Ensiso matira Ramsdejla (Reuters)
Ensiso matira Ramsdejla (Reuters)

Brajton pokazao Arsenalu evropski fudbal i dao Sitiju šansu da proslavi titulu na Etihadu

Vreme čitanja: 3min | ned. 14.05.23. | 19:29

Tobdžije bez municije gledale kako im ekipa Roberta De Zerbija drži čas fudbala i gasi poslednje nade da mogu do čuda

Ključnu pobedu šampionske trke u Premijer ligi Mančester Siti je napravio pre dvadesetak dana kada je u direktnom okršaju spakovao četiri gola Arsenalu i pokazo Tobdžijama da im ipak nisu dorasli tituli. Građani su tada napravili ključni korak ka novom peharu koji im je večeras prktično, ali još ne i matematički poklonio sjajni Brajton. Ekipa Roberta De Zerbija došla je na Emirejts ne respektujući velikana, izašla je na teren hrabo željan da se nadigrava i pokaže zašto u najmanju ruku zaslužuje grupnu fazu Lige Evrope. Galebovi su preslišali smušeni Arsenal i omogućili Mančester Sitiju da narednog vikenda uz eventualni trijumf nad Čelsijem, slave titulu na svom Etihadu - 0:3.

Dugo su Tobdžije gazdovale čelom Premijer lige, ali su od 9. aprila počele da gube korak, odnsno da ostaju bez daha i otvaraju Sitiju šansu za povratak. Počev od uzastopnih remija sa Liverpulom, Vest Hemom i Sautemptonom do debakla na Etihadu. Večerašnje posrnuće samo je predstavljalo potvrdu da u ovom trenutku na Ostrvu ne posoji tim kadar da trči maraton sa Sitijem do poslednjeg kola.

Izabrane vesti

Brajton je istovremeno pokazao da je najprijatnije iznenađenje Premijer lige, te da je bruka (poraz od Evertona 5:1) iz prošlog kola predstavljala samo jedan loš dan u kancelariji. Za činjenicu da tri kola pre kraja tim sa juga Engleske drži šestu poziciju na tabeli, da ima samo četiri boda manje od Liverpula, osam od Mančester Junajteda uz utakmicu manje, da posle Sitija i Arsenala igra možda i najlepršaviji fudbal u najmoćnijoj fudbalskoj ligi na planeti, te da hita ka Ligi Evrope, De Zerbiju i njegovim pulenima mora se skinuti kapa. Velike stvari radi Italijan u svojoj debitantskoj sezoni u engleskoj eliti.

Osvetio se Brajton Arsenalu sa kamatom za poraz na Ejmeksu (4:2) iz prvog dela sezone. Nije dao Tobdžijama previše prostora u prvom delu, dok je u nastavku domaći tim bez Gabrijela Martinelija koji se povredio u 20. minutu bio još bezopasniji. A upravo je tokom drugih 45 minuta gostujući tim pošteno isterorisao odbranu londonskog domaćina.

Arsenal je načet u uvodnim minutima drugog dela posle vihornog naleta Kaorua Mitome. Sjajni Japanac je driblao, pa poslužio Pervisa Estupinjana. Uz malo sreće Ekvadorac je uspeo da proigra tinejdžera koji je letos stigao iz paragvajskog Libertada, a koji bi u narednih godinu, dve mogao da se ispostavi kao zlatna koka Brajtona. Hulio Ensio je matirao Arona Ramzdejla glavom iz peterca postigavši tako treći gol u poslednjih osam utakmica.

Sve što je Arsenal napravio u drugom delu igre svodi se na jedan udarac rezerviste Leandra Trosara protiv bivšeg kluba. Belgijanac je sredinom poluvremena šutirao pravo u Džejsona Stila, a do kraja uspeo da pomogne Galebovima da i ubedljivije slave. Njegova greška i izgubljena lopta prethodili su majstorskom lobu rezerviste Denisa Undava za 2:0, a tačku na trijufm i na titulu Mančester Sitija stavio je Estupinjan, jedan od najboljih pojedinaca na Emirejtsu.

Arsenalu očigledno ne prija kada mu Brajton dolazi na noge pošto su tri od poslednja četiri poraza Tobdžija na Emirejtsu došla baš protiv Galebova. Reč je o prvom timu koji je dva puta dobijao Arsenal kao gost u istoj sezoni, a to su prethodno činili Notingem Forest (1987/88), Aston Vila (1993/94), Mančester Siti (2020/21) i Liverpul (2021/22).

PREMIJER LIGA – 36. KOLO

Subota

Lids - Njukasl 2:2 (1:1)

/Ejling 7, Kristensen 79 - Vilson 31 i 69 penali/

Aston Vila - Totenhem 2:1 (1:0)

/Remzi 8, Luiz 72 – Kejn 90 penal/

Čelsi - Notingem Forest 2:2 (0:1)

/Sterling 51, 58 – Avonji 13, 62/

Kristal Palas - Bornmut 2:0 (1:0)

/Eze 39, 58/

Mančester Junajted - Vulverhempton 2:0 (1:0)

/Marsijal 32, Garnačo 90+4/

Sautempton - Fulam 0:2 (0:0)

/Vinisijus 48, Mitrović 72/

Nedelja

Brentford - Vest Hem 2:0 (2:0)

/Mbemo 20, Visa 43/

Everton - Mančester Siti 3:0 (2:0)

/Gundogan 37, 51, Haland 39/

Arsenal - Brajton 0:3 (0:0)

/Ensiso 51/

Ponedeljak

21.00: (5,50) Lester (4,10) Liverpul (1,60)

***kvote su podložne promenama


tagovi

BrajtonArsenalHulio Ensiso

Obaveštavaj me

Arsenal

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara