Bomba za AEK, tiha smrt za Marsijala?

Vreme čitanja: 3min | sre. 18.09.24. | 12:49

Žuto-crno probili barijeru i doskorašnjem asu Mančester junajteda dali 11.000.000 evra za Francuza

Pobegao im je David Datro Fofana, jer baš on je trebalo da bude odgovor bogatijim atinskim komšijama na sva zvučna pojačanja ovog leta, ali je mladi fudbaler Čelsija izabrao Geztepe. Gazda Marios Iliopulos, vlasnik najveće trajekt kompanije u Grčkoj, morao je da reaguje. Nije sebi smeo da dozvoli da mu se smeju u Olimpijakosu ili Panatinaikosu.

Otvorio se zato Iliopulos kao nikada do sada, pa će na “Aja Sofija” stadion sleteti ni manje ni više nego – Antoni Marsijal.

Izabrane vesti

Dojučerašnji as Mančester junajteda bi potpisom na trogodišnji ugovor trebalo da posluži upravi kao krunski dokaz o njenim šampionskim ambicijama. Zašto bi mu inače AEK dao čak 11.000.000 evra za te tri sezone?! Godišnje 3.500.000 evra, bez bousa. Suma je to koja je pomerila granice u grčkom fudbalu.

Mada je ceo ovaj posao prvenstveno svedočanstvo o jednoj izgubljenoj karijeri. Jer Antoni Marsijal je trebalo da bude igrač koji će se otimati za Zlatne lopte, ta mu je stavka i ubačena u ugovor kada je još pre devet godina prvi put prelazio u Mančester Junajted. Bio je to transfer toliko veliki da se njime bavio i Football Leaks. Monako bi fiksno dobio 50.000.000, pa još 10.000.000 ako Marsijal postigne 25 golova na Old Trafordu (dao je na kraju 90), novih 10.000.000 ako sakupi 25 mečeva za reprezentaciju Francuske (sakupio 30), a poslednjih 10.000.000 ako bi se našao na užem spisku od tri kandidata za Zlatnu loptu.

Tu se već Francuz oklizuo. U stvari, mnogo pre toga. Imao je on nekih solidnih perioda na Old Trafordu, tako se uostalom izborio i za značajnu povišicu. Jer isprva je imao 4.560.000 evra neto – uz mogućnost da tu sumu s premijema podigne za čak 60 odsto – a od januara 2019, kada je potpisao novi ugovor, “skočio” je na 7.600.000 neto. Bruto trošak Junajted iznosio je čak 15.240.000 evra! I ni to nije sve, jer je još od tinejdžerskih dana Marsijal imao vozača, dva lična asistenta koji su brinuli o svim aspektima njegovog života…

Sva ta briga donela je Junajtedu samo razočaranja. I minus od čak 8.636.000 evra samo za poslednjih šest meseci. Zašto ističemo tih šest meseci? Zato što je Marsijal poslednji meč za Junajted odigrao protiv Bornmuta, 9. decembra 2023. godine.

Ovo leta hteo ga je matični klub Lion – on je na obeštećenju prilikom prodaje Monaka i kasnijim procentima uzeo minimum 17.000.000 evra, iako je Marsijal u dresu Olimpika sakupio samo 61 minuta u seniorskom fudbalu?! – ali je na kraju Antoni tražio previše. Francuski klub je čak pristao da Galatasaraju plati 3.000.000 evra za pozajmicu Vilfreda ZaheZahu je tražio baš Olimpijakos, ali nije mogao protiv Liona.

Marsijala je onda zvao Flamengo, ali je Antoni tražio 4.000.000 evra da bi se, poput Memfisa Depaja, preselio u Brazil. Flamengo nije hteo da se širi kao Korintijans i posao je propao, a Marsijal je shvatio da više nema kud.

Bomba za AEK. I tiha smrt za Marsijala? Jer svaka čast grčkom fudbalu, volimo mi u Srbiji da se poredimo sa njima, ali neće se o Atinjanima pisati na zapadu Evrope. Mada bi možda mogli, jer pre Marsijala u AEK je stigao i Erik Lamela, pride i Roberto Pereira, Tomas Strakoša, Abubakari Koita, Frantzi Pjero, sve igrač sa zavidnim karijerama.

Jesu možda više davali i Olimpijakos (Kristofer Velde, Lorenco Pirola, Koštinja, Roman Jaremčuk, Vilijan, Marko Stamenić, David Karno, Dani Garsija…) i Panatinaikos (Tete, Fakundo Pelistri, Sverir Ingi Ingason, Bartolomej Drongovski, Filip Maks, Tin Jedvaj, Azedin Unahi, Nemanja Maksimović), trošio je fino i PAOK (Fjodor Čalov, Taris Tusidali, Džonatan Gomez, Tomaš Kedziora, Dejan Lovren, Omar Koli, Tjemue Bakajoko, Madi Kamara), ali ima AEK čime da odgovori. 


tagovi

Antoni MarsijalAEK AtinaLetnji prelazni rok 2024GrčkaGrčka 1

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara