(MN Press)
(MN Press)

Dani visokog napona u Humskoj

Vreme čitanja: 5min | pon. 26.08.24. | 10:24

Ishod revanša u Gentu presudan za život kluba u narednom periodu, jednako kao i poslovi na transfer pijaci

Zapevaće Momčilo Bajagić sa Instruktorima u subotu veče „ovo su dani visokog napona“, u sklopu proslave 40 godina postojanja legendarne grupe, a stihovi pesme „Što ne može niko možeš ti“ odzvanjaće i zidinama stadiona u Humskoj i pre koncerta na Ušću. Za Partizan je ovo sedmica izuzetne voltaže. Po više osnova: rezultatskom, ekonomskom, igračkom, pa ako hoćete i stručnom.

Ne rešava se sudbina kluba u završnoj avgustovskoj sedmici, mada ima onih koji će prizvati apokalipsu ako se crno-beli ne plasiraju u grupu Lige konferencije, ujedno ne realizuju neke od dugo najavljivanih transfera. U modernom svetu dosta toga se svodi na novac, što jeste jedan od glavnih pokretača bitisanja kluba, ali nije sve u „šuškama“. Ili ne bi trebalo da bude.

Izabrane vesti

Crno-beli će u utorak jutro put Belgije, na revanš Gentu, posle beogradskih 0:1. U kofere će spakovati gomilu problema i ostaće malo mesta za nadu da se ponovi scenario iz Njukasla, Bukurešta, Groningena, Temišvara, Žiline, Brisela, Bakua, Sekešfehervara, Moldea ili malteškog Hamruna. Sve su to destinacije na kojima je „overavao“ prolaz u grupnu fazu UEFA takmičenja u protekle dve decenije. Daleko od kuće, nekad sa kapitalom, nekad prežaljen, ali vlada na Topčiderskom brdu uverenje da je ekipi lakše kad nema opterećenje domaćeg terena i da se ugodnije oseća na strani. Uostalom, pobedila je u 90 minuta pre dve sedmice Lugano u Švajcarskoj, tako da...

Partizanu je potreban trijumf od dva razlike u osnovnom vremenu ili spretnost kakvu nije pokazao u Tunu da bude bolji u produžecima (tad sa igračem više), a ako dođe do penala imaće velikog aduta u Aleksandru Jovanoviću. Sve to pod pretpostavkom da pobedi. A biće mu vraški teško, jer nikad od postanka kluba nije slavio protiv predstavnika belgijskog fudbala!?

Partizan daje bar dva gola u Gentu, kvota 4,20

Sad mu je to potrebno ne samo da bi izbegao „upisivanje“ u istorijske almanahe (da ispadne iz tri različita takmičenja za samo mesec i po dana), već i da donese klubu novac na koji su čelnici računali pre početka sezone, uvereni da će tim izboriti plasman u jedno od tri UEFA čeda. Kad ono... Najpre kijevski Dinamo, pa Lugano, sad i Gent i ne bude li veleobrta u sredu (18 časova, TV Arena Premium 1, RTS 1) klub će ostati bez ukalkulisanih bar 5.000.000 evra. Drugu godinu zaredom, jer je prethodne ispao od Norsjelanda i jedva sastavljao kraj s krajem, pa je bilo reči Igora Duljaja kako igrači nisu plaćeni na vreme, „slučaja Severina“ kad je agentu Holanđanina neko „zaboravio“ da uplati ratu za potpis, intervencije države prilikom dobijanja licence za učešće u ovoj evropskoj sezoni...

Kakva bi tek situacija bila u Humskoj na finansijskom planu ako se sa međunarodnim fudbalom završi u sezoni kupanja, teško je pretpostaviti.

Na sve to, ne baš prijatan ambijent u klubu postaje uočljiv i na primeru transfer politike. Ako izostane novac iz Niona, onda bi bilo logično da se nešto kasu slije na osnovu prodaja pojedinaca, ali je problem što u ovom trenutku velikog interesovanja za crno-bele nema. I to posebno smeta Aleksandru Stanojeviću, jer niti može da radi sa glomaznim kadrom u kome su 30 igrača i trojica golmana – što znači da bi bar sedmorica morala da odu – niti može da računa na potpise novajlija (a potreban mu je novi špic, pa i toliko puta pominjani krilni napadač Lazar Romanić). Svi poslovi tapkaju u mestu, međutim, ova sedmica je poslednja u kojoj bi neko od Partizanovih fudbalera mogao da se udomi u klubovima sa teritorije Evrope, zemljama gde se prelazni rok završava 30. ili 31. avgusta, odnosno 1. septembra.

Saldanja protiv Lugana (MN Press)Saldanja protiv Lugana (MN Press)

Ključ privremenog spasa drži Mateus Saldanja. Mesecima se priča kako sigurno ide kad se okončaju kvalifikacije, taj dan se primakao (bez obzira na ishod u Gentu), ali je veliki problem što Partizan za prvog strelca Mozzart Bet Superlige iz prethodnog ciklusa nije dobio nijednu zvaničnu ponudu. Mnogi zivkaju, ali niko ne nudi. Poslednja je u igri bila Al Džazira, mada je klub iz Ujedinjenih Arapskih Emirata kupio Ramona Meiresa iz Osijeka i u tom potezu se krije deo odgovora na pitanje koliko bi crno-beli mogli da dobiju za Brazilca. Argentinac je plaćen 3.000.000 evra, što je otprilike okvir u kome viceprvak naše države može da se kreće. Nekoliko stotina hiljada gore-dole, možda i milion više, ali od projektovanih 12.000.000 – ko li je to i na osnovu čega smislio – neće biti ništa. Još ako ne bude Evrope. Saldanja u ovom času može da se nada samo ponudama iz arapskog sveta, država kao što su Katar, UAE, Saudijska Arabija, gde prelazni rok traje duže... Pritom, šta ako ne stigne nijedna i bude primoran da ostane? A trener Stanojević nije baš oduševljen njegovim delom.

Saldanja đene-đene, ali mnogima se ne ide iz Beograda. Tek su u drugoj godini ugovora, imaju „debele“ plate i pitanje je da li bi na drugim adresama mogli da dobiju nešto slično, a kadar mora da se rastereti. Što zbog zahteva stručnog štaba, što zbog pokušaja da se prodajama dobije nešto novca, koji od Evrope možda ne stigne. I to je klackalica na kojoj se ovih dana ljuljaju svi, od predsednika Milorada Vučelića, generalnog direktora Miloša Vazure i ostalih po hijerarhiji, bilo da je u pitanju rukovodeći ili sportski sektor.

Na primer, Stanojević nije baš za to da Aldo Kalulu bude prva opcija po krilu, ali nekadašnji član Liona neće da ide tek tako. Leonard Ovusu, Frank Kanute jedva nisu u konkurenciji posle dolazak Franka Arijage i Stefana Kovača. Mladom Milanu Roganoviću je najbolje da ide na kaljenje pošto su u klubu već trojica desnih bekova, a na toj poziciji evropske utakmice igra štoper (!?), Janko Jevremović će put Pančeva u sklopu posla oko Lazara Romanića, Bojan Kovačević ide na pozajmicu u Kadis, Svetozar Marković merka opciju da se preseli u Rajo Valjekano, ali onda mora da stigne novi štoper. Uz pitanje: od kojeg novca?

Gent nudi odgovore o kvalitetu ovog tima. Pride, tržište.


tagovi

FK PartizanLetnji prelazni rok 2024Liga konferencijeKvalifikacije za Ligu konferencije

Obaveštavaj me

FK Partizan

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara