Stadion Koševo (©Reuters)
Stadion Koševo (©Reuters)

Derbi na Koševu: Može li Sarajevo da zakomplikuje trku za tron?

Vreme čitanja: 6min | sub. 20.04.24. | 10:03

Premijer liga Bosne i Hercegovine: Tim Simona Rožmana u formi, želi večeras (20.45) da stane na put lideru Borcu i revanšira se za eliminaciju iz Kupa. Kiksu Banjalučana nada se Zrinjski koji gostuje dobojskoj Slogi (16.00)

(od dopisnika Mozzart Sporta iz Sarajeva)

Finiš sezone u Premijer ligi Bosne i Hercegovine odvija se ubrzanim ritmom, pa će već sredinom naredne nedelje biti odigrano vanredno kolo. Iz tog razloga, ovo 27. biće okončano danas, da bi ekipe imale nešto više vremena za odmor. Dok su juče odigrani mečevi koji su važni u borbi za opstanak, danas će utakmice biti bitne za gornji deo tabele, a fokus će biti u Sarajevu.

Izabrane vesti

SARAJEVO – BORAC (20.45)

Prva asocijacija na ovaj okršaj, svakako je prošli duel igran u okviru Kupa BiH koji nije ni okončan. Sarajevo je izrevoltirano sudijskim odlukama, odlučilo da izađe s terena u sudijskoj nadoknadi pri vodstvu Borca od 2:1. Epilog su bile kazne za bordo tabor, a strasti se smirile posle serije dobrih rezultata.

Od tog meča Sarajevo je trijumfovalo u tri uzastopna meča u kojima su postigli čak 12 golova. Međutim, u prošlom kolu remizirali su na Grbavici sa Željezničarom 0:0, u jednom skromnom meču bez puno prilika, što nije baš zadovoljilo navijače. Zbog crvenog kartona u pomenutom duelu, neće biti levog beka Slaviše Radovića, ali će svi ostali biti spremni da dočekaju derbi.

Budući da je jasno da četvrto mesto vodi u Evropu, Sarajevo će za cilj imati sačuvati tu poziciju. Trenutno su četvrtoplasirani sa pet bodova manje od Veleža i eventualnom pobedom bi se dodatno učvrstili na tom mestu. Formu je podigao bordo tim, to je evidentno, ali je pitanje koliko mogu uraditi glavnom pretendentu za titulu.

Motiva ne bi smelo da manjka, a o protivniku je o superlativima govorio trener Simon Rožman.

"Teško će neko nekoga iznenaditi taktički. Znamo šta i kako igraju, na koji način se brane. Imaju dobru tranziciju, teško je probiti njihov niski blok, dobri su u prekidima. Pogotovo imaju jak kvalitet na desnoj strani. Probaćemo u nekim nijansama da se prilagodino, ali najviše ćemo raditi ono što dosad mislim da radimo dobro. Ne verujem da bi neka taktička stvar mogla odlučiti derbi”, objasnio je Rožman i nastavio:

Psihološki momenat će biti jako bitan, puno pričamo o tome ove sedmice. Biće jako bitan odziv na sve stvari. Mislim da smo u sebi mirni, znamo šta očekivati, ali je najbitnije da ne skrenemo na neke strane koje nisu naš fokus. Nije to njima lako, ali mislim da je ova sezona vrhunsko iskustvo za sve ove igrače šta ova liga znači i na koji se način postaviti te ne ići na drugi teren na kojem nismo jaki“, govori šef stručnog štaba Sarajeva.

Borac juriša na duplu krunu. U prvenstvu ima prednost nad Zrinjskim sedam bodova, dok će im upravo Mostarci biti protivnik u finalu Kupa BiH. Svesni su u taboru Borca da Zrinjski čeka svaki kiks kako bi se dodatno približio liderskoj poziciji i koliko toliko zapretio.

Znaju u Borcu kako igrati sa Sarajevom, budući da su ih pre otprilike mesec dana upravo savladali na Koševu u pomenutom meču, pa će isti recept pokušati primeniti i sada. Poslednji put Sarajevo je savladalo Borca u oktobru 2022. godine, pa je jasno da je Borac rak-rana timu sa Koševa.

Ukoliko Borac ne uspe da pobedim, Zrinjski će to pokušati iskoristiti, dok bi u slučaju pobede Banjalučani bili nadomak osvajanja titule. Jako bitan meč i za jedne i za druge, a svestan važnosti je i trener Borca Vinko Marinović.

Iza nas je jedan ritam utakmica subota-sreda na koji smo već i navikli, tako da znamo kako da igramo takve utakmice. U ovom momentu smo se spremili za to, pogotovo u pripremnom periodu kada smo radili na tom i spremali se za ovo što nas čeka. Očekuje nas derbi sa Sarajevom, peti ove sezone. Sigurno da nepoznanica nema ni što se tiče nas, a ni Sarajeva. Znamo sve jedni o drugima. Sigurno da nas čeka teška i zahtevna utakmica. Sarajevo je ekipa koja je podigla formu, igraju dobro imaju pet utakmica bez poraza. To govori o tome koliko će biti zahtevna utakmica", rekao je Marinović, trener Banjalučana.

SLOGA DOBOJ – ZRINJSKI (16.00)

Kako god ova sezona završila, za Slogu se može smatrati uspešnom. U jednom trenutku su čak bili nadomak trećeg mesta, a računajući plasman u polufinale Kupa, jasno je da su premašili očekivanja. Trenutno su na sredini tabele, bezbrižni za opstanak, ali sa kolikim tolikim šansama za izlazak u Evropu.

Možda bi taj rezultat bio nerealan, ali da je moguć svakako da jeste. Ono što je zanimljivo jeste da će ovo biti peti okršaj ove dve ekipe, a četvrti u poslednjih mesec i po dana. Zrinjski je uspešniji sa dve pobede i dva remija, ali bez obzira na to pokušaće Sloga da im zagorča trku za titulu.

U poslednjih pet utakmica, Sloga je upisala čak četiri poraza i jedan remi i to bez ijednog postignutog gola. Tim Vlada Jagodića je u evidentnom padu forme, pa će pokušati pronaći rešenje za izlazak iz krize.

"Peta utakmica sa Zrinjskim, kuriozitet je to. Da igramo protiv nekog slabijeg bilo bi teško pripremati utakmicu, a pogotovo protiv Zrinjskog. U Kupu smo izgubili pre dva dana, čestitali Zrinjskom i nismo uspeli ono što smo zamislili sprovesti u delo. Nedostajalo je četiri-pet minuta, a ko zna šta bi bilo da smo otišli na poluvreme s remijem. Nova utakmica, izljubićemo se posle utakmice i odmoriti jedni od drugih, jedino ako se u narednoj sezoni potrefi da igramo prvo kolo. Nećemo spominjati momke kojih nema, ali to je bitno. Mi moramo znati šta je realnost za nas u ovom trenutku. Uspeh je polufinale i nadam se plasmanu u finale Kupa RS. U prvenstvu želimo biti konkurentni za Evropu, te da od leta budemo jači. Zrinjski drži priključak za Borcem, te ja smatram da ćemo mi pokušati sve za pozitivan rezultat. Biće teško, oni imaju širok roster, dodali su gas u Mostaru i nismo im parirali", rekao je Jagodić.

13.00: (1,83) Široki Brijeg (3,45) Igman (4,10)

Posle početnog kašljucanja očito je Željko Petrović pronašao formulu za svoj tim. Zrinjski igra odlično, a u prethodnih šest duela upisali su pet pobeda i jedan remi uz svega jedan primljeni gol. Ne predaju se Plemići u borbi za titulu, a ovo kolo moglo bi da bude vrlo značajno, jer Borac očekuje težak zadatak u Sarajevu. Mogao bi Zrinjski da smanji bodovni zaostatak na četiri što bi završnicu prvenstva učinilo mnogo neizvesnijom. Sigurno su Mostarci uz Borac najkvalitetnija ekipa lige i pokazali su to nebrojeno puta do sada. Bez obzira što Sloga igra iznad svojih mogućnosti, Zrinjski je favorit trebao bi da iskoristi pad forme domaćih.

Bez obzira što smo ih pobedili pre par dana, ne mislim da će biti lako. Naprotiv, teško je igrati protiv istog protivnika pet puta. Oni su specifična ekipa koja gaji poseban stil fudbala. Ne smemo im dati priliku da prete iz prekida. Digli smo formu na visok nivo i želimo da to održimo“, kazao je trener Zrinjskog Željko Petrović.

-------------

Koji je tvoj navijački san?

Da li maštaš o tome da gledaš Real Madrid na Santjago Bernabeuu, Mančester Junajted na Old Trafordu ili možda Borusiju Dortmund na Vestfalenu?

Mozzart ti ovog proleća ispunjava želje.

Učestvuj!

-------------

BOSNA I HERCEGOVINA – 27. KOLO

Petak

GOŠK Gabela – Tuzla Siti 1:0 (0:0)

/Skorup 68/

Posušje – Željezničar 1:0 (1:0)

/Rozić 14/

Velež – Zvijezda 3:1 (1:0)

/Hrkač 9pen, Mlinarić 75, Pršeš 78 – Karaklajić 47/

Subota

13.00: (1,83) Široki Brijeg (3,45) Igman (4,10)

16.00: Sloga Doboj – Zrinjski

20.45: Sarajevo – Borac Banjaluka

***kvote su podložne promenama



tagovi

FK SarajevoSarajevoBorac BanjalukaPremijer liga BiHBiH 1

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara