Stadion u Los Anđelesu (©Reuter)
Stadion u Los Anđelesu (©Reuter)

Amerikanci žele finale Lige šampiona

Vreme čitanja: 2min | pet. 16.09.22. | 16:49

AS piše da bi najveća utakmica evropskog klupskog fudbala u skoroj budućnosti mogla da se preseli na drugi kraj sveta

Iz godine u godinu fudbal se menja. Odavno to više nije samo sport, već ozbiljan biznis. Razna pisana i nepisana pravila otišla su u istoriju i zamenjena su nekim drugim - ne uvek (kao što je vraćanje lopte golmanu u ruke) lošijim, ali u većini slučajeva nažalost da.

Brojne tradicije su prekinute, a po pisanju uglednog AS-a, uskoro bi mogla još jedna. Reč je o mestu odigravanja najveće utakmice evropskog klupskog fudbala, finalu Lige šampiona. Navodno, ide ka tome da odlučujući meč za trofej najboljeg kontinentalnog tima bude preseljen na drugi kontinent. U Sjedinjene Američke Države.

Izabrane vesti

SAD će, uz pomoć Kanade i Meksika, 2026. organizovati Svetsko prvenstvo, što će biti drugi put da im FIFA ukaže tu čast. Podsetimo, 1994. su samostalno ugostili najbolje svetske reprezentacije. To, ipak, ne zadovoljava apetite tamošnjih kompanija i sportskih promotera, pošto španski list piše da je cilj domaćinstvo finala Lige šampiona.

Poznato je da FIFA blagonaklono gleda na ovakve stvari, naravno ukoliko finansijska ponuda ispunjava očekivanja, dok je UEFA nedavno prodala TV prava za englesko govorno područje Amerikancima za čak milijardu i po evra. Teško je, ipak, poverovati da bi Aleksander Čeferin pristao da ispuni želju Amerikancima posle bure koja se podigla na vest o pokušaju aktiviranja Superlige, ali veliku ulogu u odluci imaće sigurno i klubovi, a AS podseća da je Evropska klupska asocijacija (EKA) nedavno tražila "veći deo kolača" od TV prava i drugih prihoda koje dobija UEFA. Zbog toga su pojedini nacionalni savezi (italijanski i šoanski kao najzvučniji) već preselili svoje superkupove van granica države, čak u Aziju... O svemu tome biće razgova tokom sledeće nedelje na generalnoj skupštini organizacije u Istanbulu. U priči o Superligi EKA, na čijem čelu je prvi čovek Pari Sen Žermena Naser Al Kelaifi, podržala je UEFA, tako da postoji i mogućnost "vraćanja usluge", odnosno da Evropska fudbalska federacija zanemari tradiciju i pošalje finale Lige šampiona "preko bare".

Trude se Amerikanci već godinama da dovode poznata fudbalska imena u svoju MLS, doduše u smiraj karijera, turneje i pripremni turniri najboljih evropskih klubova postali su praksa, a nedavno uspešno organizvan meč šampiona Severne Amerike i Meksika ističu kao primer da su spremni i za mnogo veći izazov.

Nema dileme da su majstori da naprave spektakl od sportskog događaja, ali da li su baš zaslužili da im se poveri utakmica kakva je finale Lige šampiona?


tagovi

Liga šampionaUEFAFIFA

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara