Da jednom bude u mundijalskom finalu: Vini za Endrika u 90+6, teksaška ekstaza najavila Kopa Ameriku

Vreme čitanja: 3min | ned. 09.06.24. | 05:41

Brazil trijumfovao protiv Meksika u utakmici gde se ishod tokom nadoknade menjao dva puta, atmosfera na tribinama najbolja je pozivnica za sve što nas čeka od 20. juna

Igraće se u Berlinu, Minhenu, Dortmundu, Gelzenkirhenu, Frankfurtu, Hamburgu i drugim gradovima Nemačke najkvalitetniji fudbal na svetu, sudariće se stratezi znalci prefinjenih strategija i voditi šahovske bitke za prevlast na Starom Kontinentu, ali će se hiljadama kilometara daleko od poprišta Evropskog prvenstva paralelno odvijati takmičenje koje mnogo više nalikuje onome što je u samoj biti sporta. Manje taktičkog kvaliteta, ali više izvorne životne strasti doneće nam Kopa Amerika, a delić onoga što nas čeka na turniru u SAD-u od 20. juna prikazali su fudbaleri Brazila i Meksika.

Uspeo je Selesao da trijumfuje 3:2 (1:0) uprkos šokantnom ispuštanju vođstva od 2:0 u trećem minutu nadoknade. Nije selektor Kanarinaca Dorival Žunior još stigao da zategne odbranu Brazila, ali ima veliku sreću da raspolaže nepresušnim talentom u napadu. Vinisijus Žunior je centrirao za Endrika, a tinejdžer je glavom neometan savladao golmana Gonzalesa u 90+6 za ekstazu one polovine stadiona u kampusu teksaškog univerziteta naklonjenu petostrukom prvaku sveta. Posle svega ostaje samo pitanje, ko može posle ovakvih mečeva da kaže da prijateljske mečeve treba poslati u zaborav po svaku cenu.

Izabrane vesti

Dao je Dorival priliku Atlantinom Edersonu i Portovom Evanilsonu da pred skoro 100.000 gledalaca prvi put osete čar igranja u zeleno-žutom dresu, a šansu je dobilo još nekolicina igrača sa nevelikim reprezentativnim iskustvom, poput Đironinog dvojca Savio-Jan Kouto, nekadašnje nade Mančester Junajteda Andreasa Pereire, bivšeg igrača Sevilje Giljermea Arane i nadolazaće zvezde svetskog fudbala Endrika.

Pomenuti Andreas Pereira je prisećanja radi baš u ovo doba godine 2015. briljirao na prvenstvu sveta za igrače do 20 godina na Novom Zelandu, ali je kroz karijeru pokazao mnogo manje od onoga što je nagoveštavao u tinejdžerskim danima. Nije postao zvezda Old Traforda, već igrač za osrednje premijerligaše, a sada se kao igrač Fulama izborio za Dorivalov poziv. Ekspresno je 29-godišnjak to iskoristio i posle pravovremenog ubacivanja pred gol Meksika krunisao solidnu klupsku sezonu na Krejven Kotidžu. Poveo je Brazil u petom minutu, a Andreas je dočekao svoj prvi gol u dresu seniorske selekcije.

Đironin Jan Kouto istakao je ozbiljnu kandidaturu za mesto startera u brazilskom timu na početku Kopa Amerike, uzimajući u obzir da je odigrao najveću ulogu u akciji nakon koje je povećano vođstvo na 2:0. Uradio je 22-godišnjak više od 80 odsto posla i uposlio Gabrijela Martinelija. Ofanzivac Arsenala jedva je dočekao da rutinski zakuca loptu u gol Sombrerosa.

Nije se mirio Meksiko s porazom, želeo je da desetinama hiljada svojih navijača na tribinama podari makar malo radosti. Ne samo da je uspeo u tome, već je zahvaljujući totalnoj ofanzivi uneo prvu ekstazu na teksaški stadion u trećem minutu nadoknade. Igrač UNAM Pumasa Giljermo Martines Ajala savladao je Alisona posle kornera i tako se nadovezao na pogodak saigrača Hulijana Kinjonesa. Sve je ukazivalo da će El Tri izbeći poraz, a onda se pojavio tandem Vini-Endrik i doneo pobedu Brazilu u šetom minutu nadoknade. Razgalila su dva mladića srca miliona navijača u domovini i sigurno im značajno podgrejali nade da će jednom gol iz saradnje pomenutog dvojca biti dovoljan za titulu svetskog prvaka.

Kopa Amerika startuje 20. juna, a do tad Brazil igra još jedan prijateljski susret (protiv SAD-a u noći sreda na četvrtak u 01.00), dok će Meksiko odmarati do prvog kola Kopa Amerike i susreta protiv Jamajke u noći između 22. i 23. juna.






tagovi

Fudbalska reprezentacija Brazilareprezentacija MeksikaPrijateljske utakmice

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara