Džad Tramp i Roni O'Saliven (©Reuters)
Džad Tramp i Roni O'Saliven (©Reuters)

Svetsko prvenstvo u snukeru: Kec na kecu

Vreme čitanja: 3min | čet. 30.07.20. | 15:30

Džad Tramp prvi favorit u Šefildu

Istorijski nerazrešenu dilemu da li je prava stvar kad ‘’kec’’ dođe na ‘’desetku’’ ili na 11 pokolonici snukera ovih dana nemaju, jer je pred početak Svetskog prvenstva, koje se po tradiciji u modernoj eri ovog sporta održava u Krusibl teatru, Kec na ‘’kecu’’.

Džad Tramp, branilac titule i prvi igrač sveta, glavni je kandidat za pobedu i u ovogodišnjem izdanju jednog od tri najznačajnija turnira u ovom sportu.

Izabrane vesti

Tridesetjednogodišnji Englez mnogo čvršće čuva tron nego njegov prezimenjak iz političkog sveta, pa sve ide u prilog očekivanjima da će još 31 konkurent, koliko će ih biti od petka pa do završetka takmičenja 16. avgusta, osetiti koliko je dobro naštelovan njegov tak.

Podatak da je u tekućoj kalendarskoj godini, uprkos problemima izazvanim pandemijom virusa korona, uspeo da nađe lek za svoje konkurente na tri rangirna takmičenja (ukupno šest u sezoni sezoni koja traje), da je u kategoriji rangirnih nadmetanja bez poraza u finalima već tri godine, jasno je da popularni Kec u rukavu pre spuštanja zavese u ovoj predstavi svojim znanjem i veštinom može izvući i finansijskog zeca koji iznosi 500.000 funti, koliko će pripasti pobedniku smotre, ne računajući bonuse za ostvarene maksimalne ‘’brejkove’’.

Australijanci su svoju Melburnšku mašinu, 38-godišnjeg Nila Robetsona, bivšeg kralja snukera, trenutno drugoplasiranog na planetarnoj rejting listi, prebacili na tlo Engleske sa zadatkom da samelje rivale, dočepa se 19. pehara sa rangirnih turnira, posle 10 godina u svoje vitrine vrati onaj namenjen svetskom prvaku.

U 2020. godini pobedio je na dva takmičenja, jednom je izašao iz odlučujuće bitke na štitu, što predstavlja dovoljno čvrst temelj za bolje ostvarenje Kengura u poređenju sa prošlogodišnjim četvrtfinalom do kog je dogurao.

Ono što je Stjuart Pirs bio u engleskom fudbalu, to je Roni O’Saliven u snukeru, s tom razlikom što najveći igrač u istoriji igre sa štampom i kuglama- Psiho, mada 6. nosilac ima mnogo bolji statistički status od svog sunarodnika, a to govori i podatak da je na čelu ‘’večne’’ liste po broju najvećih titula, ili kako ih snukeraši krste Tri krune (Svetski šampionat, Otvoreno prvenstvo Ujedinjenog Kraljevstva i Masters), pritom je na 2. poziciji kad je reč o Mundijalima, jer je pet puta ‘’teren’’ napuštao uzdignutih ruku, pa i dalje juri rekordera Stivena Hendrija (7).

Čuvena Raketa u tekućoj sezoni ne leti tako brzo kao nekad, pogodila je samo jedan pehar i to na nerangirnom Šangaj Mastersu, uz još jedan poraz u finalu, ali gledajući celokupnu karijeru ekscentrika iz Vordslija, dolazi se do zaključka zašto bi eventualno odustajanje od učešća, što ne bi bilo čudo s obzirom na njegov karakter i odnos prema određenim odlukama organizatora turnira po pitanju mera u borbi protiv kovida 19, predstavljalo veliki udarac na aktraktivnost Svetskog prvenstva, pritom bi mu uskratilo priliku da ispravi bruku iz 2019, kad je eliminisan u 1. kolu od amatera Džejmsa Kejhila.

Osim njih, za sečenje najvećeg parketa nagradnog kolača od 2.395.000 britanskih funti, ozbiljno konkuriše još par učesnika poput Marka Selbija i Šona Marfija, međutim, kad igra počne, svaki igrač, bar teoretski, dobija istu šansu za konačan trijumf.

Prva prepreka se prelazi boljim učinkom u 19 partija (10 pobedničkih ‘’frejmova’’), da bi se uslov uvećavao na 25 u drugom i trećem kolu, zatim na 33 u polufinalu, i konačno, u najvažnijem dvoboju pobednik će biti onaj takmičar koji prvi zabeleži 18 pobedničkih frejmova od 35 na koliko je ograničena finalna borba.

Predstava može da počne!

SNUKER - SVETSKO PRVENSTVO (ŠEFILD)

Petak

11.00: (1,07) Bingam – Karti (6,80)

11.00: (1,07) Tramp – Ford (6,80)

15.30: (1,15) Đunhuej – King (4,70)

15.30: (1,15) Vilson – Hamilton (4,70)

20.00: (1,20) Vilijams – MekManus (4,00)

Subota

11.00: (1,25) Žilber – Maflin (3,55)

15.30: (1,20) Higins – Stivens (4,00)

Piše: Dragan STOJIĆ


tagovi

SnukerDžad TrampNil RobertsonRoni O'SalivenMark Selbi

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara