""
""

PRELAZZI: Bergkampova odbrana teleteksta

Vreme čitanja: 3min | pon. 30.09.13. | 09:21

Nećemo ići toliko daleko – a nije ni on – da kažemo da je baš zbog teleteksta Denis Bergkamp postao toliko veliki fudbaler koji će igri dati neodoljivi šmek i romantiku, a od Arsenala napraviti jedan od najlepših timova za gledanje. Ali ima nešto u tom osećaju kada pritisnete ono dugme na daljincu, i ko to bolje zna od nas koji se kladimo?

Pre ravno godinu dana britanski javni servis Bi-Bi-Si ukinuo je čuveni Ceefax, kako su Englezi nazivali svoj teletekst. Tehnologija je zastarela, objasnili su oni, i u svetu interneta i društvenih mreža nešto tako nezgrapno i sporo kao što su kockasta slova na televizoru ne treba ni da postoji. Svi, uostalom, imaju wireless...

Bio je to tužan dan za mnoge u Engleskoj i predskazanje šta će se dogoditi širom sveta. A pad i propast teleteksta protekle nedelje ponovo je aktuelizovan i mnogi su se navijači na Ostrvu setno zamislili nad njegovom zlehudom sudbinom. Podsetio ih je na to Denis Bergkamp koji je u autobiografiji – tek treba da se pojavi, ali sudeći po isečcima, obećava – izjavio da je shvatio koliko je uspeo u životu tek kada je jedne noći prevrćući stranice teleteksta tamo pronašao svoje ime.

Izabrane vesti

Dve godine mučio se Leteći Holanđanin u Interu i da nije bilo tadašnjeg menadžera Brusa Rioka, Arsenal, Engleska i cela planeta možda ne bi ni saznali kakav je nebrušeni fudbalski dragulj tavorio u Milanu, a fudbal bi svakako bio mnogo siromašniji i ružniji bez plavokosog maestra.

„Voleo sam da čitam fudbalske vesti na teletekstu. I onda, tamo, na strani 301 stajao je veliki naslov BERGKAMP STIŽE U ARSENAL. Tek tada sam shvatio koliko je sve ovo važno i koliko moram da se potrudim“, napisao je Bergkamp u svojoj knjizi „Mirnoća i brzina“.

Okej, nećemo ići toliko daleko – a nije ni on na kraju krajeva – da kažemo da je baš zbog teleteksta Bergkamp postao toliko veliki fudbaler koji će igri dati neodoljivi šmek i romantiku, a od Arsenala napraviti jedan od najlepših timova za gledanje, preteču tika-take i skoro nepresušno vrelo spektakularnih golova na Jutjubu.

Ali ima nešto u tom osećaju kada pritisnete ono dugme na daljincu i ko to bolje zna od nas koji se kladimo? Ekran za trenutak potamni, onda se zašareni i strpljivo čeka da ukucate ta tri broja. Ne tera vas, kao Gugl, da budete brzi, ne ispravlja vas, ne nudi vam svoja rešenja. Veruje u vas, kao što vi verujete u ono što ćete videti. (Te tri cifre uglavnom pamtimo bolje nego rođendane svojih devojaka i supruga, ali nećemo sad o tome...)

Sem što nijedan konačan ishod nije zaista konačan pre nego što se zacrveni, teletekst je i mirotvorac u svakoj porodici. Deca hoće da gledaju crtać baš u utorak uveče kada se igra Liga kup Engleske? Nema veze, tu je ona „adresa“ koja će vam pokazati samo poslednje tri promene. I vi srećni i klinci na broju...

Ovo bi, u naše i u ime Denisa Bergkampa, mogao da bude i apel za spas teleteksta: čak i ako jednog dana svi budemo imali tablete, pametne telefone i čipove u glavi, ostavite nam, vi iz televizija i kladionica, mogućnost da umesto raznih „lajvskorova“ sednemo ispred televizora, ukucamo ta tri broja i čekamo da zatreperi baš onaj jedan par koji čekamo...

PišeMarko Prelević, urednik Nedeljnika i kolumnista MOZZART Sporta


tagovi

Denis BergkampEvropaPrelazzi

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara