Dušan Vlahović i Dejan Stanković u italijanskoj sportskoj štampi
Dušan Vlahović i Dejan Stanković u italijanskoj sportskoj štampi

Buongiorno Italia: Vlahović na postolju golgetera Milenijalsa, Stanković motivisan kao zmaj

Vreme čitanja: 8min | uto. 16.02.21. | 12:46

Rosoneri usmereni pre svega na gradski derbi sa Interom

(Od dopisnika MOZZART Sporta iz Rima

Pripremanje atmosfere za derbi Milan – Inter i najave mečeva Lige šampiona i Lige Evrope su glavne priče u italijanskoj sportskoj štampi. Prenosi se i poziv igrača Lacija, Sergeja Milinkovića Savića i Čira Imobilea na podizanje glave posle poraza od Intera kao i najava promena uNapolijevom timu sa povratkom u pogon centarfora Viktora Osimena i veziste Fabijana Ruiza. Korijere posvećuje celu stranu Dušanu Vlahoviću, trećem najeefikasnijem “milenijalsu” u pet najjačih evropskih liga, a Tutosport Dejanu Stankoviću koji, kako ga je predstavio torinski dnevnik, predvodi tim koji je izgubio samo jednu utakmicu u ovoj sezoni. 

Izabrane vesti

 

LA GAZZETTA DELLO SPORT 

Milano čeka Derbi dela MadoninaMilano čeka Derbi dela Madonina

Gazeta je več počela da priprema atmosferu za veliki okršaj Milana i Intera, koji je na programu u nedelju u 15 časova na San Siru. “Derbi nad derbijima”, definicija je upotrebljena na prvoj strani za okršaj dva milanska kluba sa Nikoloom Barelom i Điđom Donarumom u ulozi protagonista. “Od Barele do Donarume, na San Siru će biti revija italijanskih fudbalskih dragulja”, ističe Gazeta da u redovima Nerazura i Rosonera igra serija standardnih ili potencijalnih reprezentativaca Italije, od Barele, Bastonija, Galjardinija, Darmjana i D’Ambrozija do Romanjolija, Donaruma, Kalabrije, Tonalija

Na drugoj i trećoj strani analizirajući aktuelni momenat u dva tabora Gazeta zaključujue da je Inter favorit. “Nerazuri bilduju mišiće na prvom mestu, Rosoneri pripremaju povratak na čelo tabele”, naslov je teksta u kome se kaže da Antonio Konte vodi tim koji ima najveće adute da osvoji skudeto dok Milan mora da pruža maksimum na svakoj utakmici da bi ostao u trci za šampionsku titulu i pored toga što ima Zlatana Ibrahimovića

Na Interovoj strani je gol-razlika koja je posledica drastičnog poboljšanja forme i kohezije odbrambene linije. Sledeća komparativna prednost je “otkrivanje” Kristijana Eriksena koji donosi maštovitost, nepredvidivost i vertikalizaciju igre Nerazura. Najveće iznenađenje je Ivan Perišić koji “glumi” Samjuela Etoa iz godine Triplete, žrtvujući se za dobrobit tima. 

(2,10) Barselona (3,45) Pari Sen Žermen (3,50)

Za Milan se kaže da bi poraz od Specije mogao da bude, na srednji i dugi rok, pozitivna stvar za Rosonere ako posluži kao “budilnik” za igrače Stefana Piolija i primer kako ne treba ući i odigrati jednu prvenstvenu utakmicu. Za Milan je od fundamentalnog značaja da se Ismael Benaser i Hakan Čalhanoglu vrate u vrhunsku formu, a Frank Kesi povrati snagu. Kao veliki plus za Milan uzima se Zlatan Ibrahimović i njegova nepresušna volja da se takmiči i pobeđuje. Nije slučajno da se Zlatan apostrofira kao “čovek derbija”, a da će u nedelju biti trostruko motivisan: pobeda, prvo mesto na tabeli i da prestigne na listi strelaca Romelua Lukakua

Velika polemika, ne samo na stranicama Gazete, već i u drugim medijima se vodi oko učešća Ibrahimovića na Festivalu Sanremo. Ulje na vatru je dolio Fabio Kapelo koji je bio kao i uvek direktan. Po don Fabiju, Zlatan ne treba da ide na Sanremo, tim pre što sve statistike pokazuju da je ključni igrač Rosonera. Ibra je postigao 14 golova u Serij A, više nego Leao, Rebić, Salemakers, Čalhanoglu, Dijaz i Kastiljeho zajedno. 

Promene u Napoliju. Gatuzo traži preokret. Osimhen i Fabijan Ruiz spremni. Lozano u autu mesec dana”, piše Gazeta da će trener Azura u očekivanju povratka Kalidua Kulibalija i Kostasa Manolasa moći da računa na Nigerijca i Španca koji su, konačno, iza sebe ostavili povrede i kovid-19. Jedina loša vest je gubitak Meksikanca koji će morati da odsustvuje najmanje četiri nedelje. 

 

CORRIERE DELLO SPORT

 

Sergej i Čiro ne odustajuSergej i Čiro ne odustaju

Sergej Milinković Savić i Čiro Imobile dočekuju ovog jutra čitaoce Korijerea na prvoj strani uz poruku njihovim saigračima i navijačima: “Lacio, glavu gore”. Osim poziva najboljih igrača Nebeskoplavih da se ne klone duhom posle poraza od Intera prošle nedelje, Korijere detaljno analizira i “rupe” u odbrani Inzagijevog tima koje su bile prilično evidentne na San Siru.

Odbrana Lacija je glavni Inzagijev problem” naslov je teksta u kome se ističe da je Simone Inzagi morao često da menja defanzivnu trojku: na 30 utakmica je isprobano čak 14 različitih kombinacija odbrambene linije Nebeskoplavih. “Sa Luisom Felipeom, Ačerbijem i Raduom, Lacio je primio samo četiri gola i nije izgubio nijedan meč. Na nesreću rimskog kluba njih trojica su samo sedam puta igrali zajedno”, podvlači Korijere. Tako se dolazi do otvorene kritike upućene predsedniku Klaudiju Lotitu i sportskom direktoru Igliju Tareu koji i pored eksplicitnih Inzagijevih zahteva da dovedu defanzivce na nivou ambicija kluba nisu reagovali adekvatno ni blagovremeno. Povratak Veslija Huta i dovođenje Matea Musakja apsolutno nisu odgovarajuća rešenja za poslednju Lacijevu liniju.

U drugom tekstu o Laciju se navodi da će Radu preskočiti, zbog povrede, i meč sa Sampdorijom na Olimpiku, a da se u Formelu nadaju da će se oporaviti na vreme za sudar sa Bajernom u Ligi šampiona. U Laciju su zabrinuti i zbog moguće suspenzije Manuela Lacarija koji je na meču sa Interom koristio uvredljive reči i izraze koje je čuo četvrti sudija Aurelijano

Španski trg” ističe Korijere da Španci imaju sve važniju ulogu u timu Rome. Viljar je postao standardni prvotimac i dobio je poziv u nacionalnu selekciju, Pau Lopez je povratio status prvog golmana, Pedro se vratio posle povrede golom protiv Udinezea, a Borha Majoral je počeo poslednja tri meča Đalorosih kao starter. 

Viljar, sve što šutne je zlato”, slikovit je naslov za članak u kome se svedoči o velikom napretku španskog fudbalera. Viljarova evolucija u velikog igrača sredine terena izgleda nezaustavljiva, ističe Korijere i dodaje da je poboljšao sve parametre u igri: kvalitet pasova, pojednostavljivanje igre, fizička kondicija. “Poziv u reprezentaciju i interesovanje Barselone” logična su posledica zaključuje rimski dnevnik. 

(2,80) Lajpcig (3,35) Liverpul (2,50)

U drugom tekstu posvećenom Romi se najavljuje povratak Edina Džeka kao startera u tim Đalorosih protiv Brage u Ligi Evrope i tvrdi se da se odnosi centarfora, trenera i klupske uprave polako vraćaju u normalu. Takođe se predviđa da Paulo Fonseka neće izvršiti veliku rotaciju igrača, odnosno da će samo par stalnih startera dobiti poštedu. Malu zabrinutost u Trigoriji budi Ibanjezova povreda, tim pre što su već van stroja Maraš Kumbula i Kris Smoling

Konte i Inter na dobitku”, konstatuje u analizi Korijere da će Nerazuri biti u povlašćenom položaju u u sledećih par nedelja jer neće morati da igraju utakmice u evropskim takmičenjima i moći će da se koncentrišu na šampionat. Rimski dnevnik navodi miilanski derbi kao eklatantan primer: Konte će na miru raditi preko cele nedelje sa svojim fudbalerima na pripremi meča, dok će Rosoneri morati da putuju u Beograd odakle će se vratiti u noći između četvrtka i petka i praktično će moći da odrade samo jedan trening, kako treba, pred sudar sa Nerazurima. 

U tekstu na unutrašnjim stranama se podseća da je tajna Konteovih prvih šampionskih titula u Juventusu i Čelsiju bila mogućnost da radi preko cele nedelje, bez obaveze da razmišlja o kup takmičenjima. “Serija A nije odvano bila tako zanimljiva: sedam klubova u 10 bodova Međutim, sa povratkom evropskih takmičenja, postoji samo jedna konstanta: eliminacija Intera se vraća kao pozitivni bumerang u završnici prvenstva”, zapaža Korijere

Bomber Vlahović ima monopol”, piše Korijere da srpski centarfor drži ceo napad Fjorentine na svojim leđima i da u novoj 2021. godini, praktično samo on postiže golove za Ljubičaste. “Vlahović je u potpunosti opravdao poverenje koje mu je ukazao Prandeli, ne samo zbog postignutih golova, više od trećine koje je dala Fjorentina, već i zbog doprinosa u ostalim segmentima igre”, piše Korijere. List podvlači da je među “milenijalsima” u pet najjačih evropskih liga Vlahović na trećem mestu po broju postignutih golova: samo su Erling Haland i Mojze Kin bolji od njega sa 15 odnosno 10 pogodaka. Na kraju se napominje da Vlahović ne zaboravlja ni svoju reprezentaciju i da ima veliku ambiciju da postane standardni provotimac u dresu Srbije. 

 

TUTTOSPORT 

Korona plaši JuveKorona plaši Juve

Juve i kovid Liga šampiona”, stavlja pod reflektora torinski dnevnik činjenicu da će Bjankoneri stići danas u Porto, grad koji je propatio mnogo zbog pandemije koronavirusa i da će zbog toga igrači Stare dame biti blindirani u hotelu sve do početka meča. List izveštava da stižu pozitivni signali od Paula Dibale i da bi Argentinac mogao da odigra par desetina minuta u drugom poluvremenu dok će Huan Kvadrado morati da odsustvuje sa terena par nedelja, tek za deset dana će se znati precizno koliko će pauza trajati. 

Juve u paklu kovida”, ne krije italijaski list zabrinutost zbog veoma alarmantne epidemiološke situacije u portugalskom gradu. Uprava Juventusa i trener Andrea Pirlo su odlučili da promene kompletno program i otkažu trening na Dragau pred meč. Igrači i stručni štab će sve vreme biti izolovani, bez kontakata sa drugim licima koji nisu deo grupe, kako bi se smanjio na najmanju moguću meru rizik od zaraze. 

Lautaro je spreman za produžetak ugovora do 2024. godine”, tvrdi Tutosport da je Argentinac odustao od ideje da se preseli u Barselonu i da sada ima nameru da ostane dugo u Interu, toliko da će pristati i da se poništi klauzula iz njegovog ugovora sa Nerazurima fiksirana na 110.000.000 evra. 

Mandžukić, čukni da vidimo da si tu”, najavljuje torinski dnevnik da će pojačanje Milana u zimskom prelaznom roku dobiti šansu da zaigra od prvog minuta protiv Crvene Zvezde u osmini finala Lige Evrope. List podseća da je Mario odigrao poslednji meč u Ligi Evrope pre 11 godina, ali i da ima impresivan učinak u evropskim takmičenjima 32 gola na 93 utakmice. Tutosport tvrdi da će Pioli primeniti limitiranu rotaciju imajući u vidi derbi sa Interom u nedelju. U svakom slučaju, Donaruma i Teo Ernandez bi trebalo da budu sigurno na terenu, Dalot i Kalabrija će podeliti minutažu na desnom beku, dok će Tomori odmeniti Kjera ili Romanjolija. Na sredini terena Kesi će predahnuti, biće na klupi, a u napadu se još uvek ne zna da li će Ibrahimović igrati od početka ili ne. Sve zavisi od Zlatanove odluke. 

Motivisan kao Zmaj”, posvećuje Tutosport celu stranu Dejanu Stankoviću upotrebljavajući jedan od njegovih nadimaka “Drago” (Zmaj) dok je nosio dres Intera. U tekstu se kaže da je Stanković silno motivisan i da je za njega meč sa Milanom kao derbi. List ističe da je Zvezda tim koji uliva strahopoštovanje i na evropskom planu budući da je izgubila samo jednu utakmicu u ovoj sezoni, od Hofenhajma na startu Lige Evrope. 

Piše: Željko PANTELIĆ 


tagovi

Buongiorno ItaliaDušan VlahovićDejan Stanković

Obaveštavaj me

Milan
Inter
Juventus
Lacio

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara