Usman Dembele i Luis Enrike (©Reuters)
Usman Dembele i Luis Enrike (©Reuters)

Dembele glavna tema, a ni ne igra u Londonu: Uradio bih isto još sto puta, dobio sam podršku kluba

Vreme čitanja: 6min | uto. 01.10.24. | 12:49

"Mislite da je lako napraviti tim? Nije! Stvaranje tima zahteva određene okolnosti koje mogu biti teške. Juče sam morao da izostavim Dembelea iz tima, ali je to najbolja odluka bez ikakve sumnje", izjavio je Luis Enrike na konferenciji pred meč sa Arsenalom u Londonu

Umesto o fudbalu, pred derbi drugog kola Lige šampiona većinski se priča o Usmanu Dembeleu, čoveku koji neće ni biti njegov deo. Neće jer je tako rekao Luis Enrike. Trener Pari Sen Žermena odlučio je da ne uvrsti brzonogo francusko krilo na spisak putnika za gostovanje Arsenalu u Londonu u utorak uveče (21.00), oslabivši svoj tim za izvesno najveći izazov dosadašnjeg dela sezone.

Dugo Dembele nije ušao u sezonu kao ovog leta, već je na devet utakmica u svim takmičenjima za klup i reprezentaciju upisao pet golova i četiri asistencije, međutim, prethodnih dana bilo je nesuglasica na relaciji trener – igrač. U finišu utakmice sa Đironom, protiv koje se ispromašivao, Dembele je po izlasku iz igre jasno iskazao nezadovoljstvo zbog Enrikeove odluke da ga izvede, u narednom kolu protiv Remsa počeo utakmicu sa klupe, da bi u petak posle meča sa Renom navodno sa španskim stručnjakom ušao u žustru raspravu zbog koje je i sanckionisan isključivanjem iz tima...

Izabrane vesti

"Ako neko ne poštuje obaveze ili zahteve tima znači da nije spreman. U tako važnoj nedelji, kada je pred nama tako važna utakmica, želim da moji igrači budu u najboljoj mogućoj kondiciji. Stoga sam ga ostavio po strani, jer moj cilj je da radim za tim. Mislite da je lako napraviti tim? Nije! Stvaranje tima zahteva određene okolnosti koje mogu biti teške. Juče sam morao da donesem tešku odluku da izostavim Dembelea iz tima, ali mislim da je to najbolja odluka bez ikakve sumnje i napravio bih je još 100 puta. To ne znači da je situacija nepopravljiva. Ali, po mom mišljenju, najbolja situacija za sada je ova", naglasio je Enrike na jučerašnjoj konferenciji.

Kako kaže, dobio je podršku svih u klubu zbog odluke koju je doneo.

"Naravno, podržala me je uprava, podržali su me sportski direktor i predsednik kluba jer su me doveli da napravim tim i to je ono što ću da uradim – da napravim tim. Naravno, sa sve Usmanom Dembeleom. Ako neko posle svega ovoga sumnja, Dembele je deo mog tima. Nemam šta da dodam onome što sam ranije rekao. Vi (novinari) imate dovoljno detalja. Veoma sam iskren, ne želim da od ovoga pravim sagu. Nije bilo rasprave između Dembelea i mene, to je netačno. Postojao je problem sa odgovornošću igrača prema timu, ali ne i problem između igrača i trenera. Ništa drugo."

Bili su uporni novinari u nameri da izvuku od Enrikea informaciju zbog čega je tačno Dembele izostavljen iz tima, međutim, španski strateg nije želeo da zalazi u detalje...

"Nemam više šta da dodam na ovu temu. Izgleda kao da nikada nismo izgubili kada Dembele igra? Ne, izgubili smo protiv Njukasla, Milana, kod kuće protiv Barselone… Uh, kako strašno, kako strašno. Pfff…", sarkastičan je bio Enrike…

Potez njegovog sunarodnika zatekao je i trenera Arsenala Mikela Artetu, koji ne krije da je u pripremi meča dobar deo vremena posvetio upravo Dembeleu.

"Vest sam čuo baš pred početak konferencije i da – iznenadila me. Ne znam šta se dogodilo , ali već smo uradili dobar deo priprema za utakmicu sa Pari Sen Žermenom, naravno, sa Dembeleom u timu, jer on je jedan od njihovih ključnih igrača. Ima moć da uradi nešto neočekivano, da kreira te magične trenutke. Hajde da sačekamo i vidimo ko će ga zameniti", izjavio je Arteta.

Prema najavama Ekipa, to će biti Kang In Li, južnokorejski ofanzivac, koji je protiv Rena bio najistureniji. Ovog puta delovaće na krilu i ulogu lažne devetke prepustiti Marku Asensiju, koji je prevazišao problem sa butinom te će prvi put od utakmice sa Đironom zaigrati od starta. Pored njega, u startnu postavu trebalo bi da se vrate još Đanluiđi Donaruma i Nuno Mendes, a na spisku putnika našli su se i Vitinja i Dezire Due, koji nisu bili u protokolu za meč sa Renom protiv kojeg je Pari Sen Žermen rutinski stigao do tri boda.

S druge strane Arsenal se baš pomučio za vikend protiv Lestera, došavši do celog plena golovima u nadoknadi, a večerašnji susret londonskom timu pruža idealnu priliku da potvrdi kvalitet na evropskoj sceni. Tim Mikela Artete ovogodišnje učešće u Ligi šampiona otvorio je teškom mukom izborenim remijem sa Atalantom (0:0), te će mu utakmica sa Pari Sen Žermenom biti šansa da impresionira fudbalsku javnost protiv istinskog evropskog ‘teškaša‘. Prethodne sezone u tome nije uspeo, jer je ispao u četvrtfinalu od ‘nikad slabijeg‘ Bajerna, dok u grupnoj fazi i nije imao bogzna kako izazovne rivale (PSV, Lans, Sevilja)…

Prve, ujedno i poslednje međusobne utakmice dva tima odigrala su u grupnoj fazi elitnog evropskog takmičenja 2016. godine, i na oba stadiona podelila bodove. Međutim, oba kluba pretrpela su velike promene u međuvremenu, posebno Arsenal, koji je od dolaska Mikela Artete postao konkurentan u borbi za trofeje…

"Imam lepa sećanja na njega (Artetu, prim.aut.) kao saigrača. Imao je kompletnu igračku karijeru, koja se završila vrlo uspešno, a i trenerska mu je počela na sličan način. Nismo još imali priliku da se suočimo, ali biće dobro popričati sa njim, makar i na pet minuta uoči utakmice. Jedan je od najboljih trenera na tržištu trenutno, pretvorio je Arsenal u klub koji se takmiči za trofeje ponovo. Sjajan je trener i sjajna osoba", nahvalio je Enrike Artetu.

Međutim, ni Pari Sen Žermen nikako nije za potcenjivanje. U šest od poslednjih sedam godina bio je prvak države i mada se verovalo da bi odlazak Kilijana Embapea mogao da ga poremeti, njegovo odsustvo ne oseća se na startu nove sezone. Pari Sen Žermen je postigao 20 golova na šest ligaških utakmica što je zapanjujuć učinak s obzirom na gubitak jedne od najvećih zvezda svetskog fudbala, mada bi se, s obzirom na kadrovsku situaciju – bez Lukasa Ernandeza, Presnela Kimpembea, Gonasala Ramosa, Usmana Dembelea – i činjenicu da su savladali Đironu u prvom kolu (1:0), možda zadovoljili i remijem.

"Stvarno su nezgodni. Dominiraju u svakoj fazi igre i imaju vrlo jasne amere. Kada nemaju loptu, žele je odmah nazad. To je Luis Enrike. Gde god da ode, igra na isti način", naglasio je Arteta.

ARSENAL - PARI SEN ŽERMEN, 21.00

London

Stadion: Emirati

Sudija: Slavko Vinčić (Slovenija)

ARSENAL (4-3-3): Raja – Timber, Saliba, Gabrijel, Kalafjori, - Rajs, Parti, Haverc – Saka, Trosar, Martineli

PSŽ (4-3-3): Donaruma – Hakimi, Markinjos, Pačo, Mendes – Neves, Ruis, Zair Emeri – Li, Asensio, Barkola


LIGA ŠAMPIONA – 2. KOLO

Utorak

18.45: (1,90) Salcburg (3,60) Brest (4,50)

18.45: (1,42) Štutgart (4,60) Sparta Prag (7,50)

21.00: (1,80) Arsenal (3,70) PSŽ (5,00)

21.00: (1,07) Barselona (13,0) Jang Bojs (25,0)

21.00: (1,65) Bajer Leverkuzen (4,00) Milan (5,20)

21.00: (1,53) Borusija Dortmund (4,30) Seltik (6,00)

21.00: (1,20) Inter (7,50) Crvena zvezda (19,0)

21.00: (2,70) PSV Ajndhoven (3,35) Sporting Lisabon (2,80)

21.00: (35,0) Slovan Bratislava (14,0) Mančester Siti (1,05)

Sreda

18.45: (2,05) Đirona (3,60) Fajenord (3,80)

18.45: (5,30) Šahtjor (3,60) Atalanta (1,70)

21.00: (4,60) Aston Vila (3,80) Bajern (1,75)

21.00: (3,00) Benfika (3,45) Atletiko Madrid (2,50)

21.00: (5,30) Dinamo Zagreb (3,60) Monako (1,70)

21.00: (5,80) Lil (3,90) Real Madrid (1,60)

21.00: (1,20) Liverpul (6,75) Bolonja (14,0)

21.00: (2,40) RB Lajpcig (3,45) Juventus (3,15)

21.00: (2,85) Šturm (3,50) Klub Briž (2,60)

***Kvote su podložne promenama



tagovi

ArsenalPari Sen ŽermenLiga šampionaUsman DembeleMikel ArtetaLuis Enrike

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara