Ćavi (©Reuters)
Ćavi (©Reuters)

Ćavijeva ideja da pojača četiri pozicije, jedno pojačanje (već) dogovoreno

Vreme čitanja: 4min | pon. 06.05.24. | 08:53

Deko i Laporta nemaju ništa protiv, ako finansijski fer-plej to dozvoli

Posle šamarčine od Đirone, Ćavi Ernandes je izašao pred novinare i rekao da “mnogo toga mora da se menja za narednu sezonu“. Rekao je da će razgovarati sa Dekom i Đoanom Laportom, kako bi zajedničkim snagama napravili plan za leto.

Odluka nekadašnjeg kapitena da ipak ostane na klupi Barselone daje određeni komoditet klubu da ne mora da razmišlja i o novom šefu struke, već da fokus budu samo na jačanju redova na terenu.

Izabrane vesti

Katalonski Mundo Deportivo piše da je Ćavijeva ideja da se tokom leta pojačaju četiri pozicije, a da vodeći dvojac kluba nema ništa protiv da se to desi, samo ako finanijski fer-plej (FFP) to dozvoli.

Barselona bi u narednim sedmicama trebalo da dobije konačno razjašnjenje oko FFP statusa za naredno leto, odnosno da li će moći da potroši onoliko koliko i zaradi. Naravno, mnogo toga zavisi i od toga koga će i za koliko Barsa uspeti da proda igrače koji su višak, jer ono što se planira za dovođenje nije jeftino...

Ćavi želi da konačno angažuje naslednike za Serhija Busketsa i Usmana Dembelea, čiji odlasci nisu pokriveni. Uz to, Gavija čeka duga pauza zbog kidanja prednjeg ukrštenog ligamenta, pa i na to treba da se misli... Ideja mladog trenera je da dovede dvojicu u veznom redu, zadnjeg i centralnog veznog, te levo krilo i napadača.

Jedno pojačanje je već dogovoreno. U pitanju je Gvido Rodriges iz Betisa. On stiže kao slobodan igrač pošto mu ističe ugovor. Barsa ga duže vreme drži na radaru, a drugi katalonski list Sport piše da je konačni dogovor oko transfera postignut. Argentinac je bio jedna od Ćavijevih opcija i prošlkog leta, ali su u klubu sačekali da sačekaju još godinu dana kako ne bi morali da plaćaju obeštećenje.

E, sad, on dolazi umesto Oriola Romeua sa kojim će Barselona da se raziđe na leto. I, što je najvažnije, njegov potpis se ne kosi sa dovođenjem defanzivnog veziste top klase. Ćavijeve želje su Jozua Kimih iz Bajerna i Martin Zubimendi iz Real Sosijedada.

Nemac je Ćavijeva tiha patnja još od prošlog leta, čak je i obavio razgovor sa njegovim agentima. On ima još godinu dana ugovora sa Bajernom, a navodno bi voleo da se njegova budućnost razreši pre 14. juna, kada počinje Euro.

Kimih bi mogao da ode ovog leta za razumnu sumu novca, baš kao što je to bio slučaj sa Robertom Levandovskim, s tim da još čeka da vidi ko će biti uopšte Bajernov trener naredne sezone i da li želi uopšte sa njim da razgovara o produžetku saradnje. Sa druge strane Zubimendija prati nekoliko engleskih klubova. On sa Sosijedadom ima ugovor do juna 2027. godine, a izlazna klauzula mu je 60.000.000 evra. Prošlog leta odbio je da napusti klub jer je sanjao da sa istim zaigra u Ligi šampiona. Pošto je taj san ostvario, sada je spreman za naredni korak, a njegova želja je upravo Premijer liga.

Situacija na levom krilu je takođe kritična. Feran Tores nije ispunio očekivanja i Ćavi više nema strpljenja pa želi da dovede nekog ko tu poziciju može da pokrije bolje. Dve su opcije – Dani Olmo i Niko Vilijams. Cena za prvog je 60.000.000, za drugog 50.000.000 evra.

Sa Olmom Barselona bi dobila još jednu opciju iza napadača, ali bi to sve opet zavisilo od toga ko će otići iz Katalonije ovog leta. Vilijams je odigrao neke sjajne utakmice za Atletik Bilbao i doneo mu trofej u nacionalnom kupu posle 40 godina. Poput Zubimendija, kada je jedan dečački san ostvario, može da razmišlja o narednim koracima.

U igri je uvek i Bernardo Silva. Ali, to je ideja za poziciju iza napadača. Njega je Ćavi želeo i prošlog leta, nije se dogodilo, a Mančester Siti navodno za njegov izlazni transfer traži blizu 60.000.000 evra. Da li je možda ovog leta realnije da Španac obuče dres katalonskog giganta? Teško, ali mnogo toga zavisi i od Sitijevih planova za leto, odnosno da li će i koliko Pep da renovira tim.  

Za kraj ostaje napadač. Ta pozicija nije nužno obavezna da se osveži, ali činjenica je da Barsi nedostaje baruta napred. Iz tog razloga klubu je potreban još jedan ‘ubica’, ali opet ostaje pitanje šta će biti sa Levandovskim.

Poljak krajem avgusta puni 36 godina i svima je jasno da treba razmišljati o nasledniku. To je trebalo da bude Vitor Roke, ali se oko njega se digla prašina iz pogrešnih razloga. On je navodno nezadovoljan svojim statusom i pre svega ljut je na Ćavija jer nemaju apsolutno nikakvu komunikaciju, pa mu nije jasno zašto je doveden šest meseci pre dogovorenog roka. Čak je i devojka 19-godišnjeg Brazilca napala Ćavija na mrežama posle Đirone, pa onda povukla status...

Kako bilo, ovog leta bi moglo da bude prometno u Barseloni. Pre svega, da vidimo hoće li klub uopšte imati para da ispuni treneru sve želje, ili će opet morati da se vodi idejom potpisivanja slobodnih igrača.


tagovi

ĆaviDekoĐoan LaportaGvido RodrigezMartin ZubimendiDžošua KimihDani OlmoNiko VilijamsDavid SilvaLetnji prelazni rok 2024

Obaveštavaj me

Barselona

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara