, rekao je Simon Rožman.

Zoran Mamić rekao je na konferenciji za medije kako je došlo do emocionalnog pražnjenja nakon evropskog duela sa Moskovljanima na Maksimiru.

“Puno puta sam spomenuo kad je loše i kad je dobro, kod nas dolazi nova utakmica, novi izazov i moramo biti na visokom nivou. Sve ono što je iza nas tako treba i da ostane. Koncentrišemo se na derbi, na veliku utakmicu. Oba protivnika su u jako dobrom izdanju, osokoljeni pobedama u Evropi i siguran sam da ćemo videti dobru utakmicu, verujem u pobedu svg tima”.

Konstatovao je Mamić da ekipa Rijeke igra jako dobro i kompaktno, i vidi da se vidi da je hemija u timu baš kakva treba da bude.

“Imaju dobre pojedince i kolektivno izgledaju još bolje. Dinamo mora biti jako dobar da bi osvojio bodove. Teža je situacija s Leovcem, oko mu je skroz zatvoreno, Arijan Ademi ima problema, nadamo se da bi mogao biti spreman za utakmicu. Ostali igrači su svi zdravi i u konkurenciji”.

Trener Dinama osvrnuo se na kritike na igru u obrani i pitanje realizacije koja nije na zavidnom nivou, ali nije ni omela Modre da u Evropi beleže sjajne rezultate, dok su u domaćem prvenstvu umeli da se okliznu.

“Pričalo se kako je odbrana loša, pa da je odbrana super. Govorilo se kako zabijamo malo, pa zabijamo puno. Cela ekipa mora funkcionisati. Ne radi jedan deo tima samo obranu, svi učestvuju u stvaranju i kreiranju igre”, zaključio je Zoran Mamić.



HRVATSKA 1 - 15. KOLO

Subota

Gorica - Osijek 4:1 (1:0)

Varaždin - Hajduk 4:2 (2:0)

Nedelja

15.00: (2.50) Lokomotiva (3.15) Slaven Belupo (2.75)

17.05: (3.15) Rijeka (3.25) Dinamo Zagreb (2.20)

Odloženo: Šibenik - Istra

***kvote su podložne promenama



tagovi

Hrvatska 1RijekaDinamo Zagreb

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara