Kilijan Embape (©Reuters)
Kilijan Embape (©Reuters)

Da li povratak Embapea u startnu postavu znači i vraćanje Reala na pobednički kolosek?

Vreme čitanja: 4min | sub. 05.10.24. | 09:59

Francuz nikoga nije oduševio svojim igrama od kako je zadužio dres Kraljevskog kluba, a priliku da popravi utisak imaće ove subote od 21.00 časova protiv Viljareala u 9. kolu Primere

Transfer Kilijana Embapea iz Pari Sen Žermena u Real Madrid bio je jedan od najzvučnijih u istoriji fudbala, a sa takvim pritiskom očigledno nije bilo lako da se izbori ni momak koji je sa nepunih 19 godina postao šampion sveta sa Francuskom. Statističke brojke su tu, ali generalan utisak o uticaju hitronogog napadača na tim Karla Ančelotija je generalno bled. Priliku da ga popravi imaće Embape ove subote od 21.00 časova, kada će na Santijago Bernabeu da dođe Viljareal u 9. kolu španske Primere.

Na poslednje dve utakmice Reala ovaj 25-godišnji napadač nije bio starter. U gradskom derbiju sa Atletikom prošlog vikenda nije uopšte ni bio u protokolu zbog povrede mišića, dok je u katastrofalnom susretu sa Lilom u sredu u Ligi šampiona odigrao poslednja 33 minuta. Nije promenio stanje na terenu, Doge su pobedile sa 1:0 i nanele Madriđanima prvi poraz u sezoni.

Izabrane vesti

Pre povrede Embape je vezao pet utakmica na kojima je bio strelac. U Ligi šampiona protiv Štutgarta (3:1), a prvenstvu je dao dva gola Betisu (2:0), a potom još po jedan Real Sosijedadu (2:0), Espanjolu (4:1) i Alavesu (3:2). Protiv tima iz Barselone je zabeležio i prvu asistenciju, kod pogotka Vinisijusa Žuniora za 3:1.

Statistički gledano, Embape isporučuje očekivane brojke. Na deset utakmica u svim takmičenjima postigao je sedam golova. Na devet mečeva na kojima je bio starter Kraljevski klub ima sedam pobeda i dva remija. Zvuči dovoljno.


21.00: (1,30) Real Madrid (6,50) Viljareal (9,50)


Međutim, ko je gledao Realove mečeve zna da Embape jednostavno nema uticaj na igru kakav su svi očekivali da će da ima. Možda mu je teško da se adaptira na život u inostranstvu prvi put u karijeri, možda ga svlačionica Reala nije prihvatila kako treba, ali već sada na internetu lako mogu da se pronađu kompilacije situacija u kojima su Francuz i Vinisijus Žunior upropastili brojne napade samo zato što tvrdoglavo nisu hteli da dodaju loptu jedan drugom. Čak ih je i kamera u nekoliko navrata snimila kako se raspravljaju tokom utakmice i kako Embape nervozno gestikulira ka klupi tokom loših poteza Brazilca. Tako nešto na ovom nivou apsolutno ne sme da se dešava.

Većinu golova je Embape postigao u momentima kada je Real već vodio. Samo protiv Betisa i Štutgarta su oni bili za vođstvo. Uz to, tri gola je postigao iz penala, a ne iz igre, što takođe kvari utisak.

Prošle sezone je Francuz postigao 44 pogotka u dresu PSŽ-a, a početak sezone mu je bio sličan kao sada. Tada je posle istog ovog broja utakmica postigao osam golova, od čega takođe tri sa bele tačke. No, u Parizu je bio kapiten i gotovo svi napadi su išli preko njega. Ovde, barem za sada, nije baš takva situacija.

U odnosu na prošlu sezonu Džud Belingem je potpuno nestao. U oktobar je prošle godine ušao sa osam pogodaka na svom kontu, dok u ovom šampionatu Englez još uvek nije bio strelac. Naravno, nije ista situacija, jer sada je propustio četiri meča zbog povrede, a uz to od dolaska Embapea igra malo povučenije i dalje je od protivničkog gola.

Poraz od Lila i podatak da je Real na pet gostovanja ove sezone samo jednom pobedio zabrinjavaju navijače i definitivno je razumljivo što su se brojni kritičari u Španiji oglasili prethodnih dana. Međutim, činjenica je da ima još i više nego dovoljno vremena da Ančeloti dovede tim u red i da se bori za sve trofeje do kraja.

Ono što je pozitivno, Kraljevski klub je savršen kod kuće. Ima svih pet pobeda, mada je na poslednja tri meča primao golove. Mrežu će svakako probati da mu zatrese i Viljareal, koji je odličan od početka sezone i doživeo je samo jedan poraz. Doduše težak, sa 5:1 od Barselone.

Žuta podmornica je trenutno treća na tabeli, sa samo poenom manje od Reala. Njeni navijači prizivaju da se ponovi scenario iz 8. aprila 2023. godine, kada je Viljareal posle preokreta savladao Real u Madridu sa 3:2. Mada, verovatno bi bili zadovoljni i ako bi gledali reprizu prošlog njihovog susreta, iz maja ove godine, koji je okončan 4:4. Na tom meču je aktuelni šampion Španije ispustio čak tri gola prednosti.


------------------------------

Sve utakmice španske Primere možete da gledate i da se kladite na sajtu mozzartbet.com. Dovoljno je da budete registrovani, a registracija je besplatna.

------------------------------


PRIMERA – 9. KOLO

Petak

Leganes - Valensija 0:0

Subota

14.00: (3,15) Espanjol (3,10) Majorka (2,60)

16.15: (2,25) Hetafe (2,95) Osasuna (4,10)

18.30: (3,00) Valjadolid (3,05) Rajo Valjekano (2,55)

18.30: (3,25) Las Palmas (3,50) Selta (2,30)

21.00: (1,30) Real Madrid (6,50) Viljareal (9,50)

Nedelja

14.00: (2,45) Đirona 83,45) Atletik Bilbao (3,05)

16.15: (5,70) Alaves (4,00) Barselona (1,60)

18.30: (2,60) Sevilja (3,25) Betis (3,00)

21.00: (3,40) Sosijedad (3,20) Atletiko Madrid (2,40)

***kvote su podložne promenama



tagovi

Real MadridKilijan EmbapeViljarealPrimeraVinisijus Žunior

Obaveštavaj me

Real Madrid

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara