""
""

Budi apsolutni šampion, osvoji tripletu! (ANKETA)

Vreme čitanja: 3min | sre. 08.04.15. | 10:51

Samo još četiri kluba u Evropi mogu do triple krune - Lige šampiona, prvenstva i nacionalnog kupa

Sezona ulazi u finiš, završnice su u svim šampionatima širom Starog kontinenta, baš kao i evrokupovima i nacionalnim kupovima. Četiri kluba koja su možda pokazala i najviše jesu Juventus, Barselona, Bajern i Pari Sen Žermen. Svi oni i dalje imaju šansu da se dokopaju triple krune (prvenstvo, nacionalni kup i Liga šampiona), što je do sada pošlo za rukom malobrojnima.

Čuvenu tripletu, kako je zovu Italijani, osvajalo je svega osam klubova od nastanka Kupa šampiona 1955. godine. Prvi je bio Seltik u sezoni 1966/1967, zatim Ajaks (1971/1972), pa Liverpul (1983/1984), PSV (1987/1988), Mančester junajted (1998/1999), Barselona (2008/2009), Inter (2009/2010) i na kraju Bajern (2012/2013).

Izabrane vesti

Četiri kluba pomenuta na početku teksta imaju jako lepe šanse za tako nešto. Barsa i Bajern bi u slučaju da im to uspe ušli u istoriju kao prvi sa dve triple krune, dok bi se Juve ili Pari Sen Žermen dopisali na ovu listu. Svi ovi klubovi trenutno su lideri u svojim šampionatima, Juve i Bajern praktično su osigurali titule, dok su Barsa i PSŽ na dobrom putu da to urade. Kada su nacionalni kupovi u pitanju Juve je izborio plasman u finale i sada čeka boljeg iz duela Napoli - Lacio, Bavarce tek očekuje četvrtfinale protiv Leverkuzena, dok će PSŽ ukoliko izbaci Sent Etjen u borbi za trofej koplja ukrstiti sa drugoligašem Oserom. Katalonci su finale već izborili i krajem maja za pehar će igrati protiv Atletik Bilbaa. 

Zahvaljujući tome što se sastaju u četvrtfinalu Lige šampiona PSŽ ili Barsa uskoro će otpasti sa ove liste. Ono što je interesantno jeste da bi Parižani eliminacijom Barselone mogli da ostanu u konkurenciji za svih pet trofeja u sezoni i tako postanu drugi u istoriji posle kluba sa Nou Kampa (sezona 2008/2009) koji su postigli taj izuzetan rezultat. Da podsetimo, Sveci su već na startu sezone uzeli Superkup Francuske, a u Liga kupu kroz pet dana igraju finale sa Bastijom.

Kada je u pitanju Liga šampiona Bajern i Juve ne bi trebalo da imaju prevelikih problema u mečevima koji predstoje (protiv Porta i Monaka), tako da ih očekujemo za korak bliže cilju već tokom aprila.

Nije zgoreg pomenuti i klubovi koji imaju "lažnu" tripletu. Porto, recimo, ima čak dve. U oba slučaja (2002/2003 i 2010/2011) umesto Lige šampiona osvajao je Kup UEFA. Prvenstvo i nacionalni kup se podrazumevaju. Slično je bilo i sa Galatasarajem 2000. godine, Geteborgom 1982. i CSKA 2005. Zanimljivo je, priznaćete, da najveći klub na svetu Real Madrid nijednu od deset titula prvaka Evrope nije uspeo da "upari" sa Kupom kralja i prvenstvom Španije...

Od srpskih klubova tripleti je najbliža bila Crvena zvezda u sezoni osvajanja Kupa šampiona. Te godine, ipak, Kup Maršala Tita osvojio je Hajduk savladavši crveno-bele sa 1:0 golom Alana Bokšića. U godini kada je Partizan igrao finale elitnog evropskog takmičenja i izgubio od Reala, u Kupu je ispao još u prvoj rundi od Rijeke, a prvenstvo završio kao tek 11. na tabeli.


tagovi

tripla krunaŠpanijaPari Sen ŽermenNemackaLiga šampionaJuventusItalijaFrancuskaEvropaBajern Minhen

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara