Buongiorno Italia: Milinković Savić maratonac sa prefinjenim stopalima, Radovanović 300 puta u Seriji A

Vreme čitanja: 7min | pet. 19.02.21. | 11:45

Juventus na optuženičkoj klupi

(Od dopisnika MOZZART Sporta iz Rima)

Utakmica Crvene Zvezde sa Milanom je dobila veliku pažnju u italijanskim medijima o čemu možete čitati u posebnom tekstu OVDE. Od ostalih tema, osim utakmica Lige Evrope u prvom planu su derbi Milana i Intera i analize o krizi Juventusa. Gazeta danas objavljuje članak o Sergeju Milinkoviću Saviću koji u svim parametrima prednjači u Evropi u konkurenciji igrača veznog reda a Tutosport objavljuje intervju sa Ivanom Radovanovićem koji će sutra protiv Verone odigrati svoju 300. utakmicu u Seriji A.

Izabrane vesti

LA GAZZETTA DELLO SPORT

Pored izveštaja sa utakmice Crvene Zvezde i Milana. Gazeta posvećuje velki prostor derbiju sa Interom, na programu u nedelju u 15.00 časova. “Inter kolika je specifična težina Eriksena”, najavljuje milanski dnevnik da Antonio Konte ozbiljno razmišlja da pošalje na teren isti sastav koji je igrao protiv Lacija. Motiv više za takvu odluku je činjenica da će Vidal tek danas odraditi prvi trening u grupi sa ostalim saigračima posle oporavka od povrede. Takođe, Konteu se dopalo rešenje da igra sa duplim režiserom u timu što povećava nepredvidivost Intera a Eriksen, istovremeno, mnogo više vertikalizuje igru od Brozovića.

“Vrtoglavi rast cena od derbija do derbija”, izračunala je Gazeta da je cena igrača Milana i Intera porasla za oko 20 odsto u poslednjih šest meseci. Fudbaleri Rosonera su vredeli, svi zajedno, oko 280 miliona evra danas je njihova tržišna cena 342 miliona. Interov park igrača je koštao 425 miliona a danas je okrznuo pola milijarde. Po Gazeti najskuplji igrač Milana je Ernandez čija je vrednost 60.000.000 evra dok je u Interu najskuplji Lukaku sa 90.000.000 a sledi ga Lautaro Martinez sa 70.000.000.

“Napoli je tim duhova. Predao se u Granadi bez borbe i sada je potreban podvig za prolaz u osminu finala”, naslov je izveštaja sa utakmice Granada - Napoli, završen 2:0 u korist Andalužana. U podnaslovu se podseća da Rino Gatuzo nije mogao da računa na devetoricu igrača zbog povreda i da su fudbaleri koji su istrčali na teren bili umorni i ispražnjeni posle podviga protiv Juventusa.

“Romina štafeta. Džeko i Borha Majoral otkucali karton. Fonsekino dirigovanje funkcioniše”, izveštava Gazeta da je trener Rome raspodelio minutažu dvojice centarfora i da su obojica odgovorili pozitivno i pored toga što dele prostor i vreme u prvom timu. List prenosi i izjavu Fonseke koji je pohvalio dvojicu napadača i minimizirao je pitanje kapitenske trake pošto je juče po izlasku Kristantea kapiten ekpipe bio Mančini a ne Džeko.

“Juveova ljuljaška. Pirlov tim već mesecima igra veoma promenljivo, ne grize i napadači su neefikasni: u takvom scenariju nije samo teško osvojiti skudeto nego i mesto u Ligi šampiona”, upozorava Gazeta.

List tvrdi da je meč u Portu potvrdio sve manjkavosti Bjankonera, počev od izostanka kontinuiteta forme i rezultata. “Ronaldo i Morata su u padu forme, Arturovo odsustvovanje se oseća više nego što je predviđeno a Bonuči i Kjelini će biti dve nedelje van stroja”, zapaža list.

“Ratnik Milinković! Maratonac sa prefinjenim stopalima. Lacio uživa u svom Naredniku”, posvetila je Gazeta danas čitavu stranu srpskom asu navodeći sve njegove parametre koji ga svrstavaju u vrh evropskog fudbala. Milinković je dosada postigao pet golova, podelio šest asistencija, osvojio 128 vazdušnih duela, kreirao 111 prilika za gol i u proseku trči 11.398 kilometara po utakmici. Takođe, Sergej je postigao već tri gola iz slobodnjaka u ovoj sezoni: bolji od njega u Evropi je samo Vard-Prouz iz Sautemptona sa četiri gola.

CORRIERE DELLO SPORT

“Evo Džeka a i Borhe”, naglašava Korijere da su dvojica centarfora Rome postigli pobedonosne golove za Đalorose protiv Brage. Međutim, upozorava list, pobeda u Bragi bi mogla da bude Pirova ako povrede Ibanjeza i Kristantea budu ozbiljne. Dvojica defanzivaca su napustili teren tokom meča, Kristante odmah a Ibanjez u drugom poluvremenu. Njihove povrede su još neugodnije jer su već van stroja Smoling i Kumbula. Trener Rome će biti primoran da reintegriše u tim Facija i Huana Žesusa protiv Beneventa jer mu je od defanzivaca ostao samo Mančini.

“Fonseka: ovo je tim sa velikim duhom”, prenosi list pohvale portugalskog stručnjaka na račun igrača Rome dok se na drugoj i trećoj strani piše da je Roma sa Džekom i Borha Majoralom divovska i da joj nijedan cilj nije zabranjen.

“Rino sebe osudio na podvig”, ukazuje Korijere već u naslovu da će Napoli, posle loše predstave u Granadi, morati da napravi malo čudo na stadionu Maradona da bi prošao u osminu finala. U podnaslovu se kaže da je Napoli napravio malo toga na terenu i da nije nijednog momenta stavio u nezgodan položaj Granadu. Raspoloženje Gatuzu je dodatno pokvarila povreda Politana. Italijanski krilni napadač je deseti igrač van stroja koji neće moći da pomogne Azurima na izuzetno teškom gostovanju u Bergamu protiv Atalante. “Maksimović se ne predaje, Osimhen se video samo jednom”, naslov je teksta sa ocenama igrača. Naš defanzivac je proglašen za najboljeg igrača u redovima Napolija sa 6,5. “Maksimović je napravio par manjih grešaka u konstrukciji igre Napolija, ali se borio kao lav, bilo da se radilo o markiranju napadača Granade ili o zatvaranju rupa i sprečavanju promaje koju su ostavljali drugi u odbrani Napolija”, obrazložio je Korijere svoju ocenu.

“Lacio, Radu operisan, kucnuo je čas za Musakija”, izveštava Korijere da će Rumun morati da odustvuje tri nedelje sa terena posle intervencije na preponama. Protiv Sampdorije će dobiti priliku bivši igrač Milana. U timu Lacija se najavljuju od prvog minuta i Lulić, Lacari je suspendovan zbog “bogohuljenja” na meču sa Interom, dok će Eskalante zameniti Lejvu a Murići Koreu pošto Inzagi želi da ih ima sveže za meč sa Bajernom.

TUTTOSPORT

“Juve na optuženičkoj klupi”, prenosi torinski dnevnik vrlo napetu atmosferu u Kontinasi posle poraza od Porta u Ligi šampiona. “Urava kluba je besna na tim posle brukanja u Portu. Na nišanu se nalaze Bentankur i kolektivna dekoncentracija. Pirlo pokušava da prodrma tim, ali posle Bonučija izgubio je na dve nedelje i Kjelinija, barem na dve nedelje. Kjeza je jedina pozitivna nota. Artur će preskočiti i Krotone: Fađoli se zagreva”, napravio je list sažeti opis svega što se dogodilo u poslednja 24 sata u taboru Stare dame.

Na unutrašnjim stranama su detektovana i tri goruća problema Pirlovog Juventusa:

- spora i sterilna igra uz ponavljanje grešaka u pokrivanju terena

- nedostatak koncentracije u ključnim momentima mečeva

- nedostatak hrabrosti da se napadne protivnik s ciljem da se postigne gol

Tutosport posvećuje i celu stranicu arbitru Del Seru Grande koji nije samo prevideo penal nad Ronaldom već je napravio i niz drugih grešaka koji mogu skupo da koštaju Juventus. Španski sudija je bez dobrog motiva dao žuti karton Danilu zbog kojeg će Brazilac morati da preskoči revanš u Torinu a pomilovao je Pepea koji je u dva navrata trebalo da bude isključen zbog dva žuta kartona. List je podsetio i na seriju sudijskih nepravdi koje je Juventus doživeo u Evropi, uključujući i dvoboj sa Ajaksom pre dve godine.

“Potrebni su ljudi koji znaju kako se pobeđuje u derbiju! De Fraj, Brozović i Vesino znaju kako da naškode Milanu”, podseća Tutosport da nije samo Lukaku opasan po Rosonere u redovima Intera. Naime, u poslendnjih par godina pomenuta trojica igrača su nekoliko puta doneli pobedu Nerazurima.

Tutosport objavljuje i intervju sa Điđijem Di Bjađom koji je hvalio mlade lavove Intera: ”Barela je već top igrač a Bastoni je predodređen da postane”. Bivši igrač Intera se podsetio svojih golova na derbiju i pobeda Nerazura uz prognozu: ”Pobeda Intera sa dva gola razlike bi bila lepa garancija u svetlu trke za skudeto”.

“Hatebur brine Atalantu, Mele ima novu šansu”, izveštava list da je povreda Holanđanina mnogo ozbiljnija nego što se mislilo i da ozbiljno razmišlja da se podvrgne operaciji. Reč je o velikom gubitku za Boginju u najvažnijem delu sezone budući da je Honađanin jedan od stubova tima. Međutim, po onoj narodnoj “dok jednom ne smrkne, drugom ne svane”, Danac Mele ima životnu priliku da u mečevima sa Napolijem i pre svega sa Real Madridom u Ligi šampiona predstavi sebe u najboljem svetlu na najvažnijoj pozornici.

Ivan Radovanović je dao veliki intervju za Tutosport pred meč sa Veronom koji za njega ima posebnu draž budući da je proveo svoje najlepše fudbalske godine u Kjevu. “Da, za mene je susret sa Veronom derbi”, priznao je Radovanović. Srpski fudbaler je rekao da mu se veoma sviđa nova uloga u timu koju mu je poverio Balardini i da mu savršeno odgovara da bude dominantni defanzivac. Jedan od razloga za intervju je i Ivanov jubilej: sutra će odigrati svoju 300 utakmicu u Seriji A. Prva je bila već davne 2009. godine u dresu Atalante protiv Barija, dok su stota i dvestota bile mnogo ozbiljniji ispiti: stoti meč protiv Juventusa u dresu Kjeva u leto 2014. godine a 200. meč u Seriji A je bio derbi protiv Verone koji je Kjevo dobilo 3-2 u jesen 2017. godine.

Na opasku novinara da se često događalo ne bude uvršten u startnu postavu na početku sezone a da se onda, po pravilu, izbori za mesto startera, Ivan je odgovorio: “Mi Srbi smo tvrdoglavi, kada nešto naumimo da uradimo uspevamo da napravimo sve, uključujući i da promenimo mišljenje drugima. Navijači me ne primećuju mnogo jer ne postižem golove, ali uvek dajem sve od sebe na treningu i na utakmici. Ko radi sa mnom vrlo vrednuje tu moju osobinu. Nisam neko ko puno priča a i u školi sam na početku godine dobijao loše ocene, ali na kraju sve dođe na svoje mesto. Nije slučajno da su moji ugovori svaki put bili bogatiji od prethodnog”.

Piše: Željko Pantelić

 

 


tagovi

Buongiorno Italia

Obaveštavaj me

Milan
Inter
Juventus

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara