Veljko Birmančević (©Reuters)
Veljko Birmančević (©Reuters)

Birmančević kao nekada palio vatre u Malmeu! Sparta nadomak Lige šampiona (VIDEO)

Vreme čitanja: 3min | sre. 21.08.24. | 22:56

Midtjiland tri puta drmao konstrukciju Slovanovog gola i na kraju anulirao zaostatak

Prvi susret Veljka Birmančevića sa inostranstvom bio je u Skandinaviji, palio je vatre u Malmeu i izborio se za transfer u ‘ligu petice’. Vratio se večeras u Švedsku i sve vratio u period od pre tri godine kada je bio među najboljim igračima u timu. Tada je domaća publika sa oduševljenjem gleda kako se spušta ka golu, sada sa zebnjom.

Srpski reprezentativac u praškom klubu igra još bolje no što je u švedskom kada je izboksovao odlazak u Tuluz. Nije u prvoj utakmici plej-ofa za Ligu šampiona zatresao mrežu, nije podebljao statistiku, ali je kumovao novoj pobedi. Umešao je prste i gurnuo Spartu u predvorje reformisane Lige šampiona, nadomak je ulaska u društvo najboljih – 2:0 (1:0).

Izabrane vesti

Sparta sve drži u svojim rukama, ona se pita u Pragu, a glavni odgovorni za takvu situaciju su Veljko Birmančević i Lukas Haraslin. Vršili su pritisak na poslednju liniju Malmea, stvarali i ulazili u šanse i – načeli Malme.

Pojavilo se na semaforu ime Jensa Larsena, uhvatio se desni bek za glavu, ali malo šta je mogao da uradi sredinom prvog poluvremena. Splet nesrećnih okolnosti… Veljko Birmančević je zategao sa desne strane iskosa, pogodio Lukasa Haraslina od koga je lopta rikošetirala. Odbila se od danskog defanzivca i prevarila golmana Johana Dalina. Ostao je u raskoraku.

Veljko Birmančević je nekoliko minuta kasnije primorao Serhija Penju da ga sruši, da napravi faul za žuti karton. Opterećivao je igrače Malmea prodorima po desnom boku, a slovački ofanzivac bio je taj koji je najčešće ulazio u dobre šanse i polušanse. Dva puta su lopte koje je uputio prozujale pored gola, Martin Vitik je u nastavku imao više nego solidnu priliku da zatrese mrežu. Kada se činilo da će sve ostati na autogolu Jensa Larsena, sevnula levica Mateja Rineša.

Raspalilo je češko levo krilo po dijagonali, pogodilo malu mrežicu i Sparta je pred revanš u poziciji kakvu je samo mogla da priželjkuje.

Malme će u Pragu morati da zaigra kao protiv PAOK-a na Tumbi, a rezultatom posle prvog meča protiv ekipe sa severa može da bude zadovoljan još jedan klub iz srednje Evrope. Tri puta je Midtjiland drmao kontrukciju gola, pretio je, ali teškom mukom je anulirao zaostatak u duelu sa Slovanom na domaćem terenu – 1:1 (0:0).

Sve do završnice i pogotka Edvarda Čilufja napadi Midtjilanda završavali su se na identičan način – lopta je pogađala okvir. Dario Osorio je u prvom poluvremenu ispalio đule iz topa i uzdrmao stativu, da bi u nastavku ušao u kazneni prostor, raspalio i – pogodio prečku. Vrhovima prstiju je Dominik Takač do nje skrenuo loptu. I tu nije bio kraj promašajima.

Frankulino je iz izgledne pozicije prevario čuvara mreže Slovana, ali je lopta došla samo do leve stative, nije htela preko gol-crte. Zgledali su se u tim trenucima igrači danskog šampiona, nisu verovali šta ih je snašlo. Imali su zaostatak od isteka jednog časa igre kada je Tigran Bersegjan prelepo odigrao petom, a Cesar Blekmen završio akciju pogotkom.

Ipak, nije uspeo da izdrži do kraja i sačuva prednost uoči utakmice odluke u Bratislavi.

PLEJ-OF ZA LIGU ŠAMPIONA (PRVI MEČEVI)

Utorak

Bode Glimt – Crvena zvezda 2:1 (0:0)

/Bjortuft 52, Mata 62 – Mimović 75/

Dinamo Zagreb – Karabag 3:0 (1:0)

/Pjaca 29, Kulenović 75, 80/

Lil – Slavija Prag 2:0 (0:0)

/Dejvid 52, Žegrova 76/

Sreda

Dinamo Kijev – Salcburg 0:2 (0:1)

/Nene 29, Kjergor 50pen/

Malme – Sparta Prag 0:2 (0:1)

/Larsen 31ag, Rineš 89/

Midtjiland – Slovan Bratislava 1:1 (0:0)

/Čilufja 79 - Blekmen 59/

Jang Bojs – Galatasaraj 3:2 (2:0)

/Monteiro 4, 45+4, Ugrinić 86pen – Batšuaji 67, 72/


tagovi

kvalifikacije za Ligu šampionaLiga šampionaSparta PragMalmeMidtjilandSlovan BratislavaVeljko Birmančević

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara