Foto: AFP
Foto: AFP

Budući šampion ponizio aktuelnog: Mesi pogodio posle dva i po meseca, Ivo Grbić delio šakom i kapom

Vreme čitanja: 3min | ned. 06.02.22. | 22:36

Pari Sen Žermen prvi put u sezoni postigao pet golova

Malo ko je poslednjih godina uspevao da stane na put skupocenom timu Pari Sen Žermena. Lil je bio jedan od retkih koji je umeo da ga saplete i u poslednjih devet sezona uz Monako jedini mu skinuo unapred prisvojenu krunu. Međutim, večeras nije bio ni blizu. Ono što je na papiru bilo derbi 23. kola, na Pjer Morou se pretvorilo u stradanje aktuelnog šampiona u režiji budućeg prvaka države. U poslednjem meču runde na samom vrhu Francuske Lil – Pari Sen Žermen 1:5 (1:3).

Ponovo je Pari Sen Žermen odigrao ispod očekivanja, ali je ponovo upisao pobedu. I to ne bilo kakvu, minimalnim rezultatom, na jedvite jade, u poslednjem minutu, već komotnu, rutinsku, najubedljiviju u sezoni (imao je i ranije pobede sa četiri gola razlike, ali nikad nije postigao pet golova).

Izabrane vesti

Umesto da mu odmogne u pohodu da šampionsku titulu, ekipa Lila, a pre svega kompletna njegova odbrana, pogurali su ekipu Maurisija Poketina za tri koraka unapred. Dve greške golmana Iva Grbića, uspavanost poslednje linije i za kraj, kao šlag na tortu, majstorstvo Kilijana Mbapea, da zasladi osvetu Parižana za izgubljenu titulu iz prošle godine.

Na teži način su na Pjer Morou shvatili da Grbić nije dostojna zamena za Majka Menjana. U budućnosti će možda biti (mada mu je već 26 godina), trenutno - nije. Prošle godine Lilov zaštitni znak bila je čvrsta odbrana, Doge su sa aktuelnim golmanom Milana prošle sezone na 38 utakmica primile 23 gola, ove posle 23 runde - već 35.

Za prva dva večeras direktno je kriv hrvatski čuvar mreže. Kod prvog je ispustio loptu kod centaršuta sa leve strane, kod drugog je promašio celu u nameri da izboksuje loptu nakon kornera. Kod trećeg već ništa nije mogao, saigrači su ga katastrofalnom reakcijom ostavili na cedilu, pre svih Sven Botman ("anulirao" prethodno postignut gol za izjednačenje) koji nije uspeo da otkloni opasnost na ivici šesnaesterca, Mesi mu je oteo loptu dok ostali defanzivci Lila su nemo posmatrali kako hladnokrvno prebacuje loptu preko Grbića za svoj tek drugi gol u Ligi 1, odnosno prvi posle dva i po meseca. Mogao je već do pauze i do drugog na meču, ali ga je još jednom zaustavila prečka, treća direktno iz slobodnog udarca ove sezone!

Nemoćan je Grbić bio i u nastavku utakmice, posle šuta Danila Pereire lopta je promenila pravac i prevarila ga, dok je "kiflu" Kilijana Mbapea sredinom drugog poluvremena uspeo jedino da ulepša paradom. Jedino pozitivno što je Žozlen Guvernek mogao da izvuče iz stradanja svoje ekipe jeste partija Hatema Ben Arfe. Od letos je bio bez kluba, do dolaska u Lil devet meseci bez takmičarskog fudbala, ali je u prvom startu za aktuelnog šampiona bio najagilniji, najkonkretniji fudbaler gostiju. Uostalom, on je i namestio jedini pogodak Lila Svenu Botmanu posle prodora uz samu gol-aut liniju, kada je uspeo da prevari Kilijana Mbaprea i Anhela di Mariju kraj korner zastavice.

Slaba uteha, praktično nikakva za Guverneka, jer Lil je vezao drugi poraz i ostao u donjem delu tabele, na 24 boda zaostatka za liderom kojem će uskoro morati da preda krunu.

FRANCUSKA 1 - 23. KOLO

Petak

Marselj - Anže 5:2 (2:2)

/Milik 18, 70, 78, Žerson 21, Under 85 - Fulđini 8, Bentaleb 11/

Subota

Sent Etjen - Monpelje 3:1 (0:1)

/Hamuma 82, Nordan 90, Kazri 90+3 - Wahi 11/

Monako - Lion 2:0 (2:0)

/Lukas 2, Ben Jeder 27/

Nedelja

Lorijan – Lans 2:0 (1:0)

/Sumano 43, Kone 76/

Nica – Klermon 0:1 (0:0)

/Rašani 77/

Rems – Bordo 5:0 (1:0)

/Ekitike 40, Munetsi 46, 76, Matusiva 59, Fes 63/

Strazbur – Nant 1:0 (0:0)

/Lenard 74/

Troa – Mec 0:0

Ren - Brest 2:0 (1:0)

/Labord 20, Terije 90/

Lil - PSŽ 1:5 (1:3)

/Botman 28 - Danilo 10, 51, Kimpembe 32, Mesi 38, Mbape 67/



tagovi

Lionel MesiPari Sen ŽermenLilFrancuska Liga 1Liga 1

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara