Buongiorno Italia: Najružniji Juve u poslednjih deset godina

Vreme čitanja: 6min | čet. 18.02.21. | 14:01

Očajna igra Stare Dame u Portu centralna tema italijanskih medija

(Od dopsinika MOZZART Sporta iz Rima)

Poraz i očajna igra Juventusa protiv Porta u Ligi šampiona uz nedosuđen penal nad Ronaldom u poslednjem minutu meča su glavne teme u italijanskoj štampi. Najavljuju se i mečevi Lige Evrope, Roma nema rezervne defanzivce na raspolaganju u Bragi a Napoli napadače. Piše se i o derbiju Milana i Intera i o problemima Lacija sa sportskom pravdom i povredama igrača.

Izabrane vesti

LA GAZZETTA DELLO SPORT

„Juve ima veru“ ili „Juve ime Fedea (Kjezu)“, dvosmisleni je naslov Gazete povodom jučerašnjeg poraz Stare dame u Portu sa 2:1. U nadnaslovu se kaže da je Kjezin gol zlata vredan i da uprkos očajnoj igri Bjankonera, Pirlov tim ima dobre šanse da se plasira u četvrt finale Lige šampiona. „Bjankoneri su se vrteli u prazno gotovo ceo meč i poklonili su dva gola na početku prvog i drugog poluvremena. Federiko postigao gol nade, u Torinu će biti dovoljna pobeda sa 1:0. Nije sviran čist penal nad Ronaldom u poslednjem minutu meča“, tvrdi milanski dnevnik.

U izveštaju sa utakmice se insisitra da Juve prikazanom igrom nije zaslužio remi sa Portom, ali da je španski arbitara Del Sero Grande napravio veliku grešku što nije dosudio penal nad Ronaldom. Takođe se kaže da će biti od presudnog značaja da se oporavi barem par igrača od povreda kako bi Juve mogao da prođe u sledeću rundu Lige šampiona. Posebno alarmantno stanje je u odbrani, od defanzivaca u ovom momentu, samo je Demiral zdrav, svi su ostali povređeni a Danilo neće moći da igra zbog kartona. Morata se posle meča onesvestio jer još uvek oseća posledice jake prehlade.

Gazeta je spasla samo Kjezu, Rabioa, Aleksa Sandra i Moratu u timu Juvea ocenivši ih prelaznim ocenama: svi ostali su dobili petice ili čak četvorke kao Bentankur i Ronaldo. List je ocenio našeg Marka Grujića u dresu Porta šesticom zapazivši da je odradio odlično svoj deo posla, da je bio čak i opasan po gol Ščensnija u par navrata a da svakako ne može da bude njegove odgovornost što se Porto povukao u završnici meča.

„Derbi na vrhu posle deset godina“, prolazi Gazeta kroz jedan od najmračnijih perioda u istoriji fudbala u Milanu, odnosno deceniju u kojoj se često događalo da onijedan milanski klub ne učestvuju u Ligi šampiona. „Milan je od poslednjeg skudeta promenio devet trenera i tri vlasnika kluba“, zapaža list. Na drugoj strani se kaže da je Inter potrošio u poslednjih deset godina 353.000.000 evra na pojačanja i nije osvojio ništa.

Kao ključni momenat za preporod Milana se uzima nova strategija Gazidisa i Maldinija da forsiraju „zelenu granu“ sa mladim fudbalerima i oslanjanje na totem Zlatana Ibrahimovića. Za Inter se navodi da su presudno uticali na kvalitativni skok izbor Antonija Kontea za trenera i odluka da se proda Ikardi i novac reinvestira u Lukakua.

CORRIERE DELLO SPORT

 „Novi polazak sa Džekom“, najavljuje se ispod zaglavlja povratak centarfora Rome u startnu postavu Đalorosih u Ligi Evrope protiv Brage. Prenosi se i izjava trenera Fonseke koji je naglasio da su svi problemi sa Džekom rešeni i da nije nijednog momenta osetio da je njegova klupa u Trigoriji ugrožena. U podnaslovu se ipak podvlači da Džeko neće biti kapiten večeras.Traku će u odsustvu Pelegrinija (na klupi) nositi Kristante. Inače se najavljuje gotovo najjači mogući tim Rome: osim Pelegrinja samo bi Viljar mogao da dobije mali predah. Na mestu Španca bi trebalo da igra Dijavara. Jedini problem Rome su povrede u defaznivnoj liniji pošto su Smoling i Kumbula van stroja a Ibanjez je prilično rovit, dok Facio i Huan Žesus nisu na listi UEFA za Ligu Evrope.

„Gatuzo, malo nas je al’smo jaki“, hrabri trener Napolija svoje igrače pred gostovanje u Granadi na koje je došao bez čak devetorice fudbalera. Na klupi Azura u prvom meču šesnastine finala Lige Evrope će biti sve klinci iz podmlatka plus Bakajoko i Zjelinski. Van stroja su Deme, Gulam, Kulibali, Manolas, Hisaj, Lozano, Mertens, Petanja i Ospina.

„Meret, Maksimović i Rahmani na teren ide osvetnička odbrana“, aludira Korijere da je pomenuti trio zapušio usta kritičarima na meču sa Juventusom kada su mimo svih prognoza odigrali gotovo savršen meč protiv Stare dame. Večeras e u gradu Alhambre očekuje još jedna velika predstava italijanskog čuvara mreže i srpsko-albanskog dvojca u odbrani.

„Lacio u kontranapadu: Tužilaštvo greši“, svedoči Korijere o pripremi Klaudija Lotita za odbranu u procesu u kome je Lacio optužen za kršenje Protokola FS Italije o borbi protiv Covid-19. U drugom tekstu se piše o Raduu koji je operisao kilu i biće odsutan mesec dana kao i o Korei koji nije imao berićetnu prošlu godinu pošto je postigao samo četiri gola. Dobra okolnost je, ističe Korijere, što je Tuku bolje igrao u Ligi šampiona nego u Seriji A i to nije mala stvar budući da se meč sa Bajernom približio.

TUTTOSPORT

Juveov bes“, stavlja u prvi plan Tutosport sudijsku grešku na račun Bjankonera u finišu meča sa Portom kada nije dosuđen penal nad Ronaldom. Ipak, u podnaslovu list priznaje da smo juče videli najlošije izdanje Stare dame u ovoj sezoni i da je tim platio kolosalne greške Bentankura i odbrane, ali da celu baraku na temelju drži gol Kjeze.

„Juve negledljiv, sudija još više“, vrlo je direktan naslov izveštaja sa meča na drugoj i trećoj strani. Navode se neshvatljive greške igrača Juventusa iz kojih su primljenih golovi, zatim Kjezin blesak koji je upali svetlo nade i na kraju nepravda zbog nedosuđenog penala koji je mogao da anulira sve loše što se videlo na Dragau. List podseća na dugačak spisak povređenih igrača Juventusa i citira izjavu Paratičija i Nedveda da je povratak Dibale od presudnog značaja za dalji nastavak sezone Stare dame. Osim Kjeze, Tutosport je spasao Rabioa, De Lihta i Ščensnija dajući im prelazne ocene, dok je, kao i Gazeta, proglasio Bentankura za najgoreg igrača na terenu.

„Evo Džeka, ali bez kapitenske trake“, upozorava Tutosport da i pored pomiriteljskih izjava Paula Fonseke, između njega i centarfora nisu još uvek svi nesporazumi rešeni. U najavi meča se navodi da se Fonseka vraća kući budući da je vodio Bragu u svojoj karijeri i da mu je veoma stalo da ostavi dobar utisak zbog čega će večeras na teren poslati gotovo najjači sastav.

„Politano: Svi smo uz Gatuza“, citira Tutosport izjavu Napolijevog krila koji je dodao da nisu samo igrači uz trenera već i čitava ambijent koji okružuje tim. U tekstu se još kaže da su Napolitanci doputovali sa šest igrača iz podmlatka ali da Gatuzo ne želi da konstruiše bilo kakav alibi i želi da se vrati sa povoljnim rezultatom za plasman u osminu finala LE.

„Inter pola prvenstva bez Žanga“, podseća torinski dnevnik da je predsednik Nerazura napustio Milano par dana pre derbija sa Rosonerima i od tada se više nije video u prestonici Lombardije. U tekstu se kaže da i pored toga što su Žangovi ispraili sa radara u Milanu, ne žele da prodaju klub već očajnički traže manjinskog partnera ili pozajmicu koja bi im omogućila da premoste ovaj period u kome im je vlast u Pekingu zabranila da investiraju u Inter. 

„Beloti: 3.500.000 i bez klauzule“, predviđa Tutosport da bi za navedenu godišnju platu centarfor Torina ostao u redovima Granata. Budući da je pandemija promenilia odnose na fudbalskoj pijaci, Beloti teško može da nađe klub koji bi mu platio više, uključujući i Milan koji ga prati već nekoliko godina.

Piše: Željko Pantelić


tagovi

Andrea PirloKristijano RonaldoĐenaro Gatuzo

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara