Karlos Tevez i Kajo Žorž (©Reuters)
Karlos Tevez i Kajo Žorž (©Reuters)

Bombonjera ruši Santos: Tevez čeka na krunu 18 godina

Vreme čitanja: 4min | sre. 06.01.21. | 19:30

Boka Juniors želi na svom stadionu u Buenos Ajresu da ostvari prednost pred revanš polufinala Kopa Libertadores u Sao Paulu. Apač ne želi da okači kopačke o klin bez druge titule sa voljenim klubom

Palmeiras je u prvom brazilsko-argentinskom obračunu u polufinalu Kopa Libertadores počistio River Plejt u Aveljanedi sa 3:0 pred revanš u Sao Paulu, a noćas (23.15) epicentar će biti na Bombonjeri. Boka Juniors u prvom meču dočekuje Santos.

Finale je pretposlednjeg dana meseca na kultnoj Marakani u Rio de Žaneiru. Ono što je sigurno jeste da dobijamo novog šampiona Južne Amerike pošto je najbolji tim iz 2019. godine Flamengo ispao već u osmini finala takmičenja od argentinskog Rasinga. Crveno-crni iz Rija su u spektakularnom finalu u Limu pre nešto više og godinu dana pobedili River Plejt sa 2:1 posle velikog preokreta u finišu.

Izabrane vesti

Boka je u prethodnoj rundi bila bolja od Rasinga. Posle poraza u Aveljanedi (1:0) na Bombonjeri je bilo 2:0. U osmini finala posle drame i penala je izbačen brazilski Internasional. Santos je u četvrtfinalu eliminisao favorizovani Gremio. U prvom meču u Porto Alegreu nije bilo pobednika – 1:1, ali u revanšu na Vila Belmiro bilo je čak 4:1 za crno-bele. Oba tima igraće skoro u najjačim sastavima.

Migel Anhel Ruso, trener Boke, ne može da računa na povređenog Kolumbijca Hormana Kampuzana. Dijego Gonzalez se oporavio od povrede i verovatno će zauzeti mesto u veznom redu pored Nikolasa Kapalda i Leonarda Hare. Najverovatnije u sredini terena nema mesta za kolumbijskog majstora Edvina Kardonu koji bi mogao da bude džoker u nastavku utakmice. U špicu sigurni su veteran Karlos Tevez i Franko Soldano, a po krilima pretiće golu Santosa ove sezone raspucani Eduardo Salvio, strelac šest pogodaka u Kopa Libertadores i Kolumbijac Sebastijan Vilja. Salvio je sa Rafalem Santosom Borom iz Rivera najbolji strelac najjačeg klupskog takmičenje Južne Amerike.

Duša Boke je Karlos Tevez. Iako ima 36 godina igra u odličnoj formi. Ovo će popularnom Apaču biti šesto polufunalu Kopa Libertadores, a juri četvrto finale. Ima jednu šampionsku titule u Južnoj Americi sa Bokom davne 2003. godine na početku blistave karijere. Tim sa Bombonjere čeka na krunu od 2007. godine. Argentinski velikan je prošle nedelje odigrao Superklasiko u drugoj fazi Kupa Dijega Armanda Maradone. Na kraju je bilo 2:2 protiv River Plejta na Bombonjeri.

I trener Santosa Kuka nema problema oko sastava. Defanzivni vezista Žobson se oporavio od povreda, kao i bekovi Para i Madson. U tim iz Sao Paula se vraća Venecuelanac Hulio Soteldo Martinez. On je propustio četvrtfinale Kopa Libartadores protiv Gremija. U špicu biće Kajo Žorž i Marinjo. Njih dvojica su ove sezone postigla devet golova u elitnom takmičenju na tlu Južne Amerike. Žorž je pet puta zatresao mrežu, a drugi strelac brazilske Serije A četiri. Marinjo je u šampionatu Brazila postigao 15 pogodaka, jedan manje od Tijaga Galjarda iz Internasionala.

Santos je sve karte bacio na osvajanje trofeja u Kopa Libertadores. U brazilskoj Seriji A nije pobedio već četiri meča u nizu.

Boka Juniors može da se pohvali da je igrala najviše finala u istoriji takmičenja, čak 11. Šest puta je pehar najboljeg tima Južne Amerike završavao na Bombonjeri. Već 14 godina se čeka na trofej u taboru plavo-žutih. U protekloj deceniji najbliži kruni fudbaleri Boke su bile krajem 2018. godine u legendarnom finalu sa River Plejtom. Tada su se igrala dva meča. U prvom na Bombonjeri nije bilo pobednika – 2:2, a revanš na Monumentalu nije ni odigran jer su navijači Milionera napali autobus sa igračima Boke. Na kraju se duel igrao na stadionu Santijago Bernabeu u Madridu, a bolji je bio River koji je slavio posle produžetaka sa 2:1. Novu šansu Karlos Tevez i drugovi imaju ovog meseca.

Santos, koji su proslavili Pele i Nejmar, ima tri titule šampiona Južne Amerike, koliko i Sao Paulo i Gremio. Ovog meseca se crno-belima pruža šansa da eventualnom krunom postanu najtrofejniji brazilski klub u Kopa Libertadores.

BOKA JUNIORS – SANTOS, 23.15

BUENOS AJRES – Stadion: Bombonjera. Sudija: Tobar Vargas (Čile)

BOKA JUNIORS: Andrada, Lopez, Izgjuerdoz, Hara, Fabra, Kapaldo, Gonzalez, Salvio, Vilja, Tevez, Soldano.

SANTOS: Viktor, Peres, Verisimo, Žonatan, Para, Alison, Sandri, Pituka, Soteldo, Marinjo, Kajo Žorž.

KOPA LIBERTADORES - POLUFINALE (PRVI MEČ)

Sreda

River Plejt - Palmeiras 0:3 (0:1)

/Roni 26, Adrijano 47, Vinja 62/

23.15: (1,62) Boka Juniors (3,50) Santos (6,75)



tagovi

Južna AmerikaSantosBoka juniorsKopa Libertadores

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara