Fudbaleri Litvanije (©Reuters)
Fudbaleri Litvanije (©Reuters)

Baltički kup: Ko sme na crtu aktuelnom šampionu Letoniji?

Vreme čitanja: 2min | uto. 01.06.21. | 10:26

Posle odlaganja turnira zbog pandemije virusa korona, utakmicom Litvanije i Estonije danas od 18 časova otvara se 19. sezona ovog takmičenja

Baltik možda nije fudbalski razvijen region, ali je svakako interesantno videti ko je tamo najkvalitetniji. Baltički kup se tradicionalno igra od 1928. godine, a 19. njegovo izdanje počinje ovog utorka, utakmicom između Litvanije i Estonije u Vilnjusu. Taj meč je na programu od 18 časova.

Ovaj turnir je trebalo da se odigra prošle godine, ali je on odložen zbog pandemije virusa korona. Poslednjih sezona ovim regionom potpuno dominira Letonija, koja je osvojila poslednja četiri turnira, odnosno sedam od poslednjih devet. Tako je prestigla po broju zlatnih medalja Litvaniju, koja se zaustavila na 10. Letonci ih imaju 13.

Izabrane vesti

18.00: (2,20) Litvanija (3,10) Estonija (3,60)

Turnir se igra kao grupa od tri ekipe, što znači da će svako sa svakim da se sastane po jednom. Bilo je u istoriji slučaja kada se i Finska takmičila sa njima, ali sada se ta selekcija sprema za Evropsko prvenstvo i ne učestvuje na Baltičkom kupu.

Estonci, Litvanci i Letonci spadaju među najslabije evropske selekcije. Na FIFA rang-listi od njih je najbolje plasirana Estonija, koja je 116, Litvanija je 134, a Letonija 138. Samo je šest reprezentacija iz Evrope iza Letonije - Andora, Malta, Moldavija, Lihtenštajn, Gibraltar i San Marino.

Dakle, prvi na programu je meč Litvanaca i Estonaca, a obe selekcije ga dočekuju u lošem raspoloženju. Izgubile su oba meča u kvalifikacijama za Mundijal u Kataru. Od Litvanaca su bolji bili Švajcarska (1:0) i Italija (2:0), a od Estonaca Češka (6:2) i Belorusija (4:2).

Selektor Estonije Tomas Haberli uvrstio je na spisak golmana Arsenala, Karla Jakoba Hajna. Ovaj 19-godišnjak je među Tobdžije stigao pre tri sezone iz Nomua, a brani za rezervni tim. Za prvi tim Arsenala još nije debitovao, ali je zato sedeo na klupi na svim mečevima londonskog tima u Ligi Evrope ove sezone. Barem je tako otputovao u Lisabon, Atinu, Prag...

Hajn će sigurno da brani protiv Litvanaca, koji su blago oslabljeni u odnosu na prethodne mečeve. Vezista Kauno Žalgirisa, Grato Sirgedas, nije se oporavio od povrede, dok poziv ovog puta nisu dobili golmani Edvinas Germonas i Lukas Paukšte. Umesto njih među stative će Dejvidas Mikelionis iz Žalgirisa.

Do sada su Litvanija i Estonija odigrali ukupno 52 meča, a Litvanci su nešto bolji. Imaju 22 trijumfa, naspram 20 svog rivala. Poslednji njihov susret viđen je u Talinu u oktobru prošle godine, a gosti su tada slavili sa 3:1.

BALTIČKI KUP - 1. KOLO

Utorak

18.00: (2,20) Litvanija (3,10) Estonija (3,60)

***Kvote su podložne promenama


tagovi

LitvanijaLetonijaEstonija

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara