Buongiorno Italia: De Laurentis se preračunao oko Osimena

Vreme čitanja: 5min | čet. 04.07.24. | 14:27

Čekaju nas dva vrlo turbulentna meseca u gradu podno Vezuva i nije isključeno da u odsustvu ponuda Nigerijac ostane u Kastel Volturnu

(Od dopisnika MOZZART Sporta iz Rima)

Aurelio de Laurentis nije želeo da proda prošle godine Viktora Osimena za 80-90 miliona koliko mu je nudilo nekoliko klubova iz Evrope i Saudijske Arabije. Cilj mu je bio da pošto-poto produži ugovor Osimenu i ubaci raskidnu klauzulu od 130.000.000 evra. Na kraju je u tome uspeo, ali je morao i da poveća platu Nigerijcu na 10.000.000 evra (od ove sezone), što je najveći lični dohodak ikada odobren jednom fudbaleru Napolija.

Izabrane vesti

De Laurentisova računica se bazirala na pretpostavci da će lako prodati Osimena za traženu cifru i da samim tim neće morati da plati gotovo 20.000.000 evra (bruto iznos plate Osimena ) jednu sezonu Osimena. Koliko je De Laurentis bio uveren u svoju ideju govori i produžetak ugovora na samo godinu dana, odnosno do 2026. godine.

Osimen je imao bledu sezonu u Napoliju, u svim takmičenjima postigao je 17 golova i propustio je trećinu mečeva iz raznoraznih razloga. Rejtingu napadača Azura nije pomogao ni najlošiji rezultat tima sa „skudetom“ na grudima u istoriji Serije A kao ni nastupi u dresu Nigerije.

Gazda Napolija napravio je još jednu stratešku grešku, stavljajući sam sebe u nepovoljnu poziciju, sa objavom „urbi et orbi“ da je prethodna sezona Osimena bila poslednja i da je Nigerijac na prodaju. Koliko je to zakucana pozicija De Lauretisa ogleda se i kroz stava Antonija Kontea koji nijednom nije ni nagovestio mogućnost da bi Osimen mogao da bude u sastavu za sledeći šampionat.

U takvoj konstelaciji stvari nije veliko iznenađenje što niko nije pokazao ni minimalan interes da kupi Osimena. Eventualno zainteresovani klubovi kojima bi Osimen mogao da bude zanimljiv će čekati do poslednjeg momenta jer se De Laurentis „ofirao“ i kako se bude približavao kraj prelaznog roka biće primoran da spusti cenu i to prilično.

Naime, ako De Laurentis ne proda Osimena ovog leta, ne samo da će morati da izdvoji 20.000.000 već će se sledećeg leta naći u nepovojlnijoj poziciji pošto će Osimen biti na godinu dana od isteka ugovora što će posledično oboriti dodatno njegovu cenu.

Da sve bude gore po De Laurentisa, dva kluba koja su se navodila kao potencijalni kupci Osimena, Čelsi i PSŽ, su odustali od te ideje. Novi šef stručnog štaba Plavaca Enco Mareska je eksplicinto stavio do znanje da ne želi centarfora Napolija a PSŽ želi drugu zvezdu Azura, Hviča Kvaracheliju. Uz to, Osimen, barem tako tvrde ljudi iz njegovog okruženja ne želi da se preseli u Saudijsku Arabiju ni za kakav novac, barem zasada.

Čekaju nas dva vrlo turbolentna meseca u gradu podno Vezuva i nije isključeno da u odsustvu ponuda Osimen ostane u Kastel Volturnu. Se ekonomske tačke gledišta to bi bilo ravno katastrofi za Napoli ali bi sa sportske bio veliki plus se perspektivom da popravi i ekonomski bilans. Sa Osimenom u timu, Napoli Antonija Kontea može da stane uz rame Juventusu kao prvi izazivač Interu za skudeto.

NEBESKOPLAVA ROMA

Direktor martketinga Rome Majkl Vandel je suspendovan jer je odobrio izradu trenerke Đalorosih sa bojom koja podseća na nebeskoplavu, boju večitog rivala Lacija. Čim se pojavila u prodaji trenerka je izazvala lavinu protesta. Reakcija tifozerije Rome je bila toliko violentna da su vlasnici kluba, familija Fridkin ekspresno odlučili da povuku sve trenerke iz prodaje i da suspenduju Vandela.

Nemili događaj je pokazao koliko je rizično angažovati rukovodioce, menadžere, šefove odeljenja koji ne poznaju ambijent u kome rade. Vandel je možda genije za marketing i brendiranje, ali da je iole proučio istoriju Rome, da poznaje barem malo Rim i kako diše grad, da je u svom okruženju imao barem jednog Rimljanina, ili Italijana koji prati fudbal, on bi ga upozorio da ništa što je plavo, nebeskoplavo, ne može da bude na bilo kom predmetu, a pogotovo dresu i trenerci Rome.

Primera radi Lacio je morao da povuče pre 25 godina dres sa reklamom jedne kompanije koja je proizvodila paradjz-sos i posledično je bio crvene boje jer navijači nisu želeli da na dresu njihovog tima buda boja s kojom se prepoznaje Roma.

SERIJA A, LIGA I PREMIJER TUŽE FIFU SUDU EVROPSKE UNIJE

Najavažnije zajednice prvoligaša u Evropi su presavile tabaka i tužile Sudu Evropske Unije FIFA za zloupotrebu dominantne pozicije. Jabuka razdora je organizacija Mundijala za klubove u Sjedinjenim Američkim Državama od 15. juna do 13. jula 2025. godine.

Tri najjače lige dakle optužuju FIFA za istu stvar o kojoj se Sud EU već izjasnio prošlog decembra kada je konstatovao da UEFA ne sme da zloupotreblajva svoju dominantnu ulogu, posredno otvarajući vrata, za organizaciju Superlige u budućnosti.

Inače, predsednik FIFA Đani Infantino, glavni pokretač Mundijala za klubove, se nalazi u velikim problemima, pre svega finansijskim. Cela konstrukcija takmičenja da bi se zatvorila, sa finansijske tačke gledišta, košta 5 milijardi evra. Organizacioni komitet je, dosada, skupio samo dve milijarde. To objašnjava zašto FIFA nije obznanila zvanično iznose premija kao ni imena sponzora i novčane iznose koje su uložili.

FIFA nije regulisala ni „vakum“ koji proizvodi klupsko takmičenje između juna i jula, to jest 30. juna kada ističu ugovori i pozajmice. U praksi bi moglo da se dogodi da pojedini fudbaleri ne mogu da igraju završne utakmice jer im je ugovor istekao tokom takmičenja. Isto važi i za pozajmice. Otvara se i pitanje povreda. FIFA daje obeštećenje za povređene igrače na Mundijalima za reprezentacije i morali bi da garantuje i za novo planetarno klupsko takmičenje. Nije reč o banalnoj stvari jer će neki igrači odigrati u dve sezone, od leta 2023. do leta 2025. godine čak 152 utakmice.

Mundijal za klubove je pod velikim znakom pitanja ili da budemo konkretniji, u velikim je problemima. Karlo Ančeloti je bio primoran pre par nedelja da demantuje sam sebe zbog mira u kući kada je rekao da Realu ne pada na pamet da igra za „siću“ Mundijal kada jedna utakmica Reala košta 20 miliona evra.

Takođe, klubovi u najvažnijim ligama Evrope traže da se promeni kalendar i da se u septembru pravi veća pauza za obeveze reprezentacije a ne da se, kao do sada, šampionati dva puta zaustavljaju u septembru i oktobru. FIFA nije htela ni da uzme u razmatranje zahtev klubova.

Piše: Željko Pantelić


tagovi

Viktor Osimen

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara