Mohamed Salah (©Reuters)
Mohamed Salah (©Reuters)

Arteti se bunker opet obio o glavu: Liverpul dva puta gubio, ali preživeo Emirate

Vreme čitanja: 5min | ned. 27.10.24. | 19:28

Londonski tim se u drugom poluvremenu opredelio za branjenje prednosti, a Mohamed Salah ga je za takav pristup kaznio desetak minuta pre kraja utakmice

Privikao se na Premijer ligu mnogo brže nego što je bilo ko mogao da očekuje, ali dok se Liverpul šepurio na vrhu tabele, a ostrvska javnost pričala o njemu kao legitimnom kandidatu za titulu, Arne Slot je upozoravao kako je njegov tim u uvodnoj fazi sezone imao nešto lakši raspored te da će, ako želi da osvoji Premijer ligu, prvo morati da se dokaže na nekom od 'pet, šest, sedam izazovnih gostovanja', misleći na utakmice na stadionima najvećih engleskih timova. A, jedno takvo Redsi su upravo preživeli.

Bez ikakvog preterivanja preživeli, jer je Liverpul na Emiratima dva puta gledao u oči porazu, ali je oba puta uspeo da se vrati i vrati se na Enfild sa bodom – 2:2 (2:1). Pomogao mu je u tome donekle i Mikel Arteta, odnosno njegov defanzivni pristup u prvom poluvremenu. Doživeo je španski trener večeras istu sudbinu kao i protiv Mančester Sitija na Etihadu pre oko mesec dana. Tada je doduše bio primoran da brani prednost stečenu u prvom poluvremenu budući da je drugih 45 minuta igrao sa igračem manje, međutim, u derbiju devetog kola Premijer lige takav teg oko vrata nije imao. No, nakon što je početkom nastavka ostao i bez Gabrijela, drugog startnog štopera (Vilijam Saliba nije igrao zbog suspenzije), Španac se fokusirao na branjenje svog gola, a za takav, rezervisan pristup, kaznio ga je Mohamed Salah desetak minuta pre kraja...

Izabrane vesti

Ni ova utakmica nije mogla da prođe bez sada već uobičajenih 'igrica' Mikela Artete. Dva dana uoči duela španski stručnjak je zastrašio navijače londonskog tima izjavivši kako je neizvesno hoće li Jurijen Timber i Bukajo Saka biti spremni za meč. Biće da je blefirao. Ne samo da su se obojica našli u startnoj postavi, već je ovaj drugi bio neka vrsta tajnog oružja. Kao da je pomenutom izjavom Arteta želeo da skrene pažnju Liverpulovom timu u pripremi utkamice sa svog kapitena, koji je bio nerešiva enigma za Redse. Zdrav, prav, kao da nije imao ni najmanju povredu prethodnih dana, naoštren da zagorča život protivničkoj odbrani, a ponajviše Endrjuu Robertsonu.

I samo na osnovu onoga što je napravio u devetom minutu može se reći da je u tome uspeo. Želeće škotski defanzivac da što pre zaboravi taj trenutak, da ga ako je moguće i izbriše. Ali ‘vrteće‘ se još dugo snimci kao podsetnik kako ga je Saka, nakon što mu se ubacio iza leđa, jednim dodirom lopte bacio na pod, a onda je sa pet metara zakucao pod prečku za svoj jubilarni petedeseti premijerligaški gol i vođstvo Arsenala. U 18. minutu mu je pak došlo glave. Kai Haverc je kod kornera zakazao na prvoj stativi, utrčao je ispred njega Luis Dijaz i odatle loptu poslao pred gol, a ona je u gužvi stigla do Virdžila van Dajka koji ju je glavom ćušnuo u mrežu.

Od tog trenutka Liverpul je zaigrao rezervisanije, ne želeći da ponovo dospe u situaciju da mora da juri rezultat. A, dospeo je iako je takvo njegovo opredeljenje Arsenalovu inicijativu posle izjednačenja učinilo jalovom. I taman kada se činilo da će se na pauzu otići sa rezultatom aktivnim još od 18. minuta, Tobdžije su ponovo povele. Na prvi pogled prekid kao i svaki drugi, pride na preko 30 metara od gola, ali protiv londonskog tima svaki predstavlja opasnost. A, Deklan Rajs je, pre nego što ga je izveo, prišao Nikolasu Žoveru (Arsenalov specijalista za prekide) i upitao ga li bi to trebalo da učini on ili Saka. Francuz je pokazao na Rajsa.

Zbog toga je uostalom i najbolji u svom polju. A, zbog gola koji je u smiraj prvog poluvremena postigao je između ostalog doveden i Mikel Merino. Oseća španski vezista prostor vrlo dobro, zna gde i kada treba da se ubaci. Pokazivao je to godinama u Sosijedadu, pokazao je isto u četvrtfinalu ovogodišnjeg Evropskog prvenstva protiv Nemačke, ali u Liverpulu kao da su to smetnuli sa uma. Rajs je zavrnuo pred gol, Merino se ubacio između Ibrahime Konatea i Van Dajka i glavom došao do prvenca u dresu Arsenala.

Međutim, dugo je po povratku sa petnaestominutne pauze to bilo poslednje što je Arsenal uradio pred protivničkim golom. Gabrijelova povreda iz 49. minuta (izašao iz igre pet minuta kasnije) kao da je unela strah u redove domaćeg tima da neće uspeti da izdrži bez dvojice lidera odbrane. A, dugo se, baš kao i protiv Sitija krajem septembra, činilo da će ipak uspeti. Liverpul jeste imao znatno veći posed lopte u drugom poluvremenu, posle izmena koje je Slot izvršio u 63. minutu ubacio je i u veću brzinu, ali bogzna kakvu priliku da se još jednom vrati u meč baš i nije. Međutim, kada je Liverpulu potrebno nešto, posebno u velikim utakmicama, kao po pravilu pojavi se Salah. Malo ko je tako prisutan u okršajima protiv 'velike šestorke' kao Egipćanin i mada je tokom većeg dela meča večeras bio gotovo neprimetan, opet ga na Enfildu slave.

Slave ga ovog puta i na Etihadu, jer posle remija u Londonu Siti je ostao na vrhu tabele. Na Emiratima pak ne mogu da ga smisle budući da im godinama zagorčava život. Gol koji je večeras postigao bio je jedanaesti premijerligaški na 15 utakmica protiv Arsenala. U prvenstvu su samo Hari Kejn (14) i Vejn Runi (12) više puta tresli mrežu Tobdžija...

PREMIJER LIGA – 9. KOLO

Petak

Lester - Notingem Forest 1:3 (1:1)

/Vardi 23 - Jejts 16, Vud 47, 60/

Subota

Aston Vila - Bornmut 1:1 (0:0)

/Barkli 76 - Evanilson 90+6/

Brentford - Ipsvič 4:3 (2:2)

/Visa 44, Klark 45+1ag, Embeumo 51pen, 90+6 - Smodiks 28, Hirst 31, Delap 86/

Brajton - Vulverhempton 2:2 (1:0)

/Velbek 45, Ferguson 85 - Ait Nuri 88, Kunja 90+3/

Mančester Siti - Sautempton 1:0 (1:0)

/Haland 5/

Everton - Fulam 1:1 (0:0)

/Beto 90+4 - Ivobi 61/

Nedelja

Čelsi - Njukasl 2:1 (1:1)

/Džekson 18, Palmer 47 - Isak 32/

Kristal Palas - Totenhem 1:0 (1:0)

/Mateta 31/

Vest Hem - Mančester junajted 2:1 (0:0)

/Samervil 74, Bouven 90+2pen - Kazemiro 81/

Arsenal - Liverpul 2:2 (2:1)

/Saka 9, Merino 43 - Van Dajk 18, Salah 81/



tagovi

Premijer ligaArsenalLiverpul

Obaveštavaj me

Arsenal
Liverpul

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara