Nemanja Gudelj (©MN Press)
Nemanja Gudelj (©MN Press)

Čovek od koga najviše zavisimo: Danas smo svi pomalo Nemanja Gudelj

Vreme čitanja: 3min | ned. 16.06.24. | 13:21

U Kataru smo sve golove primili kad fudbaler Sevilje nije bio na terenu, u Beču nas je podigao, u Stokholmu učvrstio... Može li takav da bude i protiv Engleske?

(Od izveštača Mozzart Sporta iz Nemačke)

Postoje atraktivniji i omiljeniji, većeg učinka i reputacije, mnogi su i skuplji, veliki broj ima navijačku naklonost pristalica naša dva najveća kluba, jer je prošao kroz Crvenu zvezdu ili Partizan, ali malo je značajnih fudblalera za igru i rezultate Srbije od – Nemanje Gudelja. Večito u drugom planu, ma trećem planu, a uvek u zamislima selektora, prvotimac Sevilje trebalo bi da bude od krucijalne važnosti za ishod meča u Gelzenkirhenu (21 čas, TV Arena Premium 1, RTS 1).

Izabrane vesti

Više je razloga takvom zaključku, iako će javnost prvo gledati ka napadačima, onda se nadati da odbrana neće biti popustljiva kao u kvalifikacijama. Negde između će se usidriti Gudelj, za zadatkom da ukoči Engleze, ako je to ikako moguće i donese nam ono što nam mahom nedostaje u eri Dragana Stojkovića. Stabilnost.

Gudelj zna kako se to radi i bude li reprizirao učinak sa Mundijala na premijernoj utakmici šampionata Evrope, Srbija ima čemu da se nada, iako i sami naši reprezentativci ističi da je protivnik favorit. Baš je Nemanja bio taj ključ koji je naša vrata držao pod katancem u Kataru. Sa njim na terenu nismo primili gol (!?), bez njega svih osam (!).

Potkrepljeno podacima: prtiv Brazila ga je Piksi držao u igri 57 minuta. Čim je izašao, 300 sekundi kasnije, Rišarlison je poentirao. Susret sa Kamerunom je presedeo na klupi i verovatno nam se ne bi desilo da primimo amaterske golove da je bio akter. Onda je protiv Švajcaraca kročio na teren u 55. minutu. Pre toga smo kapiturali triput.

Bez Gudelja u igri na turniru u Dohi bili smo 178 minuta. Za to vreme osam puta nam se tresla mreža. Sa njim je Srbija čvršća i to se vidi po podatku da je Vanja Milinković Savić ostao nesavladan u preostala 92 minuta!

(©MN Press)(©MN Press)

A to nije sve, jer i dva primera od ovog leta učvršćuju Gudeljov doprinos timu. U Beču je počeo kao jedan od četvorice u poslednjoj liniji i to se loše završilo, jer smo u prvih 13 minuta dvaput matirani, pride su nam Austrijanci lako ulazili u kazneni prostor. Onda je Piksi oromenio formaciju, zaigrao sa trojicom ispred golmana, oporavljenog prvotimca Sevilje pomerio u vezni red i odjednom ekipa Ralfa Rangnika nije bila opasna po naš gol. Primer iz Stokholma je, takođe, ilustrativan, jer smo protiv Švedske patili tokom prvog poluvremena i neprestano nam je pretila, da bi ulaskom Gudelja, početkom nastavka, naš tim postao stabilniji, mirniji, agresivniji, što je za posledicu imalo manje šansi rivala.

Postoji još jedna utakmica, iako je javnost zaboravlja, jer je iz sadašnje perspektive, kad vreme brzo teče i događaji se smenjuju kao na traci, bila „pre Hrista“. Ona u Norveškoj, u polufinalu baraža za plasman na minuli EURO, kad je Sergej Milinković Savić dao oba gola u pobedi 2:1, ali razlog što je SMS imao mogućnost da pokaže talenat, a nisu ga demonstrirali Erling Haland, Martin Edegard i Aleksandar Serlot leži baš u utisku da je 32-godišnji vezista bio uticajan na sredini terena.

Zato je njegova uloga protiv Engleza bitna taman koliko i odbrane Predraga Rajkovića (ako dođe do projektovane smene među stativama), golovi Aleksandra Mitrovića i(li) Dušana Vlahovića. Da ih spreči da se pojavljuju iz drugog plana i lako ulaze u završnu trećinu terena, gde su opasni. Nije slučajno i Ranko Stojić apostrofirao da nam je na premijer Grupe C potrebno više irgača koji razmišljaju kao „šestice“ kakav je Gudelj.

Bilo bi lepo kad bi ostatak tima sledio njegov primer. Da svi pomalo i ponekad, u fazama utakmice, budu Nemanja Gudelj. Bar da što duže odolevamo Englezima i tako razbuktamo nadu u iznenađenje.



tagovi

EURO 2024fudbalska reprezentacija Srbijereprezentacija EngleskeNemanja Gudelj

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara