©Reuters
©Reuters

Bela tačka pocrnela na Frankiju: De Hea prekinuo Milanov uspon u trileru sa tri promašena penala

Vreme čitanja: 4min | ned. 06.10.24. | 22:46

Španski čuvar mreže zablistao odbranivši dva jedanaesterca

Tri vezane pobede, dve ubedljive i između njih ona sa pobesnom težinom - ostvarena u derbiju dela Madonina. Učinilo se da je Paulo Fonseka na dobrom putu, bio je Milan u usponu, a onda se strmoglavio na gostovanju Fjorentini. Tamo je naleteo na Davida de Heu nalik onom iz najboljih dana, iz perioda u Mančester junajtedu. Čak i tada španski čuvar mreže nije bio poznat kao specijalista za penale, a večeras, kao da godinu dana nije odsustvovao iz fudbala, 'skinuo' je fudbalerima milanskog tima dva jedanaesterca, olakšavši timu Rafaela Paladina put do trijumfa, tek drugog ligaškog od starta sezone - 2:1 (1:0).

Pocrnela je bela tačka večeras na Artemio Frankiju. Tri penala dosudio je Luka Pajreto na zatvaranju sedmog kola Serije A i nijedan fudbaleri dva tima nisu uspeli da pretvore u gol. Često ćete čuti da je fudbal igra grešaka, a ove nedelje u Firenci bilo ih je pregršt u oba tima i na obe strane, i u odbrani i u napadu.

Izabrane vesti

U pokušajima da povuku svoj tim nazad prednjačili su Mojze Ken na jednoj i Teo Ernandez na drugoj strani. Obojica su gotovo podjednako (z)grešili pošto su promašili i skrivili po jedanaesterac, s tim da će epitet tragičara s obzirom na krajnji ishod definitivno poneti francuski defanzivac.

A, večeras je bio sve samo ne defanzivac, još manje kapiten. Ruku na srce, jeste poveo Milan na Artemio Frankiju, ali u - propast... Neopreznom intervencijom sredinom prvog poluvremena pružio je šansu Kenu priliku da donese prednost domaćinu, potom prokockao identičnu da sa 11 metara vratio svoj tim u život, da bi po završetku meča zbog protesta zaokružio užasnu partiju crvenim kartonom, koji je dobio zbog prigovora... Kako je igrao, prijaće mu da malo ohladi glavu.

Ken je s druge strane igrao vrlo dobro od starta sezone, već je od dolaska u klub postigao šest golova u svim takmičenjima, ali ga večeras nikako nije hteo. Sam je donekle i kriv s obzirom na to da je u 22. minutu užasno izveo najstrožu kaznu olakšavši značajno posao Menjanu, mada nije imao ni sreće budući da su mu dva pogotka - potpuno opravdano - poništen zbog ofsajda. A, da ovo nije bila njegova noć najbolje se videlo u nadoknadi meča kada se lopta posle njegovog razornog šuta sa ivice šesnaesterca od prečke odbila ispred linije gola i vratila u polje... Ako ništa drugo, za košmarno veče se iskupio asistencijom kod pobedonosnog gola kada je u 73. minutu grudima sa puno osećaja sjajno spustio dugu loptu Albertu Gudmundsonu, koji ju je zakucao u bliži ugao.

Prethodno je Rosonere ranio njihov dojučerašnji igrač Jasin Adli. Prošlog leta odbio je odlazak iz kluba želeći da se dokaže na San Siru, ali je u međuvremenu shvatio da će to ići teže, pa je krajem avgusta ipak pružio ruku Fjorentini, a večeras pokazao da možda ima kvalitet za milanskog giganta. Ovog i ovakvog. Prihvatio je loptu skoro kod korner zastavice, 'okrenuo' kao na ringišpilu Kristijana Pulišića i sa ivice kaznenog prostora lansirao loptu u dalji ugao.

A, onda implozija Fjorentine. Napravljen penal u nadoknadi prvog dela pa još jedan u uvodnim minutima nastavka, međutim, ni to fudbalerima Milana nije pomoglo da se vrate u igru. Menjali su se izvođači, pokušali prvo Ernandez pa Tami Ejbraham - iako je izvođač Krisitjan Pulišić - ali je De Hea čitao njihove namere i postao prvi čuvar mreže sa dva odbranjena jedanaesterca na jednog utakmici Serije A još od Federika Marketija, koji je nastupajući za Lacio isto učinio protiv Karpija u maju 2016. godine.

Četiri minuta nakon što je spustio i drugu rampu već nije mogao ništa. Kristijan Pulišić očigledno ga je iznenadio odlukom da na isteku igre šutira - mada se čini da je želeo da asistira Ejbrahamu - iz teške pozicije posle centaršuta Ernandeza i pri prvom kontaktu dugu loptu ubaci u dalji ugao.

Igrao se tada 60. minut, imao je, dakle, Milan dovoljno vremena da pojuri preokret i četvrtu pobedu u nizu, ali ne da nije uspeo, već se činilo da nema ni ideju kako to da učini. Do kraja je još samo jednom ozbiljnije pripretio, i to u 86. minutu kada je rezervista Samjuel Čukvueze lukavo od zemlje šutirao u dalji ugao, ali je i tada zablistao De Hea.

Strahinja Pavlović čitav meč presedeo je na klupi, dok Luke Jovića zbog blaže povrede nije bilo ni u protokolu.

SERIJA A – 7. KOLO

Petak

Napoli - Komo 3:1 (1:1)

/Mektomini 1, Lukaku 53pen, Neres 86 - Strefeca 43/

Verona - Venecija 2:1 (1:1)

/Tengstet 9, Joronen 81ag - Oristanio 3/

Subota

Udineze - Leće 1:0 (0:0)

/Zemura 75/

Atalanta - Đenova 5:1 (1:0)

/Retegi 24, 50, 74, Ederson 60, De Ron 80 - Ekator 83/

Inter - Torino 3:2 (2:1)

/Tiram 25, 35, 60 - Zapata 36, Vlašić 86 penal/

Nedelja

Juventus - Kaljari 1:1 (1:0)

/Vlahović 15p - Marin 87p/

Bolonja - Parma 0:0

Lacio - Empoli 2:1 (1:1)

/Zakanji 45+4, Pedro 84 - Espozito 9/

Monca - Roma 1:1 (0:0)

/Mota 70 - Dovbik 61/

Fjorentina - Milan 2:1 (1:0)

/Adli 35, Gudmundson 73 - Pulišić 60/



tagovi

Serija AFjorentinaMilanDavid De Hea

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara