Navijači Brage i Gimaraisa (©AFP)
Navijači Brage i Gimaraisa (©AFP)

Dérbi minhoto - Najstrastvenije rivalstvo u Portugaliji

Vreme čitanja: 3min | ned. 15.09.24. | 15:06

Braga i Vitorija Gimarais, lokalni rivali, koji su godinama odmah iza velike trojke u Primeiri, večeras (21.30) ukrštaju koplja na Munisipalu. Burna istorija dva grada koja se prenela na najvažniju sporednu stvar na svetu

Veliku trojku porugalskog fudbala čine Porto, Benfika i Sporting, a odmah iza njih su lokalni rivali, Braga i Gimarais. Razdaljina između ovih gradova je samo 21 kilometar, a mržnja velika. Portugalci su strastveni, temperamentni narod, a za Dérbi minhoto, kako se naziva obračun ovih klubova, kaže se da je najstrastveniji u ovoj zemlji na Iberijskom poluostrvu.

Navijači ova dva kluba žive za ove duele, a pobediti najomražniji tim teče u venama za žitelje ova dva grada. Braga ima više uspeha poslednje decenije, ali je istorijski Vitorija veći klub.

Izabrane vesti

Najvaternije pristalice Brage vole da pokažu pasoše na naplatnim rampama autoputa kad stignu u omraženi grad. Za žitelje Gimaraisa kaže se da ne postoji nijedan drugi klub osim Vitorije. Dok u Bragi mogu da se nađu navijači Porta, Benfike i Sportinga, srce 150.000 stanovnika ovog grada na severu zemlje žive za svoj klub.

21.30: (2,25) Braga (3,30) Gimarais (3,30)

Vitorija može da se pohvali da je stadion Alfonso Enrike četvrti po posećenosti u Primeiri odma iza velike trojke. Žitelji Gimaraisa u velikom broju prate voljeni klub i na gostovanjima. Braga je centar ove regije na severu zemlje, a u istoriji je bila i prestonica Sveva kraljevstva u Galiciji. Braga je uz Kompostelu i Toledo bio glavni verski centar na Iberijskom poluostrvu. Gimarais je nastao u srednjem veku, kada je grofica Mumadona Dijas napravila tvrđavu, a posle toga je u 11. veku nastao grad.

Ova dva grada živela su u prijateljstvu do 19. veka, kada rivalstvo dobija novu dimenziju. Žitelji Gimaraisa su hteli da izađu iz distrikta Braga i da se priključe Portu. Još jedna sporna tačka ova dva mesta je crkva Santa Marija Magdalena iz doba Baroka koja je izgrađena na granici dve opštine. Navijači Brage zovi pristalice Gimaraisa Špancima, a ovi njih Marokancima.

Istorijske okolnosti uticali su da se mržnja prenese na stadion. Tradicionalno, Gimarais je veći klub od Brage. Posle Porta, Benfike, Sportinga i Belenensesa ima najviše utakmica u elitnoj ligi, dok Braga može da se pohvali da ima najviše uzastopnih sezona bez ispadanja, posle velike trojke portugalskog fudbala.

Vitorija je četiri puta bila u Top 3 kluba u Portugaliji, a Braga samo dva puta, ali je tim s Munisipala ili popularnog Kamenoloma bio vicešampion Potugalije, dok Vitoriji to nije pošlo od ruke. Braga ima po dva Kupa i Liga kupa Portugalije, dok tim iz Gimaraisa ima jedan Kup i Superkup.

Da se vratimo na fudbalski teren. Braga je prošle seone bila četvrta, a Vitorija peta, razlika je bila pet bodova. Ove sezone tim sa Kamenoloma je ostao bez nekih bitnih igrača, Simona Baze, Alvara Đala, Rodrigo Gomesa, Abela Ruiza i Motasema al Musratija, a krajem prošlog prvenstva, u aprilu, trener Artur Žorž je otišao u brazilski Botafogo u tim američkog milijardera Džona Tekstora. Ekipa iz Rija je lider u Brazileirau.

Ove sezone je Braga slabija, pa će teško da pomrsi račune velkoj trojci portugalskog fudbala kao što je do uspevala da uradi prethodnih godina. U protekloj Primeri malo je falilo da momci u crvenim dresovima budu ispred Porta. Gimarais ima bod više od ljutog rivala pred večerašnje (21.30) gostovanje na Kamenolomu. Braga je lišena usluga povređenih Bruna i Brazilca Robsona Bambua.

16.30: (1,15) Porto (7,75) Farense (19,0)

Prošle sezone u Bragi nije bilo pobednika – 1:1 u međusobnom duelu, dok je ekipa s Munisipala dobila u gostima Vitoriju sa 3:2. Na četiri vezana meča ovih timova dolazio je tip GG. Gimarais sedam godina nije pobedio ljutog rivala na njegovom stadionu. Braga je savlada komšije na šest od poslednjih osam mečeva na svom terenu.

PRIMEIRA – 4. KOLO

Petak

Aruka – Sporting 0:3 (0:1)

/Gonsalves, 24, Đekereš 73 pen, Trinkao 80/

Subota

Kasa Pija - Moreirense 3:1 (0:1)

/Čamba 58, Blanko 70, Nuno Moreira 81 - Madson 35/

AVS Aves - Rio Ave 1:0 (0:0)

/Vasko Lopes 72/

Famalikao - Žil Visente 1:1 (1:0)

/Gonzales 14 - Koreja 49/

Benfika - Santa Klara 4:1 (2:1)

/Akturkoglu 27, Florentino 34, Silva 47, Di Marija 58 - Vinisijus 1/

Nedelja

16.30: (1,15) Porto (7,75) Farense (19,0)

19.00: (2,30) Estoril (3,30) Nasional (3,20)

21.30: (2,25) Braga (3,30) Gimarais (3,30)

Ponedeljak

21.15: (1,95) Estrela Amadora Boavista (4,20)

***kvote su podložne promenama

 



tagovi

PrimeiraPortugalPortugal 1BragaGimarais

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara