Miloš Veljković, Marko Ivezić, Erhan Mašović i Andrej Ilić (©Reuters)
Miloš Veljković, Marko Ivezić, Erhan Mašović i Andrej Ilić (©Reuters)

Četiri Srbina u Bundesligi, a nijedan na terenu – svako iz svog razloga

Vreme čitanja: 4min | sub. 05.10.24. | 13:11

Da je situacija malo drugačija sva četvorica (Miloš Veljković, Erhan Mašović, Marko Ivezić i Andrej Ilić) bi zaigrali istovremeno, ove subote od 15.30 časova

Četvorica srpskih fudbalera trenutno nastupa u Bundesligi, Miloš Veljković, Erhan Mašović, Marko Ivezić i Andrej Ilić. Njuhovi timovi, Verder, Bohum, Holštajn Kil i Union Berlin igraju mečeve šestog kola nemačkog šampionata ove subote od 15.30 časova, a najverovatnije na terenu nećemo videti nijednog od njih. Barem ne u ulozi startera.

I to iz najrazličitijih razloga…

Izabrane vesti

Veljković je jedini koji generalno ne bi brinuo za status prvotimca da je zdrav. Međutim, između 1. i 2. kola je povredio ahilovu tetivu, od tada ne trenira sa ekipom i nije u konkurenciji za meč. Formu održava u teretani, ali još uvek niko u klubu iz Bremena ne može da kaže precizno kada ćemo ga ponovo gledati u zeleno-belom dresu.

Zapravo, ni da li ćemo.


15.30: (2,70) Verder (3,35) Frajburg (2,60)


Veljković ima gotovo status legende u Verderu, pošto je do sada odigrao čak 228 mečeva za zeleno-bele. Međutim, ugovor mu ističe na kraju sezone, a zasad nije bilo neke konkretnije priče o produžetku saradnje. Štaviše, poslednjeg dana prelaznog roka se čak pojavila informacija da će da pređe u Španiju, glasina se raširila brzinom šumskog požara pošto se nije pojavio na treningu tog dana, ali ispostavilo se samo da je na bolovanju zbog pomenute povrede.

Verder praktično ima još samo jednu priliku da zaradi na 29-godišnjem štoperu, ako ga proda u januaru. U slučaju da se opredeli za tu opciju, sve i da se Veljković oporavi ubrzo, verovatno neće imati više tako značajnu ulogu u timu i trener Ole Verner će uigravati defanzivu na koju bi mogao da računa i na proleće.

Drugi povremeni srpski reprezentativac, Erhan Mašović, zasad je sakupio pet nastupa ove sezone. U Kupu Nemačke u porazu od drugoligaša Regensburga (0:1) na terenu je proveo 77 minuta, dok je u prva četiri kola bio starter. Problem je što je Bohum prve tri utakmice sve izgubio, od RB Lajpciga (0:1), Borusije Menhengladbah (0:2) i Frajburga (1:2), pa je nervoza u timu bila ogromna.

Protiv Holštajn Kila u 4. kolu je moralo nešto da se promeni, da se crni niz prekine. Mašović je bio starter, ali je otvorio utakmicu slabo i trener Peter Cidler ga je izveo iz igre posle samo 16 minuta. Meč se završio rezultatom 2:2, posle čega je Cidler istakao da nije promenio Mašovića zbog povrede.

Nisam bio zadovoljan time kako je otvorio utakmicu. Previše se vukao po terenu, poslao previše loših, rizičnih dodavanja i izgledalo je kao da uopšte ne želi da igra“, objasnio je Cidler.


15.30: (3,20) Bohum (3,60) Volfzburg (2,30)


Ubrzo je postalo jasno zašto Mašović nije bio koncentrisan na toj utakmici. Ubrzo se vratio u Srbiju pošto mu se žena porađala i prošle nedelje je dobio ćerku. Preskočio je meč sa Borusijom Dortmund (2:4), a u Bohum se vratio tek na početku ove nedelje i od utorka je trenirao sa ekipom.

Erhan nedelju i po dana nije bio na treninzima posle ovog lepog događaja. Trenirao je opet sa nama, ali neće biti u protokolu za meč sa Volfzburgom“, kazao je Cidler pred današnji meč.

Prošle sezone je nekadašnji fudbaler Voždovca Marko Ivezić sa Holštajn Kilom izborio promociju u Bundesligu. U prva dva meča u sezoni je bio starter, u kupu protiv Ahena (3:2) je odigrao 76 minuta, dok je na prvenstvenoj premijeri protiv Hofenhajma (2:3) proveo na terenu svih 90 minuta. Međutim, posle toga ga je trener Marcel Rap preselio na klupu, odakle je gledao susrete sa Volfzburgom (0:2), Bajernom (1:6), Bohumom (2:2) i Ajntrahtom (2:4).

Ove subote će Holštajn Kil gostovati aktuelnom prvaku Bajer Leverkuzenu. Ivezić je među putnicima, ali moraćemo da sačekamo sam meč da bismo saznali da li će igrati ili će opet presedeti među rezervistima.


15.30: (1,10) Bajer Leverkuzen (11,0) Holštajn Kil (18,0)


I na kraju imamo najveću nepoznanicu među srpskim fudbalerima u Nemačkoj, ne samo za Nemce već i za srpske navijače, Andreja Ilića. Momak koji je slavu stekao igrajući za letonski RFS i norvešku Volerengu došao je u Union Berlin poslednjeg dana prelaznog roka na pozajmicu iz Lila.

Prvi znaci pokazuju da ga je nemački tim angažovao samo da bi imali još jednog napadača u rotaciji „za ne daj bože“, pošto Ilić još uvek nije dobio priliku da debituje. Štaviše, nije bio čak ni na klupi u prvenstvenim utakmicama sa Sankt Paulijem (1:0), RB Lajpcigom (0:0), Hofenhajmom (2:1) i Borusijom iz Menhengladbaha (0:1).


15.30: (3,45) Union Berlin (3,50) Borusija Dortmund (2,20)


Zato, u ovom trenutku deluje da je pogrešio što je insistirao na odlasku iz Lila, u kojem je takođe bio rezerva Džonatanu Dejvidu. Dugo je ovog leta trajala saga oko eventualnog transfera Kanađanina, da je on napustio Doge 24-godišnji Beograđanin bi dobio svoju šansu. Ovako, ostaje mu samo tih nekoliko minuta, koliko je odigrao u plej-ofu za Ligu šampiona protiv Slavije iz Praga, pre nego što je otišao na pozajmicu.

Union će danas ugostiti Borusiju iz Dortmunda. Kao i u slučaju Ivezića, moraćemo da sačekamo početak meča da bismo saznali da li će Ilić uopšte da se nađe konačno u protokolu. Sve u svemu, nije baš sjajna situacija sa srpskim fudbalerima u jednoj od liga petice...

BUNDESLIGA – 6. KOLO

Petak

Augzburg - Borusija Menhengladbah 2:1 (1:0)

/Šloterbek 39, Klod Moris 65 - Klajndinst 72/

Subota

15.30: (1,10) Bajer Leverkuzen (11,0) Holštajn Kil (18,0)

15.30: (3,20) Bohum (3,60) Volfzburg (2,30)

15.30: (3,45) Union Berlin (3,50) Borusija Dortmund (2,20)

15.30: (2,70) Verder (3,35) Frajburg (2,60)

18.30: (2,50) Sankt Pauli (3,45) Majnc (2,95)

Nedelja

15.30: (4,90) Hajdenhajm (3,60) RB Lajpcig (1,75)

17.30: (5,90) Ajntraht Frankfurt (4,20) Bajern Minhen (1,55)

19.30: (1,32) Štutgart (5,70) Hofenhajm (8,50)

***Kvote su podložne promenama



tagovi

BundesligaMiloš VeljkovićVerder BremenVerderErhan MašovićBohumMarko IvezićHolštajn KilAndrej IlićUnion Berlin

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara