A u Ligi Evrope još jači rivali od Brage...

Vreme čitanja: 3min | sre. 16.08.23. | 02:52

Šta dalje čeka TSC? Evropa ponovo tek za mesec i kusur dana...

Fudbaleri TSC-a spoznali su u dvomeču sa Bragom koliko su daleko od evropske elite. Ili bolje reći od srednje klase evropskog fudbala, pošto Braga - uz sve poštovanje ovog vrlo dobro tima - ipak ne pripada onom prvom redu fudbalskih aždaja.

Surov je bio način na koji su Portugalci pokazali srpskom viceprvaku gde se trenutno nalazi i koliko će mu još (vrlo verovatno mereno u godinama iliti sezonama) biti potrebno da dođe na nivo da bi mogao da se nosi sa ekipama tog ranga.

Izabrane vesti

I nije da smo naročito iznenađeni. Moglo se ovako nešto naslutiti odmah nakon žreba (a onda i uvida u letnju transfer-strategiju Topolčana na kojoj im mnogi navijači zameraju); otuda je i stvorena medijska slika da TSC ovaj evropski izlet treba da iskoristi za prikupljanje iskustva i pre svega uživanje u prilici da se odmeri sa ozbiljnim timovima iz najjačih šampionata, međutim pitanje je koliko u sinoćnih 90 i kusur minuta, ili onih od pre sedam dana u Kamenolomu zaista može da se uživa.

Da se ponešto nauči - u redu. Pa i da ostane uspomena za ceo život (ne baš lepa) - u redu. Ali da se uživa...

Zato bi u narednim evro-izazovima za TSC bilo bolje da manje 'uživa u rivalu', a više da igra. Odnosno da izvuče makar jednog rivala sa kojim može da se nosi. Koliko-toliko. Jer sa Bragom, videli smo, ne može...

Doduše, za tako nešto trebaće dosta sreće na predstojećem žrebu.

Podsetimo, klub iz Bačke Topole kao drugoplasirani u Superligi prošle sezone startovao je iz treće runde kvalifikacija za Ligu šampiona - ligaška staza (zahvaljujući 11. mesti Srbije na UEFA rang listi nacionalnih koeficijenata), što mu je automatski obezbedilo (najmanje) grupnu fazu Lige Evrope.

Samo po sebi, kao takmičenje nižeg kvaliteta, LE bi trebalo da ponudi neke lakše protivnike. Ali da li je baš tako?

Prema projekciji koja je pred vama da se videti da bi TSC, u teoriji, mogao da nabasa čak i na sva tri rivala jača od Brage?! Uzdamo se, naravno, u milost kuglica, međutim sam pogled na ove ekipe ispisane 'masnijim' slovima izaziva jezu.

Zamislite, recimo, grupu sa Leverkuzenom, Brajtonom i Marseljom!

Ili: Liverpul, Frajburg, Betis, TSC!

Moglo bi, ruku na srce, i ponešto prihvatljivije da se probere iz drugog i trećeg šešira, ali treba imati na umu da je ovo samo projekcija i da su isključivo 'boldovani' klubovi sigurni učesnici grupne faze. Tako da ćemo o tim povoljnijim opcijama kada budemo imali sve učesnike.

(© twitter.com/uefarankings)(© twitter.com/uefarankings)

Nije potrebno posebno naglašavati koliko je važno da TSC izvuče makar jedan tim sa kojim bi mogao da igra. Pre svega kako bi popravio utisak, pokazao da sve što mu se događa u poslednjih godinu dana nije slučajnost, već plod marljivog, sistematskog rada i razvoja kluba, pa napokon i zbog toliko pominjanog nacionalnog koeficijenta kojem je očajnički potreban bilo kakav 'apdejt'.

Pošto ne treba smetnuti s uma da smo ovog leta i dalje na nuli, da smo već skliznuli za dve pozicije (na 13.) i da preti novo srozavanje ukoliko se naši klubovi pod hitno ne počnu da pobeđuju. Ali o tom potom. Kad vidimo konačan bilans ove evropske nedelje, u četvrtak uveče.

Pred Topolčanima je sada poduža pauza što se Evrope tičem, a 31. avgusta, posle drugih utakmica plej-ofa, biće poznata 32 kluba učesnika grupne faze.

Žreb za grupe zakazan je za 1. septembar. Prvi put u Ligi Evrope TSC na teren izlazi tek 21. istog meseca.


tagovi

Liga Evrope

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara