BELGIJA: Poslednji trzaji nekrunisane zlatne generacije, navala svetske klase raspiruje nadu

Vreme čitanja: 7min | čet. 13.06.24. | 08:40

Krštenice velikog broja nosilaca igre sprečavaju Crvene đavole da se svrstaju u red najvećih favorita, izostanak velikih očekivanja možda i nije tako loš

Kada bi pozicioniranje na svetskoj rang listi FIFA bilo glavno merilo uspešnosti u reprezentativnom fudbalu, Belgija bi posmatrano u periodu od prethodnih deset godina rutinski pokosila konkurenciju i ponela epitet ubedljivog pobednika. Zamislite primera radi tenisera koji je zbirno gledano proveo četiri godine na čelnom mestu ATP liste, a da pritom nije osvojio nijedan grend slem. Takvo poređenje čini se najprikladnijim kako bi se dočarala prethodna dekada belgijskog državnog tima.

Kada su se Crveni đavoli plasirali na Mundijal 2014. i tako prekinuli 12-godišnje odsustvo sa velikih turnira, fudbalski svet dobio je novu supersilu. Najveći deo sportske javnosti mislio je da je samo pitanje vremena kada će Belgija osvojiti Svetsko ili Evropsko prvenstvo, ali je maksimalan domet zlatne generacije ostala bronzana medalja iz Rusije 2018. Verovatno najveće razočaranje momci tadašnjeg selektora Marka Vilmotsa priredili su navijačima na Evropskom prvenstvu 2016. kada su potučeni do nogu od Velsa u četvrtfinalu i tako najavili da zlatna generacija neće dočekati krunisanje ni u nadolazećim godinama.

Izabrane vesti

DOĐI I UZMI ME!

Izuzev pobede nad Brazilom u četvrtfinalu Mundijala u Rusiji, Belgijanci nisu uspeli da raščiste sa sobom i zbace neku vrstu kompleksa od drugih velesila u reprezentativnom fudbalu. Argentina, Francuska i Italija eliminisale su Belgiju sa velikih takmičenja u prethodnih deset godina, dok je 2022. i Svetsko prvenstvo u Kataru donelo prvi debakl i kraj u grupnoj fazi. Belgijski tim je posle vrhunca doživljenog u Rusiji 2018. u konstantnom padu, a logičkim zaključivanjem čini se da ni ovog puta gledano na papiru nema prevelikih razloga za optimizam.

Domeniko Tedesko na promociji (©Reuters)Domeniko Tedesko na promociji (©Reuters)

Nije belgijska javnost početkom 2023. s oduševljenjem dočekala vest da će posle šestogodišnjeg mandata Roberta Martinesa, klupu državnog tima preuzeti Domeniko Tedesko. Italijan se s porodicom odselio u Nemačku kada je imao dve godine, a posle skromne igračke karijere posvetio se trenerskom poslu i stigao da do nepune 40. godine predvodi nekoliko respektabilnih klubova, doduše bez velikih uspeha. Sedeo je Tedesko na klupi Šalkea, moskovskog Spartaka i Lajpciga, a vođenje skupom pojedinaca jakih aura kakve Belgija ima najveći je izazov u kratkoj karijeri 39-godišnjaka. Pod vođstvom Roberta Martinesa igra tima odlikovala se lepršavošću, ali od jednog momenta takav stil igrači više nisu mogli da isprate fizički. Kada je izgubio performanse za igranje na gol više, belgijski tim se potpuno raspao i počeo da gubi od slabijih, ali taktički potkovanih selekcija (utakmica sa Marokom iz 2022. najbolji primer). Martines je nesumnjivo odličan trener, ali je jedna od njegovih mana neadekvatno prilagođavanje protivnicima i igranje sličnim stilom protiv manje-više svih rivala. Verovatno bi u klupskom fudbalu tako nešto imalo bolju "prođu" u sistemu takmičenja gde se igra 38 kola, ali na turnirskom tipu nije i to je Belgiju skupo koštalo.

EUROFORIJA JE POČELA!

OVO JE 18 RAZLOGA ZBOG KOJIH JE MOZZART NAJBOLJI IZBOR ZA EP

BELGIJA PRVAK EVROPE - KVOTA 17,00

Kvalifikaciona grupa sa Austrijom, Švedskom, Azerbejdžanom i Estonijom bila je po pravoj meri Belgijanaca. Kontinuitet rutinskog plasiranja na velika takmičenja je nastavljen, a rano obezbeđivanje omogućilo je Tedesku da isproba ogroman broj igrača na takmičarskim utakmicama. Samo što poučeni iskustvom znamo da u slučaju Belgije lak plasman nikako ne mora da znači uspeh na velikom takmičenju i to je ono što ne daje spokoj tamošnjim ljubiteljima fudbala.

Ako posmatramo linije tima, odmah je uočljiv izostanak izuzetno važnog dela mozaika, i to samo zbog činjenice da na klupi sedi Tedesko. Tibo Kurtoa je pre godinu razočaran odlukom da ne nasledi Edena Azara na mestu kapitena odlučio da napusti državni tim do daljnjeg, ili preciznije dok je italijanski Nemac selektor. Golmana Reala menjaće dugogodišnji čovek iz senke Koen Kastels. Prethodnih devet godina proveo je u Volfzburgu, ali nikada nije postao nešto više od dobrog čuvara mreže. Po završetku meseca isteći će Kastelsu ugovor sa Vukovima, pa će EURO poslužiti kao izlog za pronalaženje novog poslodavca. Jasno je 32-godišnjaku da nikada ne bi dočekao da bude prvi golman da nije bilo razmirica između Kurtoe i Tedeska, a činjenica da je u očima velikog broja navijača posmatran kao najslabija tačka mogla bi da mu poljulja samopouzdanje. Ako Belgija bude eliminisana u ranoj fazi turnira, verovatno će najveći broj očiju biti uprt u Tedeska i Kastelsa.

Tibo Kurtoa neće igrati EURO (©Reuters)Tibo Kurtoa neće igrati EURO (©Reuters)

Zadnja linija upadljivo je slabija od navalne, a tome svedoče i brojna selektorova eksperimentisanja. Artur Teat je dobar deo kvalifikacija proveo na mestu beka, ali je na poslednje dve prijateljske utakmice Tedesko promešao karte i shvatio da će više koristi imati čak i od vremešnog Tome Menijea, nego od Teata kom je ta pozicija sekundarna. Doduše, bivši igrač Borusije Dortmund doživeo je povredu na zagrevanju pred poslednju pripremnu utakmicu protiv Luksemburga i njegov nastup na turniru je pod znakom pitanja. Timoti Kastanj će biti zakucan kraj leve aut-linije, a štoperski tandem bi trebalo da čine Vout Faes i Aksel Vitsel. Koliko god krštenica ne ide u prilog igraču Atletika, čini se da će mu obilato iskustvo dati prednost u odnosu na mladog Zena Debasta, a bolja fizička pripremljenost u odnosu na drugog veterana Jana Vertongena. Vout Faes je ove sezone ušao u Premijer ligu sa Lesterom, ali je sve to nekako tanje od perioda kada je Belgija imala slatke muke sa štoperima i raspolagala Vensanom Kompanijem, Danijelom Van Bujtenom, Tomasom Vermelenom, Tobijem Aldervejreldom, Nikolasom Lombarcom i mlađim Vertongenom.

Stvari postaju bolje tek od veznog reda. Amadu Onana je prava zver u pogledu fizičkih karakteristika, ali često ne ume da kanališe energiju u pravom smeru i pretvara je u ogroman broj kartona, neretko i onih isključujućih. Kvarenje igre protivnika najviše će zavisiti upravo od 23-godišnjaka rođenog u Senegalu, a od toga koliko će dugo uspeti da se sačuva od javnih opomena umnogome bi mogli da zavise rezultati Đavola. Juri Tilemans u državnom timu uglavnom ima nešto defanzivniju ulogu nego u Aston Vili, jer mu je čuvanje leđa Kevinu De Brujneu jedan od prioriteta. Kevin je majstor fudbala, ali razum kaže da ima 33 godine i da ne sme preterano da se troši na defanzivne zadatke, ako Belgija želi da iz plavokosog maestra izvuče maksimum na protivničkoj polovini. Tu je Tilemansova uloga ključna.

A Kevin kao Kevin... Izlišno je pričati o kvalitetima jednog od najboljih veznih igrača koje je svet video u dosadašnjem toku 21. veka. Vrveo je od velikih asova belgijski državni tim tokom prethodnih desetak godina, ali je svojim bravurama koje pravi iznova i iznova uprkos neretkim povredama, De Brujne dokazao je da je jedan od najvećih aktivnih majstora fudbala. Potrajao je prekaljeni vezista mnogo duže od bivšeg saigrača Edena Azara i tako se iskristalisao kao najveći dijamant zastrašujuće generacije Crvenih Đavola. Iako ima 33 godine Kevinovo majstorstvo nije izgubilo sjaj. Činjenica je da krštenica radi protiv njega, ali je možda baš ovog leta došlo vreme da naplati nedosanjane sne.

Napadačka trojka i dalje je izuzetno snažna, a čini se da je to jedina linija tima u kojoj Belgija ima svetlu perspektivu dugoročno gledano. Lois Openda i Žeremi Doku polako izrastaju u igrače svetske klase, a za napadača Lajpciga verovatno neće ni biti mesta u startnoj postavi, jer kako ostaviti Romelua Lukakua na klupi. E to je luksuz kakav retko ko ima, da igrač Opendinog kvaliteta mora da čeka šansu s klupe. Bivši napadač Lansa deluje kao divlja zver kada krene u prodor, neuhvatljiv je za gotovo sve defanzivce, a kada bude poboljšao realizaciju moći će da se svrsta u sam krem svetskog fudbala. Dokuova poletnost je s druge strane baš ono što treba ovakvom timu "staraca". Leandro Trosar možda nije tako mlad, ali mu je karijera procvetala u poslednje dve godine i biće preko potrebno osveženje. Od Lukakua se golovi uvek očekuju, ali je na ranijim turnirima problem bio što je mogao da ih spakuje na "tone" u grupnim fazama, a da se onda ispromašuje kad je najpotrebnije. Vredi istaći i da Tedesko nije imao većih kadrovskih problema, uzimajući u obzir da zbog povrede nije mogao da računa jedino na Leandera Dendonkera. Od poznatijih imena na spisku nema ni Mišija Batšuajia i Aleksisa Selemakersa. Gorepomenuti narušeni odnos sa Kurtoom zapravo je najveći problem po tom pitanju.

LUKAKU NAJBOLJI STRELAC PRVENSTVA - KVOTA 20,0

BELGIJA POBEDNIK GRUPE E - KVOTA 1,40

Istina je da zdrav razum i logika govore da je vrhunac De Brujneove, Lukakuove, Vertongenove, Vitselove karijere prošao, Azar je svoju završio, ali uprkos svemu tinja nada da bi sa nekim novim vihorima poput pomenutih Žeremija Dokua, Loisa Opende i Leandra Trosara (možda i De Ketelarea i Bakajoka), Belgijancima na naplatu moglo da dođe sve ono što nisu učinili u prethodnoj dekadi, baš onda kada se svi najmanje nadaju.

Jedino finale velikog takmičenja Belgija je odigrala na Evropskom prvenstvu u Italiji 1980. i čini se da bi potencijalni krah u Nemačkoj mogao da bude nacionalna tragedija zbog svih neostvarenih snova. Kada bi makar ponovili rezultat generacije Žan Mari Pfafa, Jana Kulemansa, Erika Geretsa, Renea Vanderejkena imali bi nekakvu utehu... Prolazak grupne faze ne bi smeo da bude doveden u pitanje makar padale ćuskije, a od osmine finala uslediće pravi ispiti za Tedeskov tim. Samo da se ne dogodi neki novi Vels kao 2016, izbegavanje takvog epiloga imperativ je generacije čiji veći deo doživljava svoje poslednje trzaje u vrhunskom fudbalu.

EURO 2024

Grupa E

1. KOLO

Ponedeljak, 17. jun

15.00: (3,60) Rumunija (3,35) Ukrajina (2,10)

18.00 (1,50) Belgija (4,20) Slovačka (6,75)

2. KOLO

Petak, 21. jun

15.00: (3,80) Slovačka (3,35) Ukrajina (2,05)

Subota, 22. jun

21.00: (1,50) Belgija (4,20) Rumunija (6,75)

3. KOLO

Sreda, 26. jun

18.00: (4,40) Ukrajina (3,50) Belgija (1,85)

18.00: (2,70) Slovačka ((3,05) Rumunija (2,80)



tagovi

Fudbalska reprezentacija BelgijeEURO 2024

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara