Foto: AFP
Foto: AFP

Bilbau tradicija i iskustvo, Levanteu forma

Vreme čitanja: 2min | čet. 11.02.21. | 12:34

Baskijci na San Mamesu dočekuju zahuktalu ekipu Paka Lopeza u drugom polufinalu Kupa Kralja

Sreća je na žrebu prethodne nedelje bila naklonjena Bilbau, pa mu je za rivala u polufinalu dodelila objektivno najlakšeg rivala, Levante, sa kojim će večeras na San Mamesu odigrati prvi meč drugog polufinala Kupa kralja (21.00).

Ali daleko od toga da će Baskima sa ekipom Paka Lopeza biti mnogo lakše, nego što bi to bilo sa preostalim polufinalistima, Seviljom i Barselonom. Jer klub iz Valensije na prethodnoj 21 utakmici u svim takmičenjima ima svega dva poraza. Od početka nove godine jedan, protiv Viljareala, u prvom meču u 2021. Od tada, na narednih devet nijedan. Pride su i na tabeli Primere ispred Bilbaa.

Izabrane vesti

Ono što ipak Levanteu nedostaje, a čega u redovima domaćina ima u izobilju jeste iskustvo. Za gosta će večerašnje polufinale biti tek drugo u klupskoj istoriji, prvo posle 86 godina. Prvo će biti i za većinu aktuelnih igrača u klubu. Samo su četvorica fudbalera u sastavu Paka Lopeza u dosadašnjim karijerama stizali do polufinala Kupa kralja: Koke sa Seviljom, Vezo sa Valensijom, Radoja sa Seltom i Malsa sa Mirandesom.

Bilbao je na drugoj strani najmasovnije takmičenje španskog fudbala osvajao 23 puta. Jedino je Barseloni to više puta pošlo za rukom. A aktuelni trener, Marselino, već iza sebe ima osam polufinala u svim takmičenjima i sigurno zna kako se stiže do poslednjeg stepenika. Pa i osvaja trofej, što je demonstrirao sa Valensijom 2019. u istom ovom takmičenju, ali i prethodnog meseca izbacivši prvo Real Madrid, a potom i Barselonu u finalu Superkupa.

Ukoliko uspe da u dvomeču savlada i Levante, zakazaće i treće finale u samo četiri meseca. Sredinom januara već odigrano u Superkupu, a potom u aprilu dva u Kupu kralja, pošto ni prošlogodišnje sa Sosijedadom još nije odigrano.

Tradicija nagoveštava da bi Marselino na San Mamesu mogao da napravi veliki korak ka tom cilju. Levante je na prethodnih sedam gostovanja u domu Baska pretrpeo šest poraza, upisavši jedan poraz, mada je na tri od prethodna četiri gostovanja uspeo da zatrese mrežu rivala.

ŠPANIJA, KUP KRALJA – POLUFINALE (PRVE UTAKMICE)

Sreda

Sevilja - Barselona 2:0 (1:0)

/Kunde 25, Rakitić 85/

Četvrtak

21.00: (2,05) Bilbao (3,25) Levante (3,50)

***kvote su podložne promenama


tagovi

Kup kraljaLevanteAtletik Bilbao

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara