Derbi G7 u Barankilji

Vreme čitanja: 5min | sub. 30.01.21. | 23:10

Junior dočekuje Ameriku iz Kalija, u sudaru velikana kolumbijskog fudbala

Dvostruki šampion lige za 2020. godinu Amerika iz Kalija, vraća se na scenu da brani krunu. Tom prilikom Đavoli idu u Barankilju, na megdan Junioru u sklopu 3. kola prvenstva Kolumnije, koji i u ovu sezonu ulazi sa najvišim ambicijama (02.10).

Obe ekipe spadaju među G7 Kolumbije - velikih sedam - gde su još Atletiko Nasional, Miljonarios, Deportivo Kali i dva Independijentea, iz Santa Fea i iz Medeljina. U periodu od 1948. do 2020, dakle u protekle 72 godine i 90 izdanja profesionalne kolumbijske Kategorije A, gotovo 90 odsto trofeja osvojili su klubovi iz G7. Preciznije 79 puta, dok je ostatak lige uspeo da ih u tome spreči u 11 navrata.

Izabrane vesti

Iako su sa popriličnim zakašnjenjem u odnosu na ostale velike klubove krenuli u osvajanje trofeja, danas kada pogledate večnu listu šampiona, ne biste ni pretpostavili da prve tri decenije nijedan od ova dva kluba nije poneo titulu prvaka Kolumbije.

Junior se prvi put u toj ulozi našao 1977. pod vođstvom kapitena i trenera Huana Ramona Verona, inače oca, nadaleko čuvenog Huana Sebastijana Verona. Danas popularne Ajkule iz Barankilje nalaze se na deobi četvrtog mesta sa devet osvojenih titula, koliko još imaju Deportivo Kali i Independijente Santa Fe.

Sa druge strane, Amerika je prvu krunu osvojila 1979. godine pod dirigentskom palicom legendarnog stručnjaka Gabrijela Očoa Uribea koji je Đavolima doneo sedam od 15 titula prvaka, što ih poravnava na drugom mestu liste sa Miljonariosom, a sa samo jednom zvezdom manje od najtrofejnijeg Atletiko Nasionala. U direktnim okršajima, kada se odlučivalo o sudbini prvenstva, ova dva kluba našla su tri puta. U sezoni odigranoj 1995. godine, Junior je prisvojio četvrtu titulu, završivši kao lider na tabeli sa samo dva boda prednosti nad Amerikom.

Drugi put, mada ne u direktnom okršaju, ali svakako sa uticajem na konačnu tabelu, dogodilo se to 2000. Po završetku ligaškog dela prvenstva, od četiri prvoplasiranih ekipa na tabeli formirala se finalna grupa, koju su pored pomenutih aktera činili Santa Fe i Deportes Tolima. U dvokružnom sistemu i posle šest kola, Đavoli su završili kao vodeći tim, sa samo bodom prednosti nad Juniorom. Odlučujući meč odigrao se već u prvom kolu kada je Crvena ekipa iz Kalija pobedila Ajkule sa 2:0, drugi njihov okršaj završio se bez postignutih golova.

Teofilo Gutijerez (©Reuters)Teofilo Gutijerez (©Reuters)

Poslednja četiri izdanja kolumbijske Kategorije A, pripalo je ovim ekipama, po dva sa obe strane. Junioru u formatima Finalizasion 2018 i Apertura 2019, dok su Americi pripali Finalizasion 2019 i prošlogodišnji šampionat, koji se nije igrao po formatima, zbog pandemije korona virusa, već kao skraćeno prvenstvo, svako sa svakim jednokružno. Upravo u poslednja dva pohoda koje su Đavoli rešili u svoju korist, došli su direktnom eliminacijom Ajkula.

Treći put kada se sudbina prvenstva lomila između ove dve ekipe dogodilo se u finalu 2019. godine za format Finalizasion. Prvi meč odigran na Roberto Melandes stadionu u Barankilji i završen je bez golova, dok je revanš bio sedam dana kasnije, 7. decembra na Paskal Gereru, i pripao je domaćoj ekipi 2:0.

Poslednji obračun Amerike i Juniora viđen je 13. decembra, u polufinalu šampionata za 2020 godinu. Bio je to revanš susret u Barankilji, posle onog u Kaliju sedam dana ranije koji je završen bez pogodaka. Iako favorit, domaća ekipa propustila je šansu da se nađe u finalu, pošto ju je gostujuća ekipa savladala sa 2:1. Golove za Đavole na tom meču postigli su Luis Fransisko Sančez i nekadašnji član bundesligaša Herte i Borusije iz Dortmunda Adrijan Ramos sa bele tačke. Počasni pogodak za Ajkule postigao je Migel Anhel Borha. Kasnije je Amerika u finalu savladala Independijente Santa Fe i 15. put postala šampion Kolumbije.

Imajući u vidu da je tek početak prvenstva, u noćašnji susret, koji je na programu od 02.10 po srednjoevropskom vremenu na Metropolitano Roberto Mendes stadionu, ove dve ekipe sučeljavaju se iz potpuno različitih formi. Junior u dvoboj ulazi sa maksimalnim učinkom iz uvodna dva kola i pobedama nad Independijenteom iz Medeljina sa 1:0, i sa gostovanja u Manizalesu gde je preokretom slavio protiv Onse Kaldasa 2:1.

Glavni akteri u dosadašnja dva izdanja ekipe iz Barankilje bilu su Migel Anhel Borha i Teofilo Gutijerez, kojima se u postizanju pogodaka pridružio i Fredi Inestroza. Trenutno se Junior nalazi na trećem mestu sa istim brojem bodova kao i Jaguari iz Kordobe i bodom manje od prvoplasiranog Deportiva iz Kalija, ali i sa utakmicom manje, pa bi tako eventualnom pobedom u noćašnjem dvoboju dospeo na lidersku poziciju.

Sa svoje strene, Amerika je trenutno rangirana kao 11. tim na tabeli, sa jednim osvojenim bodom posle 1:1 sa Aguilasom, međutim to je i jedini susret koji su Đavoli odigrali u novoj sezoni u kojoj imaju ulogu branioca trofeja. U dosadašnjem prelaznom roku Crveni tim iz Kalija pojačao je zadnju liniju dovođenjem centralnog beka Andreasa Malahona iz Deportivo Pasta. On je praktično zamenio na toj poziciji Aleksisa Velaska, koji je prešao upravo u redove Juniora. Još jedan transfer prethodnih dana dogodio se na relaciji Kali - Barankilja. Eder Čauks Ospina, doskorašnja druga opcija na golu Đavola, takođe je prešla u tim Ajkula.

Zanimljivo je da je Amerika protekle godine ponela titulu šampiona Kolumbije, a da pritom nijedan igrač iz njenih redova nije bio među prvih 10 strelaca prvenstva. Nadomak toga bili su Adrijan Ramos sa pet postignutih golova, koliko je imao i njegov klupski kolega Mišel Džon Ranhel koji je prešao u redove Independijentea iz Medeljina. Ono na šta se Crveni tim iz Kalija oslanjao su neverovatne igračke sposobnosti veziste i kapitena Rafaela Karaskala, jednog od najboljih asistenata lige, koji je i ove sezone pokretač i motor ekipe sa Paskal Gerera.

Do sada su se ove dve ekipe sastale ukupno 209 puta u svim takmičenjima. U tim međusobnim duelima Amerika je uspešnija sa 83 izvojevane pobede, u odnosu na Junior sa 63, a isto koliko puta se njihov susret završio bez pobednika. Na poslednjih 10 duela, Đavoli su ostvarili četiri trijumfa, dok je Ajkulama to pošlo zarukom dva puta, a preostala četiri meč završena su bez pobednika.

KOLUMBIJA 1 - 3. KOLO

Subota

Jaguares - Alijansa Petrolera 2:0 (1:0)

Deportivo Kali - Envigado 1:1 (1:0)

Patriotas Bojaka - Bojaka Čiko u toku

Doradas - Independijente Santa Fe u toku

Nedelja

00.05: (1,55) Atletiko Nasional (3,60) Deportivo Pereira (6,25)

02.10: (1,82) Junior (3,30) Amerika Kali (4,40)

21.30: (1,80) Deportes Tolima (3,35) La Ekidad (4,40)

Ponedeljak

01.40: (2,60) Bukaramanga (2,90) Independijente Medeljin (2,85)

20.00: (1,70) Miljonarios (3,45) Onse Kaldas (5,00)

*** kvote su podložne promenama

Piše: Đorđe RADONJIĆ


tagovi

Južna AmerikaKolumbija 1JuniorAmerika KaliKolumbija

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara