"Nebojša Čović"
"Nebojša Čović"

Čović: I Tuđman je uticao na Jadransku ligu! Partizanu prvom ponuđeno da uđe u regionalno takmičenje

Vreme čitanja: 3min | uto. 09.06.15. | 09:12

"Nemam dokaze, ali zna da su prve ponude regionalne lige za srpske klubove išle crno-belima. Čini mi se da se nisu dogovorili oko finansija", rekao je prvi čovek Crvene zvezde

Nebojša Čović

Nešto više od nedelju dana ostalo je do zasedanja Izvršnog komiteta FIBA u Ženevi (18. i 19. jun) posle kojeg će biti poznata sudbina saveza bivše SFRJ, ali i Jadranske lige, čija egzistencija visi o koncu. Posle ozbiljnih najava da bi FIBA mogla da suspenduje sve nacionalne saveze čiji klubovi podržavaju ABA ligu, nastao je opravdan strah, ali i želja da se nešto zaista promeni, kako klupska i reprezentativna košarka ne bi snosila posledice. 

Izabrane vesti

U danima velikih nemira koji vladaju u košarkaškom regionu, prvi čovek Crvene zvezde Nebojša Čović vratio je sat i u razgovoru za Politiku podsetio srpsku javnost šta se to sve događalo krajem devedesetih godina i kako je nastala Jadranska liga. Originalnu ideju sa sobom je nosio profesor Radomir Šaper, koji nije dobio političku podršku, pre svega Hrvatske. 
"Profesor Radomir Šaper mi je tokom 1997. i 1998. izložio ideju za formiranje regionalne košarkaške lige na prostoru bivše Jugoslavije. Čak je bio urađen i mali projekat koji je prosleđen gospodinu Bori Stankoviću, u to vreme generalnom sekretaru FIBA. Međutim, ideja je naišla na ogroman otpor Hrvata, tačnije njihovog Olimpijskog komiteta, čiji predsednik Antun Vrdoljak nije želeo da podrži. Toliko o tome da se zna čija je to ideja bila", rekao je Čović  za Politiku.

Poslednjih godina, a posebno u prethodnih nekoliko meseci, vodi se sve veća polemika oko toga da li je regionalno takmičenje donelo više koristi ili štete srpskoj, slovenačkoj i hrvatskoj klupskoj košarci, a Čović otkriva da bi sve bilo drugačije da je prihvačen srpski koncept tog takmičenja, koji je stvoren dve godine ranije nego što je u Ljubljani osnovana Jadranska liga.
"Godine 2001. pojavila se navodna ideja da regionalnu ligu formira šest privatnih lica: Radovan Lorbek, Roman Lisac, Zmago Sagadin, Josip Bilić, Božo Miličević, Danko Radić. Oni su rekli da imaju podršku KK Olimpija - tada je Lorbek, čini mi se, bio predsednik Olimpije; zatim Cibone - tada je predsendik Cibone bio Božo Miličević; a dobili su podršku Bosne. Ta tri kluba su ušla u firmu "Sidro d.o.o." sa po 20 odsto osnovačkog kapitala, a potom im se priključila Budućnost sa 20 odsto vlasničkog udela. Košarkaški savez Jugoslavije u to vreme, rukovodeći se očigledno samo iskreno sportskim motivima, nije preduzeo nikakve sankcije prema Budućnosti. Mislim da su ljudi u KSJ smatrali da je reč o izvornoj ideji profesora Šapera i zato se rodila regionalna liga koja se prvo zvala Jadranska, pa onda ABA liga", rekao je Čović i dodao:
"Tako je prevaziđen početni problem koji bih nazvao "faktorom Vrdoljak" ili možda bolje "faktorom Tuđman" (Vrdoljak je bio jedan od najbližih saradnika i prijatelja nekadašnjeg predsednika Hrvatske Franje Tuđmana prim. aut.), koji su smatrali da je predlog profesora Šapera preuranjen. Nemam dokaze, ali znam da su prve ponude za srpske klubove išle Partizanu. Čini mi se da se nisu dogovorili oko finansija. Nakon toga je Crvena zvezda ušla u Jadransku ligu, pa FMP i Hemofarm. Kada je potpisan sporazum između FIBA Evrope i Evrolige, pridružio se Partizan, jer je tadašnji FIBA koncept Suprolige doživeo propast. Niko nikoga nije terao, nakon sporazuma između FIBA i Evrolige, kojim je FIBA prenela ovlašćenja na Evroligu da organizuje, upravlja i rukovodi takmičenjima u Evroligi i Evrokupu, više nije bilo alternativa niti je bilo potrebe da neko nekoga tera da ide u Jadransku ligu".

(FOTO: MN Press)


tagovi

Roman LisacNebojša ČovićJadranska ligaFranjo TuđmanFK Crvena zvezdaAntun Vrdoljak

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara