Svetsko prvenstvo u snukeru 2018 - Zmaj je bljuvao kugle

Vreme čitanja: 3min | pon. 07.05.18. | 23:22

Snukeraš broj sedam sa svetske rang liste redom je rušio takmace iz Engleske do finala, a u završnoj predstavi je pao i Škot Džon Higins rezultatom x. Na taj način je vratio planetarnu krunu u svoje odaje posle decenije i po, podsetivši na svoj apsolutizam uspostavljen početkom tekućeg veka

Kad smo kao deca puštali zmajeve u visine, čvrsto smo držali kanape u znojavim šakama da mitsko biće pretvoreno u igračku ne bi podivljalo i zauvek se preselilo u nebeske visine. Najboljim svetskim snukerašima u proteklih 15 dana nije uspelo da ukrote zmaja, iako im je on kolega!

Iz taka Velšanina Marka Vilijamsa, od danas trostrukog svetskog šampiona i osvajača sedam trofeja sa turnira ranga Trostruke krune, smrtonosni plamen pržio je njegove rivale od prvog kola, pa sve dok se zavesa u Krusibl teatru u Šefildu nije konačno spustila.

Izabrane vesti

Snukeraš broj sedam sa svetske rang liste redom je rušio takmace iz Engleske do finala, a u završnoj predstavi je pao i Škot Džon Higins rezultatom x. Na taj način je vratio planetarnu krunu u svoje odaje posle decenije i po, podsetivši na svoj apsolutizam uspostavljen početkom tekućeg veka.

Umesto da Higins krene u osvajanje petog pehara namenjenog najboljem na planeti i na taj način ’’baci 5’’ kolegama i svojim navijačima, on je u provaliju iz koje nema povratka prosuo prva četiri frejma tokom prvog peroda koji je, kao i drugi, odigran juče. Velšanin je toliko jaku vatru bljunuo iz svog taka, da je Suknjica iz Višoua izgorela  u uvodnom delu duela.

U drugom delu prve sesije Mađioničar je podsetio na svoje trikove iz ne tako davne prošlosti, izvukao je magičnu kartu iz početnog špila, pa je rezultat po završetku premijernog perioda bio 5:3 u korist Vilijamsa.

Naredna četvrtina meča krenula je po matrici iz prve, ali je štap popularnog Sproga počeo da podrhtava i Škot  se kao pravi Gorštak penjao sve bliže izjednačenju. Međutim, ljubav između Higinsa i ukupnog rezultata nestala je u završnici drugog perioda, tako da je prvi radni dan okončan sa +3 u korist Vilijamsa kad je ukupan rezultat u pitanju (10:7).

Na startu drugog dana finalnih borbi Mađionaru kao da su bile vezane ruke. Trikovi su mu bili ’’provaljeni’’ ,kao i prvog dana, već u prve 4. partije, tako da se od čarobnjaka pretvorio u Dragog Kentu iz Otpisanih.  U nastavku je  blef imao prođu, mada nedovoljno da bi se pobednik ovog takmičenja iz 2000 i 2003. godine zaustavio na suficitu manjem od 5 frejmova, pa je po završetku treće sesije na semaforu pisalo 15:10 za Marka Vilijamsa.

Igrač iz Velsa već je stavio ruke na trofej, no Škotov tak je tek onda počeo svirati pravu melodiju, pa je ’’gajdaš’’ usrećio svoje fanove prvi put izjednačivši rezultat na meču.

Šok za sedmog nosioca, pored stola se u tom trenutku osećao u skladu s nazivom zemlje pod čijom zastavom igra (Vels=stranac), međutim, to ne znači da princ od Velsa nema pravo na kraljevsko zvanje.

Čovek koji ’’deli’’ prezime s vlasnikom jednom od najvećih timova Formule 1 u finišu je dodao gas, iskoristio činjenicu da je Higinsa tokom celog meča gledao preko retrovizora i na kraju prvi prešao kroz ciljnu ravninu, ponevši zvanje najboljeg na svetu pobedom  od 18:16 nad velikanom svetskog snukera.

Mark Vilijams - zmaj od snukera.

Piše: Dragan STOJIĆ


tagovi

Snuker

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara