"Arjen Roben postiže gol"
"Arjen Roben postiže gol"

To mogu samo Nemci - 80 utakmica i jednom 0:0 (ANKETA)

Vreme čitanja: 3min | uto. 22.10.13. | 16:17

Neko voli engleski fudbal, neko majstore iz Reala i Barselone, neko šarm Apenina, neko Ibru i Falkaa. Ali ako volite golove – Bundesliga je pravi izbor

Arjen Roben postiže golBajke su već ispisane o gotovo savršenoj organizaciji nemačkog fudbala, u kojem je navijač kralj, a dug maltene apstraktan pojam. Međutim, početak nove sezone pokazao je da nije samo ono oko terena to što čini Bundesligu verovatno najzdravijim nacionalnim takmičenjem na svetu. Ako se publika na stadione privlači golovima – onda je sasvim jasno zašto su u Nemačkoj tribine uvek pune.

Naime, gorak ukus koji u ustima ostavlja najnepopularniji rezultat u fudbalu, a to je naravno 0:0, publika u Nemačkoj je ove sezone osetila tek u devetom kolu Bundeslige. Tačnije, u 78. utakmici od starta šampionata u kojoj su Verder i Frajburg razočarali navijače na Vezer stadionu.

Izabrane vesti

Rekord Bundeslige, koja je kao takva osnovana 1962. godine na konvenciji u Dortmundu, oboren je još u šestom kolu. Naredni mečevi na kojima su golovi padali kao na traci bili su "samo" bonus.

Brojke su impresivne - u uvodnih devet kola postignuta su čak 264 gola. U proseku, 3,259 po meču. Ubedljivo najviše u pet najjačih liga Evrope.

Poređenja radi, Premijer liga, koja se često smatra najatraktivnijom zbog tempa i čuvene engleske trave (naravno, ne samo zbog toga), u prvih 90 utakmica (osam kola) videla je 196 golova, "svega" 2,45 po meču.

Najnepopularniji rezultat viđen je "čak" sedam puta (Stouk – VBA, Hal - Aston Vila, Sautempton - Vest Hem, Stouk - Mančester Siti, Kardif  - Everton, Man Utd – Čelsi, Njukasl - Vest Hem).

Nešto bolje sa efikasnošću stoji španska Primera, dobrim delom zbog toga što su Barselona i madridski rivali Real i Atletiko svetlosnu godinu ispred većine rivala.

U devet kola, odnosno 90 utakmica, 244 gola, tačnije 2,71 po meču. Prosek su pokvarile utakmice Osasuna – Barselona, Selta – Viljareal, Betis – Granada, Real Sosijedad – Malaga, Elče – Valjadolid, Levante – Real Sosijedad, Espanjol – Betis i Levante – Sevilja na kojima su mreže mirovale.

I Kristijan Abijati često mora da vadi loptu iz mrežePosebno interesantan je slučaj Serije A. Iako su Italijani poznati po "katanaću", taktiziranju i vrhunskim defanzivcima (u poslednje vreme i po nameštaljkama zbog kojih su milioni napustili fudbal) ova sezona je donela značajnu promenu kursa.

Naime, u prvih osam kola i 80 utakmica pao je samo gol manje nego na 90 mečeva u Španiji – 243 za prosek od 3,0375.

Sasvim sigurno i zato što je na "čizmi" samo četiri puta viđen meč bez pogodaka. U pitanju su dueli Lacija i Fjorentine, Đenove i Livorna, Katanije i Parme, te Parme i Kjeva.

Francuska Liga 1 je opravdala epitet lige u kojoj ima toliko kontakata da je teško kreirati opasnu akciju. Statistika kaže – 100 utakmica za 10 kola i 237 golova. Jasno, 2,37 po meču.

Da je u Francuskoj često bitnije izbeći poraz nego izvojevati pobedu govori i podatak da je samo Liga 1 u jednom kolu priredila tri meča bez golova. U četvrtoj nedelji takmičenja, miroljobivi su bili Sošo i Ajačio, Ren i Lil, kao i Rems i Nant.

Publika nije imala mnogo toga da vidi ni na utakmicama Lion – Lil, Monpelje – Ren, Bordo – Rems, Bastija – Olimpik Marselj, Lion – Ren, Monpelje – Rems, Ajačio – Nica i Monako - Tuluz.

Ukupno, čak 11 mečeva bez golova, po tri Remsa i Rena, statistički najneatraktivnijih timova u takozvanim ligama petice.

I za kraj, greh bi bio da se ne osvrnemo na domaći šampionat i našu Superligu u kojoj su sada odigrana 72 meča i postignuto 167  golova, odnosno 2,319 po meču. Manje nego u bilo kojoj od pomenutih evropskih liga.

Razlog su svakako i utakmice Partizan – Javor, Čuka – Jagodina, Rad – Sloboda, Čuka – Vojvodina, Radnički Niš – Partizan, Sloboda – Novi Pazar, Vojvodina – Donji Srem u kojima su, pogađate, golmani bili najveći pobednici.

Međutim, Superligu je generalno bespredmetno porediti sa onim najjačim u Evropi, pa vas pitamo – koja vam je od TOP 5 liga Starog kontinenta najbliža srcu? I šta je to što vas privlači istoj?

(FOTO: Action Images)


tagovi

0:0EngleskaEvropaFrancuskagoloviItalijaLiga 1NemackaPremijer ligaPrimeraSerija AŠpanijastatistika

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara