Buongiorno Italia: Škrinijar simbol otpora, ne samo Intera - već cele Serije A!

Vreme čitanja: 7min | pet. 19.08.22. | 12:41

Fudbal nije samo sport, to znamo odavno, i koliko god je sa sportske strane nelogično prodati Slovaka, sa poslovne tačke gledišta bi još manje opravdano propustiti priliku da se inkasira tako velika suma novca

(Od dopisnika MOZZART Sporta iz Rima)

Pitanje budućnosti Milan Škrinjara je prevazišlo Inter. Ostanak slovačkog defanzivca u Interu se transformisao u probu ozbiljnosti i kredibilnosti Serije A na evropskoj fudbalskoj pozornici. Nerazuri posle prodaje Pinamontija i Kazadeija nisu primorani da prodaju nijednog od svojih fudbalera, pogotovo onih od kojih najviše zavise ambicije tima Simonea Inzagija (skudeto plus četvrtina finala Lige šampiona).

Izabrane vesti

Bepe Marota i Pjero Auzilio su do tančina objasnili stanje u klubu kineskim vlasnicima, kako ekonomske tako i sportske aspekte. Prema informacijama koje su procurile postignut je dogovor da samo u slučaju apsurdne ili bezobrazno velike ponude za Škrinjara, Slovak će biti prodat. U prevodu to znači da 70 miliona evra koliko je Inter tražio kada je mislio da zatvori paralelno priču sa Bremerom za 25-30 miliona evra, nisu više dovoljni.

Podsetimo, na početku prelaznog roka iz PSŽ-a su gotovo svakodnevno kontaktirali Inter oko Škrinjara na bazi ponuđenih 50.000.000 evra. Polovinom jula Kampos i njegovi saradnici su bukvalno nestali, niti su se javljali niti su odgovarali na pozive. Zbog njihovog ponašanja, odnosno možda i naivnog verovanja da će podići cenu barem na 60 miliona evra, Inter je propustio priliku da uzme Bremera, to jest Juventus je zahvaljujući prodaji De Lihta preduhitrio večitog rivala.

Dakle, da bi PSŽ mogao da uzme Škrinjara mora da stavi na sto barem 80-90.000.000 evra. U Interu su svesni da na tržištu više nema defanzivaca koji bi mogli adekvatno da zamene Škrinjara, ali pred takvom lavinom evra je nemoguće odoleti. Fudbal nije samo sport, to znamo odavno, i koliko god je sa sportske strane nelogično prodati Škrinjara, sa poslovne tačke gledišta bi još više bilo neopravdano propustiti priliku da se inkasira tako velike suma novca.

Sledeći aspekt, koji ne treba zapostaviti, je status i imidž Serije A. Prodaja De Lihta, Kulibalija i Škrinjara u jednom prelaznom roku, u tri različita šampionata, bi bio snažan i nizak udarac za Kalčo. Zato pitanje Škrinjara nadilazi Interove okvire.

Paralelno, Inter radi na dovođenju novog defanzivca koji bi trebalo da popuni upražnjeno mesto sa odlaskom Ranokije. Akanždi je i dalje prvi izbor Nerazura i priča sa Borusijom Dortmund nije završena, Ačerbi je sigurna alternativa ako sve ostale piste propadnu a u poslednja 24 sata je isplivalo na površinu ime Čalobe iz Čelsija. On bi mogao da dođa na pozajmicu sa pravom otkupa.

KAPELO PORUČUJE PIOLIJU: BUDI KAO JA

Fabio Kapelo je pozvao i ohrabrio Stefana Piolija da krene njegovim stopama i da posle gotovo tri decenije donese Milanu dva vezana skudeta. Kapelo je bio poslednji kormilar Milana koji je vezao ne samo dve već tri titule prvaka Italije .

Iskusni stručnjak smatra da je tajna Piolijevog uspeha izgrađeni odnos sa igračima i činjenica da je uspeo da ih ubedi da ga bespogovorno prate, što je po Kapelu, jedan od ključnih detalja u stvaranju šampionskog tima. Takođe, don Fabio je pohvalio rad Maldinija, uključujući i odluku da se dobar deo budžeta za pojačanja uloži u dovođenje Šarla de Ketelara.

U Milanelu su ozbiljno shvatili sirene iz Liverpula za Ismeala Benasera i tandem Maldini-Masara je već kontaktirao agente alžirskog reprezentativca kako bi produžili ugovor koji ističe za dve godine. Benaseru će biti ponuđeno povećanje plate na najmanje 3.500.000 evra i ona bi se povećavala iz godine u godinu zajedno sa bonusima.

LОTITO SPREMIO PONUDU ZA MILINKOVIĆ SAVIĆA

Predsednik Lacija Klaudio Lotito ne sedi skrštenih ruku. Na adresu kluba nisu stigle zadovoljavajuće ponude za Sergeja Milinković Savića i gazda Nebeskoplavih želi da anticipira sledeće korake i da obezbedi ostanak srpskog asa barem do kraja tek započete sezone.

Naime, u Formelu spremaju novi ugovor za Sergeja jer su svesni da bi vitrina Mundijala u Kataru mogla da ih liši već u januaru najboljeg igrača uz Čira Imobilea. U tom kontekstu se formuliše ponuda koja bi predviđala platu od četiri miliona evra plus bonusi, to jest kao Imobileova, i raskidnu klauzulu koja bi važila samo tokom letnjeg prelaznog roka.

Dve strane, Lotito i Milinkovićev menadžer Mateja Kežman će se najverovatnije sresti u septembru, kada bude zatvoren prelazni rok i i porazgovarati o svim mogućim opcijama. Nije tajna da ima sve više onih koji priželjkuju da Sergej ostane do kraja karijere u Laciju i postane njegov barjak, igrač-simbol za sva vremena.

U međuvremenu, broj godišnjih pretplatnika za utakmice Lacija se popeo na 24.917 što je najbolji rezultat u poslednjih 13 godina.

PREMIJER ROMA

Gledajući startnu postavu Rome i igrače koji su došli u poslednjih godinu dana nedvosmisleno se vidi da je Žoze Murinjo stigao u Večni grad posle velikog broja godina provedenih u Premijer ligi. Osim Krisa Smolinga koji je stigao u Formelo pre Murinja, posle dolaska Portugalca u redove Rome su stigli igrači koji imaju veoma dugo i kvalitetno iskustvo u najjačem klupskom šampionatu na planeti, od golmana Rui Patrisija preko Vajnalduma i Matića na sredini terena do centarfora Abrahama. Praktično polovina vrlo izvesna startne postave Rome nosi etiketu Premijer lige.

Izbor Murinja nije slučajan. Reč je o igračima koji su naviknuti na veliki broj utakmica sa visokim intenzitetom i pobedničkim ambcijama. Sve su to karakteristike koje su nedostajale prethodnih godina rirmsom klubu.

Istovremeno, Murinjo je imao važan razgovor sa Andreom Belotijem. Uspeo je da ubedi bivšeg kapitana Torina da sačeka još koji dan. Beloti je poslušao Žozea i odbio je ponudu Galatasaraja i sada čeka da Roma završi poslove oko slanja na pozajmicu Šomurodova i da proda Feliksa za koga ima par klubova koji su spremni da ulože koji milion evra.

JUVE NE ODUSTAJE OD ARNAUTOVIĆA

Kao što smo već pisali pregovori oko transfera Memfisa Depaja su se iskomplikovali na nekoliko nivoa od kojih je nejnepovoljniji po Juventus prilika Barselone da proda Obemejanga Čelsiju. U takvom razvoju događaja Barsa bi skinula sa transfer liste Depaja i zadržala ga na Kamp Nou.

Svesni takvog scenarija rukovodioci Stare dame su ponovo krenuli u obrađivanje Bolonje da ima proda Marka Arnautovića. Austrijski Srbin je prvi izbor u Kontinasi a alternative su mu Arkadijuš Milik i Antoni Marsijal.

Adrijen Rabio će biti reintegrisan u tim Juventusa, između ostalog i zato što je Pogba povređen, Zakarija rovit a ponovo zaljubljeni Alegri (ima novu verenicu) ne uzda se mnogo u mlade snage na raspolaganju (Fađoli, Mireti). Francuz je silno motivisan i pored kampanje koja se vodi protiv njega i mame Veronik s obzirom na to da francuski selektor Dešan računa na njega imajući u vidu povredu kolena Pogbe i nestabilnost Kontea u poslednje vreme.

I kad već pomenusmo Pogbu, završen je prvi deo terapije i sad sledi drugi koji bi trabalo da traje oko deset dana posle kojeg bi Pol trebalo da počne da radi sa loptom. Ako sve bude išlo bez problema, Pogba bi mogao da se vrati na teren polovinom septembra.

LIFTING NAPOLIJA

Predsednik Aurelio de Laurentis je uspeo u svojoj nameri da podmladi tim Napolija i da smanje drastično, više od četvrtine, ukupni iznos plata u redovima tima iz Napulja.

U poslednja 24 sata, Napoli je uspešn okončao pregovore oko dolaska Ndombelea i Raspadorija, tako da je ostalo samo da se reši pitanje golmana i Fabijana Ruiza koji predstavalju deo istog pregovaračkog procesa budući da Napoli želi Kejlora Navasa a PSŽ španskog reprezentativca.

Raspadori je uzet po prilično povoljnim uslovima i pored toga što je cena visoka, štaviše dojučerašnji napadač Sasuola je najskuplji italijanskih igrač u istoriji Napolija. Završna cena Raspadorija je 35 miliona evra ali je ona raspodeljena na više delova budući da je uzet na pozajmicu sa obaveznim otkupom. Napoli će platiti pozajmicu pet miliona evra, zatim obavezni otkup od 25 miliona evra na tri rate i na kraju je ostalo da Sasuolo eventualno inkasira pet milionan evra kroz bonuse koji su vezani za učinak fudbalera i Napolija.

Sa Raspadorijem, Spaleti je dobio najmlađi napadački trio u Seriji A pošto mladi italijanski reprezentativac, Osimen i Kvarachelija imaju zajedno 66 godina. Iza njih na drugom mestu po mladosti je trojka Fjorentine (Gonzales, Jović, Sotil) koja ima 71 godinu.

Ostaje da se vidi sa kojom će formacijom igrati Napoli: 4-3-3 ili 4-2-3-1. Spaleti je izjavio da je njegov prvi izbor 4-3-3, ali sa Raspadorijem na raspolaganju nije isključeno da proba i sa 4-2-3-1, odnosno sa Raspadorijem između Lozana i Kvaračelije i Osimenom ispred.

BULIMIČNA SERIJA A

Brojevi kažu da su u u ovom prelaznom roku najviše igrača angažovali kroz kupovine ili pozajmice timovi Serije A. Čak šest timova najjače italijanske lige se nalaze među deset timova koji su najviše promenili svoj izgled na tekućoj fudbalskoj pijaci.

Na prva dva mesta se nalaze Monca i Kremoneze koji su doveli 20 odnosno 19 novih igrača, a u top 10 su i Salernitana, Leće, Empoli i Verona sa po 13 novih pridošlica.

Dakle, čak i kada nema novca i kada u Seriji A kruži vrlo limitirani keš, klubovi nisu izgubili porok da menjaju veliki broj igrača svakog leta.

Piše: Željko Pantelić


tagovi

Buongiorno Italia

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara