Igor Matić, Siniša Dobrašinović i Barak Bahar (©Starsport)
Igor Matić, Siniša Dobrašinović i Barak Bahar (©Starsport)

Česte smene trenera u Mozzart Bet Superligi? Nismo za pohvalu, ali nismo ni najgori

Vreme čitanja: 8min | sre. 03.01.24. | 08:31

Otkaz Siniše Dobrašinovića bio je 16. među superligašima ove sezone

Otkaz, koji je Novi Pazar uručio Siniši Dobrašinoviću poslednjeg dana 2023. godine, privukao je pažnju većine ljubitelja fudbala u Srbiji. Tim pre jer su Novopazarci beležili sasvim dobre rezultate ove sezone u Mozzart Bet Superligi. Postao je Dobrašinović 16. trener u našem elitnom rangu koji je otpušten ove sezone. Zbog tog podatka su mnogi tada pomislili, pa i glasno izgovorili, da se takve stvari dešavaju u Srbiji i da bi fudbalski stratezi bili daleko manje ugroženi da su klubovi privatni. Međutim, da li je baš tako?

Dobrašinovićev otkaz bio je dobar povod da zavirimo malo preko granica, u komšijske zemlje. Držali smo se samo našeg regiona, od Slovenije i Mađarske do Grčke na jugu Balkana, te smo vrlo brzo videli da su manje-više svuda na ovom našem poluostrvu treneri lako promenjiva roba. Da, ima i gorih od srpskih superligaša.

Izabrane vesti

Matematika je jednostavna. Zbirno 30 trenera je ponelo epitet šefa stručnog štaba ove sezone, ako računamo Trajkovića dva puta, pošto se samo čeka da zvanično započne drugi mandat na klupi Radničkog iz Niša. Trajković je vodio Nišlije do 11. novembra, zamenio ga je Slavoljub Đorđević, a pred novu godinu zvanično se vratio Trajković.

Pored Dobrašinovića, posao nije zadržao do kraja godine ni Igor Matić. Njega je Čukarički smenio po završetku jesenje polusezone i sada je u potrazi za novim strategom, trećim od početka sezone. Dakle, dolazimo do toga da ćemo imati 32 trenera do početka prolećne polusezone, zakazane za polovinu februara. Ako još neki klub ne napravi rokadu… Spekulisalo se prethodnih dana i da je i Milan Milanović pre nekoliko dana napustio Radnik iz Surdulice, ali on je to kasnije demantovao.

Na prvi pogled zvuči baš loše, 32 trenera na 16 klubova. U proseku, svaki od superligaša je ove sezone imao po dva trenera, a tek smo na pola prvenstva. Međutim, ako taj isti prosek uporedimo sa regionom, vidimo da je to čak manje smenjenih trenera nego u Albaniji i Hrvatskoj, odnosno na nivou Bugarske i Rumunije. U tri od četiri te države klubovi su većinski privatizovani.

Bugari i Rumuni imaju u elitnom rangu po 16 klubova, baš kao i Mozzart Bet Superliga. U obe države od početka sezone radila su takođe po 32 trenera. Podsetimo, CSKA iz Sofije je smenila Sašu Ilića posle drugog kola, iako je on prošle sezone sa Armejcima do poslednjeg meča vodio borbu sa Ludogorecom za titulu. Levski iz Krumovgrada je u oktobru smenio Nemanju Miljanovića, trenera koji ga je proletos uveo u elitni rang. Prečesto su te smene šefova stručnih štabova preteške za objasniti i razumeti.

Saša Ilić (©Starsport)Saša Ilić (©Starsport)


U Bugarskoj, kao i u Srbiji, pet klubova još nije menjalo trenere ove sezone. Kod nas su to Partizan, Voždovac, Javor, IMT i TSC, s tim da je tim iz Bačke Topole umalo ostao bez Žarka Lazetića. Imao je njegov trener ponudu ruskog prvoligaša Sočija, nije želeo da ode pre kraja polusezone, a Rusi nisu imali strpljenja da ga čekaju.

Rumuni su izmenjali 32 trenera, ali čak devet klubova nije pravilo nikakve seče. Prosek čitavoj ligi je drastično pokvario Botošani, kojeg je barem na jednom meču ove sezone vodilo čak šest različitih stratega. Botošani je apsolutni rekorder po broju smena, ali klub je generalno i u ozbiljnim finansijskim problemima, poslednji je na tabeli i zaista nije dobar primer da pokaže kako većina rumunskih klubova posluje.

Najgori prosek ima Albanija, deset prvoligaša je ove sezone zbirno imalo 22 trenera. Dakle, 2,2 po klubu. Tamo tri ekipe imaju istog stručnjaka kao i na početku, a Partizani su vodila četvorica različitih.

Nisu mnogo bolji ni Hrvati, koji takođe imaju 10 klubova u najvišem rangu. Kod njih se smenio 21 trener, ni aktuelni šampion Dinamo iz Zagreba, ni lider Hajduk iz Splita nisu sa istim strategom kao letos, a jedino je u Lokomotivi iz Zagreba Silvijo Čabraja (zasad) preživeo sve seče.

U drugom rangu, sa prosekom od oko 1,8 trenera po klubu, nalaze se četiri lige – grčka, slovenačka, crnogorska i makedonska. I u tim državama je bilo ekstrema, Panatinaikos je pre nekoliko dana smenio Ivana Jovanovića, najuspešnijeg stručnjaka kojeg je imao u poslednjih 10 godina, dok se Sutjeska rastala sa Nenadom Brnovićem nedelju dana pre prvog kola u prvenstvu, posle blamaže na međunarodnoj sceni. Nikšićane je eliminisala Santa Koloma iz Andore u kvalifikacijama za Ligu konferencije, posle čega je došlo do smene.

Ivan Jovanović (©Starsport)Ivan Jovanović (©Starsport)


Temperament, manjak strpljenja i očekivanje momentalnih rezultata jednostavno krase mentalitet čitavog Balkana, nevezano za linije na političkim kartama. Kako u fudbalu, tako i u svim drugim sferama, prosečan Balkanac nema strpljenje za dugoročne planove. I kada većinski deo navijača postane nezadovoljan rezultatima, igrom ili nečim trećim, upravi je najlakše da smeni trenera. Sa tom, nezgodnom crtom ovog podneblja, nedavno se upoznao i izraelski trener Barak Bahar, kojeg je Crvena zvezda smenila posle samo šest meseci, iako ima potpisan trogodišnji ugovor i trebalo je da bude dugoročan projekat crveno-belih. Na njegovo mesto je doveden Vladan Milojević, najuspešniji strateg Zvezde 21. veka, ali budite sigurni da će i on da bude pod ogromnim pritiskom ako do kraja sezone ne uspe da prestigne Partizan na tabeli Mozzart Bet Superlige.

Potvrdu toga da je kratak fitilj ucrtan u genetski kod Balkanaca nekako možemo da nađemo baš u ovom istraživanju na primeru Mađara. Država iz našeg regiona, koja nije sa prostora Balkanskog poluostrva. Potpuno su Mađari drugačijeg mentaliteta i to se ogleda i u strpljenju prema trenerima.

Devet od 12 tamošnjih prvoligaša ima još uvek istog trenera kao na početku sezone. Prosek od 1,58 trenera po klubu čak i nije realan, pokvarila ga je Kišvarda. Zvanično, taj klub je promenio pet stratega. Sezonu je počeo sa našim Milošem Kruščićem, ali sa njim su se rastali 12. avgusta. Jedan meč je sa klupe vodio Mate Gerlički, vršilac dužnosti, a onda je imenovan Janoš Matjuš. Rezultati Kišvarde su bili loši, Matjuš je smenjen u novembru, a Felipe Matos je takođe vodio tim na jednom meču, pre imenovanja sadašnjeg šefa stručnog štaba Tomasa Fečka. Trenere su menjali još samo Ferencvaroš i Zalaegerseg.

Još jedan zanimljiv podatak, mađarskog prvoligaša Puškaš Akademiju isti šef vodi već četiri i po sezone. Zolt Hornjak je do trenutka pisanja ovog teksta nakupio četiri godine, šest meseci i jedan dan staža u klubu. Poređenja radi, ubedljivo najdugovečniji trener u Mozzart Bet Superligi je Žarko Lazetić, kojeg je TSC zaposlio 30. novembra 2021. godine. Niko drugi još nije proslavio godišnjicu na klupi, najbliži joj je Igor Duljaj, koji je preuzeo Partizan pre nešto više od 10 meseci. Ni u drugim državama sa liste nije situacija mnogo bolja.

Dakle, kada se podvuče crta, srpski fudbal nije najgore mesto za trenera. Nije ni najbolje, već je samo u proseku čitavog regiona, ili možda bolje reći – Balkana. Sad, da li je način razmišljanja i poslovanja ovdašnjih fudbalskih klubova ispravan ili ne, može se diskutovati. Postoje različiti načini da se zaštite treneri, poput tog da se uvedu ograničenja broja dozvoljenih promena na klupi po sezoni. No, to je već tema za sebe.

TRENERSKA VRTEŠKA U MOZZART BET SUPERLIGI SRBIJE

RADNIK SURDULICA

Zoran Ljubinković: 1. jul – 12. novembar

Milan Milanovič: 21. novembar – ?

RADNIČKI NIŠ

Nikola Trajković: 1. jul – 11. novembar

Slavoljub Đorđević: 15. novembar – 26. decembar

Nikola Trajković: 30. decembar - ?

RADNIČKI KRAGUJEVAC

Dejan Joksimović: Jul 2022 – 23. septembar

Feđa Dudić: 24. septembar - ?

VOJVODINA

Radoslav Batak: 26. februar – 8. avgust

Ranko Popović: 10. avgust – 27. decembar

Božidar Bandović: 28. decembar - ?

ŽELEZNIČAR PANČEVO

Predrag Rogan: 1. jul – 20. avgust

Aleksandar Linta: 22. avgust – 10. oktobar

Nenad Mijailović: 10. oktobar - ?

SPARTAK SUBOTICA

Aleksandar Keržakov: 16. jun – 13. novembar

Nenad Lalatović: 15. novembar - ?

MLADOST LUČANI

Igor Savić: 5. jun – 23. oktobar

Tomislav Sivić: 23. oktobar - ?

NAPREDAK KRUŠEVAC

Dragan Perišić: 21. februar – 24. oktobar

Vladimir Gaćinović: 1. novembar - ?

CRVENA ZVEZDA

Barak Bahar: 1. jul – 21. decembar

Vladan Milojević: 22. decembar - ?

ČUKARIČKI

Dušan Kerkez: Jul 2022 – 14. avgust

Igor Matić: 16. avgust – 26. decembar

?

NOVI PAZAR

Dragan Aničić: 5. jun – 22. avgust

Siniša Dobrašinović: 23. avgust – 31. decembar

?

VOŽDOVAC

Marko Savić: 21. jun - ?

JAVOR

Radovan Ćurčić: 6. jun - ?

PARTIZAN

Igor Duljaj: 1. mart - ?

IMT

Nebojša Jandrić: 13. april - ?

TSC BAČKA TOPOLA

Žarko Lazetić: Novembar 2021 - ?

--------------------------------------

PRESEK REGIONA

Albanija: 22 – 10 – 2,20

Hrvatska: 21 – 10 – 2,10

Srbija: 32 – 16 – 2,00 trenera po klubu

Bugarska: 32 – 16 – 2,00

Rumunija: 32 – 16 – 2,00

Grčka: 26 – 14 – 1,86

Makedonija: 22 - 12 – 1,83

Slovenija: 18 – 10 – 1,80

Crna Gora: 18 - 10 - 1,80

Mađarska: 19 – 12 – 1,58

Napomena: država, broj trenera, broj klubova, prosek

--------------------------------------

BROJ TRENERA U SEZONI 2023/2024

BUGARSKA

4 - Pirin Blagoevgrad

3 – Slavija Sofija, Botev Plovdiv, Etar

2 – Ludogorec, Beroe, CSKA 1948, Lokomotiva Sofija, Botev Vraca, CSKA Sofija, Levski Krumovgrad

1 – Černo More Varna, Levski Sofija, Hebar, Arda, Lokomotiva Plovdiv

Trener sa najdužim stažom: Aleksandar Tomaš (Lokomotiva) – Godinu dana, osam meseci i 21 dan

RUMUNIJA

6 – Botošani

5 – Univerzitatea Krajova 1948

4 – Univerzitatea Krajova

2 – Univerzitatea Kluž, Sepsi, Rapid Bukurešt, Dinamo Bukurešt

1 – Petrolul, UTA Arad, FCSB, Politehnika Jaši, Ocelul, Voluntari, Farul, Kluž, Hermanštat

Trener sa najdužim stažom: Georgi Hadži (Farul) – Dve godine, šest meseci i 11 dana

HRVATSKA

3 – Rijeka, Rudeš

2 – Gorica, Slaven Belupo, Hajduk Split, Istra, Dinamo Zagreb, Varaždin, Osijek

1 – Lokomotiva Zagreb

Trener sa najdužim stažom: Silvijo Čabraja (Lokomotiva) – Dve godine, šest meseci i 24 dana

ALBANIJA

4 – Partizani

3 – Laci, Dinamo Tbilisi, Vlaznija

2 – Kukeši, Teuta, Tirana

1 – Egnatija, Skenderbeg, Erzeni

Trener sa najdužim stažom: Ivan Gvozdenović (Skenderbeg) – Jedna godina, jedan mesec i šest dana

MAĐARSKA

5 – Kišvarda

3 – Ferencvaroš

2 – Zalaegerseg

1 – Mezokovešd, Fehervar, Ujpešt, Debrecin, Puškaš Akademija, Kečkemet, Diosđer, MTK Budimpešta, Pakši

Trener sa najdužim stažom: Zolt Hornjak (Puškaš Akademija) – Četiri godine, šest meseci i jedan dan

GRČKA

3 – Kifisija, OFI Krit, Atromitos

2 – PAS Janjina, Olimpijakos, Panatinaikos, Volos, Panetolikos, Aris

1 – PAS Lamija, Asteras, Panseraikos, AEK Atina, PAOK

Trener sa najdužim stažom: Razvan Lučesku (PAOK) – Dve godine, šest meseci i jedan dan

CRNA GORA

3 – Sutjeska

2 – Mladost Donja Gorica, OFK Petrovac, Arsenal Tivat, Dečić, Jezero, Budućnost Podgorica

1 – Rudar Pljevlja, Mornar, Jedinstvo Bijelo Polje

Trener sa najdužim stažom: Vuko Bogavac (Jedinstvo) – Dve godine, šest meseci i jedan dan

MAKEDONIJA

3 – Brera, Rabotnički, Vardar

2 – Gostivar, Makedonija Đorče Petrov, Škupi, Sileks

1 – Tikveš, Voska Sport, Škendija, Struga, Bregalnica

Trener sa najdužim stažom: Đorđi Mojsov (Tikveš) – Jedna godina, tri meseca i 26 dana

BOSNA I HERCEGOVINA

3 – Željezničar, Igman

2 – Zrinjski, Široki Brijeg, Sarajevo, Gabela, Posušje, Zvijezda, Velež

1 – Tuzla Siti, Borac Banjaluka, Sloga

Trener sa najdužim stažom: Vinko Marinović (Borac) – Jedna godina, četiri meseci i četiri dana

SLOVENIJA

3 – Koper, Celje

2 – Mura, Domžale, Maribor, Olimpija Ljubljana

1 – Rogoška, Aluminij, Bravo, Radomlje

Trener sa najdužim stažom: Robert Pevnik (Aluminij) – Jedna godina, devet meseci i 13 dana


tagovi

Superliga SrbijeMozzart Bet SuperligaFK Crvena zvezdaFK PartizanMađarska 1Bugarska 1Hrvatska 1Crna Gora 1BiH 1BotošaniRumunija 1Kišvarda

Obaveštavaj me

FK Crvena zvezda
FK Partizan

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara